Πώς να βοηθήσω κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Πώς να βοηθήσω κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Η κρίση πανικού δεν βιώνεται απ' όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Το σίγουρο σε κάθε περίπτωση είναι ένα: κάθε άτομο που παθαίνει κρίση πανικού, βιώνει έναν εφιάλτη  -πολλοί άνθρωποι νιώθουν πραγματικά βέβαιοι ότι θα πεθάνουν, ότι δεν έχουν καθόλου αέρα ή ότι «χάνονται».

Το να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο που παθαίνει κρίση πανικού δεν είναι εύκολη υπόθεση, κατ' αρχάς, γιατί είναι σοβαρή η πιθανότητα να σου κοπούν τα πόδια απ' το σοκ.

Το σημαντικότερο είναι:

Η πρώτη και κυριότερη σκέψη που πρέπει να κάνεις, αν βρεθείς στη δύσκολη θέση του συμπαραστάτη είναι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά -ενώ εσύ μπορείς και πρέπει.

Τι μπορείτε να κάνετε:

-Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μείνετε δίπλα του, χωρίς να δείξετε πανικό ή άγχος για την κατάσταση της υγείας του.

-Μάθετε αν το άτομο παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή -είτε ρωτώντας το ίδιο (αρκετοί άνθρωποι είναι σε θέση να επικοινωνήσουν κανονικά κατά τη διάρκεια της κρίσης) είτε επικοινωνώντας με κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.

-Μην κάνετε υποθέσεις για το τι μπορεί να χρειάζεται -ρωτήστε, για να μάθετε.

-Δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι να μείνουν μόνοι και σε ήσυχο μέρος -ρωτήστε το άτομο τι προτιμάει και κάντε οτιδήποτε θα το βοηθήσει να νιώσει καλύτερα.

-Μιλήστε με σύντομες, απλές προτάσεις και ήρεμο τόνο.

-Αποφύγετε τις εκπλήξεις και τις απότομες αντιδράσεις -δώστε με την σταθερή, ψύχραιμη στάση σας την εντύπωση ότι όλα είναι υπό έλεγχο και κανένας παράγοντας δεν πρόκειται να ανατραπεί.

-Παροτρύνετε το άτομο να αναπνεύσει μαζί σας, ούτως ώστε να ηρεμήσει η αναπνοή του.

-Δείξτε προθυμία να πάτε στο νοσοκομείο ακόμη κι αν είστε βέβαιοι ότι σε λίγο η κρίση θα περάσει.

-Φροντίστε να υπενθυμίσετε στο άτομο ότι τα αίτια δεν είναι παθολογικά, ότι σε λίγο θα περάσει κι ότι βρίσκεστε δίπλα του.



Τι μπορείτε να πείτε για να βοηθήσετε:

Κατ' αρχάς, μην κατακρίνετε την κατάστασή του και μην προσπαθήσετε να παίξετε το χαρτί της αδιαφορίας («αν κάνω σαν να μη συμβαίνει τίποτα, θα καταλάβει ότι είναι στο μυαλό του και θα το ξεχάσει»). Πείτε, λοιπόν:

-Σε λίγο θα περάσει.

-Μπορείς να τα καταφέρεις. Ήδη φαίνεσαι καλύτερα.

-Μπράβο, τα πηγαίνεις πολύ καλά. Λίγο ακόμα.

-Πες μου τι θέλεις.

-Αναπνέεις μια χαρά. Δεν είναι παθολογικό. Σε λίγο θα περάσει.

-Συγκεντρώσου στην ανάσα σου. Ανάπνευσε μαζί μου. (Μπορείτε να μετρήσετε παρέα μέχρι το 10, προκειμένου να βοηθήσετε στη συγκέντρωση).

-Ξέρω ότι φοβάσαι, αλλά δεν κινδυνεύεις. Στο υπόσχομαι.

-Βρήκα ποια νοσοκομεία εφημερεύουν -μην ανησυχείς. Αν χρειαστεί, θα πάμε αμέσως.

Οι παρακάτω πληροφορίες -δυστυχώς- δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν μαγικά το άτομο να βγει απ' τον εφιάλτη του. Η παρουσία σας δεν θα λειτουργήσει θεραπευτικά, αλλά θα βοηθήσει το άτομο να συγκεντρωθεί στην πραγματικότητα και να νιώσει ότι έχει όλη την βοήθεια που ενδεχομένως χρειάζεται. Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά την κρίση πανικού. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v