Τα μικρά, καθημερινά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις κατάθλιψη

Τα μικρά, καθημερινά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις κατάθλιψη

Η καθημερινότητα ενός ατόμου με κατάθλιψη είναι εξαιρετικά δύσκολη για ένα εκατομμύριο λόγους, καθώς το άτομο βιώνει συμπτώματα όπως μεταβολές στο βάρος, διαταραχές στον ύπνο, απάθεια και έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή. Υπάρχουν, όμως, και λιγότερο εμφανή συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα με κατάθλιψη, ειδικά στα πρώτα στάδια, τα οποία είναι σημαντικό να προσέξουν τα άτομα του περιβάλλοντός τους, για να μπορέσουν να τα στηρίξουν. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να αναγνωρίσετε και εσείς αν σας… θυμίζουν κάτι.

Ποια είναι αυτά;

1.       Παύεις να χρησιμοποιείς τα προϊόντα που χρησιμοποιούσες καθημερινά.

Καλλυντικά, είδη μακιγιάζ και είδη υγιεινής παραμένουν σφραγισμένα για πολύ καιρό, μέχρι που τελικά πετιούνται.

2.       Κάτι μυρίζει άσχημα…

Το ψυγείο είναι γεμάτο με τρόφιμα που χαλάνε. Υπόσχεσαι στον εαυτό σου να χρησιμοποιήσεις όλα τα τρόφιμα που θα αγοράσεις την επόμενη φορά που θα πάς στο σούπερ μάρκετ, όμως δεν το κάνεις και στο τέλος τα πετάς.

3.       Οι άνθρωποι γύρω σου ρωτούν αν είσαι άρρωστη/ος.

Έχεις αρχίσει να αδιαφορείς για την εμφάνιση και την υγιεινή σου μέρα με τη μέρα. Το να φροντίζεις το στιλ σου φαντάζει εξουθενωτικό.

4.       Το σπίτι σου αρχίζει να γίνεται αχούρι.

Ο προσωπικός σου χώρος είναι άνω-κάτω και βρώμικος. Χρειάζεται καθάρισμα πολύ πιο συχνά από όσο μπορείς να αντέξεις.

5.       Δεν ακούγεται η φωνή σου.

Πας να παραγγείλεις καφέ και ο υπάλληλος δεν μπορεί να σε ακούσει, γιατί η φωνή σου δεν έχει πια δύναμη. Ακόμα χειρότερα, κάποιες φορές δεν προφέρεις σωστά τις λέξεις.

6.       Δεν έχεις καθαρά ρούχα.

Στοίβες ρούχων συγκεντρώνονται στον χώρο σου εδώ και πολλές μέρες και το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν εκεί, μέχρι να σου τελειώσουν και οι τελευταίες καθαρές κάλτσες.

7.       Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν.

Σε αυτά υπάρχουν κυρίως χαρτιά και κουτάκια από junk food. Ελπίζεις να μην ανοίξει κανείς το καπάκι του κάδου, γιατί θα νιώσεις άσχημα με το πόσα πατατάκια θα δει ότι έχεις φάει.

8.       Βάζεις σε δεύτερη μοίρα τη δουλειά σου.

Σου είναι αδύνατο να είσαι εμπρόθεσμη στα projects. Λες στον εαυτό σου ότι την επόμενη φορά θα δώσεις προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει να κάνεις, αλλά δεν δίνεις.

9.       Αρχίζεις να ακυρώνεις ό,τι έχεις προγραμματίσει.

Έχεις γίνει ειδήμων στο να βρίσκεις δικαιολογίες για να αποφύγεις τη δουλειά, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμα και τους πιο αγαπημένους σου ανθρώπους. Ποιο είναι το νόημα να συμμετέχεις, αφού έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να ακούσει την φωνή σου που μετά βίας βγαίνει.

10.   Είναι δύσκολο για κάποιον να σε προσεγγίσει.

Δεν απαντάς στα τηλέφωνα και όταν χτυπά το κουδούνι νιώθεις τρομερό άγχος.

Οι παραπάνω είναι μερικοί μόνο τρόποι που εκδηλώνει κάποιος την κατάθλιψη. Δεν ισχύουν, όμως, για όλους. Αναγνωρίζοντάς τους εγκαίρως και προσπαθώντας να τους αλλάξετε, είναι ένα πρώτο, καλό βήμα για να ξαναβρείτε την αυτοπεποίθησή σας, την αγάπη σας και την εκτίμησή σας για τον εαυτό σας, αλλά και για να ζήσετε μια υγιή, γεμάτη ζωή. Σας αξίζει.

Πηγή: upworthy.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v