Δουλειές του σπιτιού: Τι να προσέχετε για να μην βάζετε σε κίνδυνο το δέρμα και την υγεία σας

Δουλειές του σπιτιού: Τι να προσέχετε για να μην βάζετε σε κίνδυνο το δέρμα και την υγεία σας

Σκληρά απορρυπαντικά, χλωρίνες, ακάρεα οικιακής σκόνης, μούχλα κι ένα σωρό ακόμη πράγματα μπαίνουν εμπόδιο στην άψογη σχέση μας με τις δουλειές του σπιτιού. Η… καριέρα της νοικοκυράς έχει τις δυσκολίες αλλά και τους κινδύνους της, τόσο για την υγεία όσο και για την επιδερμίδα και την εμφάνισή μας, αλλά μη φοβού, αγαπητή αναγνώστρια: με τους κατάλληλους συμμάχους, μπορούμε να χτίσουμε τη σωστή άμυνα απέναντι σε κάθε εχθρό.

Τα γάντια είναι απαραίτητα

Τα περισσότερα απ’ τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιεί η μέση νοικοκυρά δεν είναι αυτό ακριβώς που λέμε «ακίνδυνα» και «οικολογικά», είναι όμως απαραίτητα το καθένα στον τομέα του. Κάποια καθαριστικά φούρνου, για παράδειγμα, περιέχουν υδροξείδιο του νατρίου ή του καλίου –ουσίες ιδιαίτερα διαβρωτικές, που μπορεί να είναι έως και θανατηφόρες σε περίπτωση κατάποσης, αλλά και να προκαλέσουν χημικά εγκαύματα στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε πάντα ενήμεροι για τη σύσταση των προϊόντων που χρησιμοποιούμε και να φοράμε χοντρά, λαστιχένια γάντια κατά τη χρήση «σκληρών» απορρυπαντικών και καθαριστικών.

Χλωρίνη: χρήσιμη, αλλά επικίνδυνη

Η χλωρίνη είναι το δεξί χέρι κάθε ανθρώπου που συμπαθεί την τάξη, την καθαριότητα και την αποστείρωση. Είναι, όμως, ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε ότι περιέχει υποχλωριώδες νάτριο, χημική ουσία επιβλαβής τόσο αν έρθει σε επαφή με το δέρμα, όσο κι αν την εισπνεύσουμε. Γάντια και μάσκα, λοιπόν, κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε, για να προστατεύσετε την επιδερμίδα και τους πνεύμονές σας.

Προσοχή στο απορρυπαντικό πιάτων

Αναρωτηθείτε: πόσο χρόνο απ’ την ημέρα σας περνάτε στον νεροχύτη; Ακόμα κι αν έχεις πλυντήριο πιάτων, δεν υπάρχει περίπτωση να μη χρειαστεί να πλύνεις, να μουλιάσεις και να τρίψεις πιάτα, ποτήρια και κάθε είδους σκεύος. 



Και μιας και σπάνιες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που φοράνε γάντια κάθε φορά που πλένουν πιάτα, πρέπει να επενδύουμε για το καλό των… πιατικών και των χεριών μας σε ένα απορρυπαντικό δυνατό, αλλά όχι σκληρό, που διαλύει τα δύσκολα λίπη, αλλά δεν καταστρέφει την επιδερμίδα μας. Το AVA Περλέ περιέχει καταπραϋντικό για το δέρμα χαμομήλι, αλλά και… θανατηφόρο για τους λεκέδες λεμόνι. Η σωστή σύσταση του κατάλληλου απορρυπαντικού πιάτων, φιλικού για την επιδερμίδα και με απαλή υφή, είναι αυτή που εγγυάται ότι θα έχεις αποτέλεσμα χωρίς να δεις τα χέρια σου να ξηραίνονται και να «σκάνε».

Η σκόνη και τα μάτια μας: Μια αιώνια μάχη

Όσοι φορούν φακούς επαφής γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι εστί ξεσκόνισμα, τίναγμα χαλιών και λοιπές… βρώμικες δουλειές. Η σκόνη που «σηκώνεται» εισβάλλει στα μάτια και τα κάνει να τσούζουν και να κοκκινίζουν. Αν είστε μύωψ. βγάλτε τους φακούς και φορέστε τα γυαλιά σας ή, τουλάχιστον, ρίξτε κολλύριο μετά την επαφή σας με τη σκόνη.

Κάποια καθαριστικά δεν πρέπει να αναμειγνύονται

Ένας απ’ τους πιο… σίγουρους τρόπους να κάνουμε κακό στην υγεία μας είναι να αναμείξουμε τα παρακάτω καθαριστικά: αμμωνία, οινόπνευμα, ξίδι ή καθαριστικό λεκάνης με χλωρίνη και ξίδι με οξυζενέ.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v