Τι να απαντήσω στην κόρη μου όταν με ρωτάει γιατί ένας άντρας μοιάζει με γυναίκα;

Τι να απαντήσω στην κόρη μου όταν με ρωτάει γιατί ένας άντρας μοιάζει με γυναίκα;
Ερώτηση:
Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς να απαντήσω στην 8χρονη κόρη μου στην ερώτησή της «Μαμά, αυτός ο άντρας γιατί είναι σαν γυναίκα;». Δεν ξέρω αν της απάντησα σωστά, αλλά της είπα «Έτσι γεννιούνται αυτά τα αγόρια. Δεν τους αρέσει να είναι αγόρια, τους αρέσει να ντύνονται σαν γυναίκες, είναι ορμονικό». Βέβαια δεν το κατάλαβε, αλλά δεν ήξερα πώς να της εξηγήσω. Πείτε μου τη γνώμη σας, σας παρακαλώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά στην ηλικία της κόρης σας έχουν ήδη πολλά ερεθίσματα. Από το σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τη γειτονιά, έχουν δει διαφορετικά πρόσωπα και φαινόμενα από εκείνα με τα οποία είχαν εξοικειωθεί, δηλαδή της οικογένειας. Όπως λοιπόν εκφράζονται απορίες για διάφορα θέματα που προσπαθούν να εξηγήσουν, έτσι αναμένουμε να γίνει και με θέματα σεξουαλικής φύσης.

Καταρχήν, είναι μόνο καλό που η κόρη σας αναρωτιέται. Αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρεται να κατανοήσει τι συμβαίνει γύρω της και να εντάξει και νοητικά αυτήν της την εμπειρία προκειμένου να την αξιοποιήσει. Επιπλέον, είναι υπέροχο που μοιράζεται την απορία της μαζί σας. Η δική σας ματιά, λόγω της σημαντικότητας του ρόλου σας, έχει μεγάλη αξία. Η διακριτικότητα και η κατανόηση που θα δείξετε, ήδη τη διδάσκει στάση ζωής απέναντι στο διαφορετικό. Η προσοχή σας δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα λεγόμενά σας. Η ματιά σας, ο τόνος της φωνής σας ή η έκφραση του προσώπου σας εκπέμπουν επίσης πολλαπλά μηνύματα ως προς το ερώτημα. Το ότι σας ρωτά και δεν μένει μόνο στη δική της υπόθεση σημαίνει πως πιστεύει πως από τη γνώμη/γνώση σας θα βγει κερδισμένη.

Η απάντηση που δώσατε εμπεριέχει αλήθεια, μιας και τονίσατε το βιολογικό υπόβαθρο που ενδέχεται να υπάρχει. Ο μηχανισμός αυτός σαφώς δεν μπορεί να γίνει κατανοητός από ένα παιδί, ούτε και είναι αυτό το ζητούμενο. Παρόλα αυτά μπορείτε με μία καλή αφορμή ή με μια νέα απορία της που θα προκύψει να επανέλθετε στο θέμα, έτσι ώστε να επιβεβαιώσετε την καλή της θέληση να ανατρέχει σε εσάς για απαντήσεις. Με απλά λόγια, που αντιστοιχούν στην αναπτυξιακή φάση του παιδιού, μπορείτε να μιλήσετε για τη διαφορετικότητα παίρνοντας παραδείγματα και από άλλα χαρακτηριστικά όπως η εθνικότητα, η θρησκεία, ο πολιτισμός κτλ. Η ασφάλεια που μπορείτε να μεταδώσετε, ότι το διαφορετικό υπάρχει σε πολλά επίπεδα, και αυτό δεν είναι επιλογή ούτε κάτι επιζήμιο, είναι μια σημαντική γνώση που μπορείτε να της προσφέρετε.

Είναι τόσο όμορφο που μοιράζεστε μαζί της και αγωνιάτε αν το κάνετε καλά! Κάθε αφορμή που μοιάζει δύσκολη, συμβάλει επιπλέον στο προχώρημα σας!

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v