Πού να πάτε με τα παιδιά στην Αττική για να ευχαριστηθούν ποδήλατο

Πού να πάτε με τα παιδιά στην Αττική για να ευχαριστηθούν ποδήλατο

Η ζωή στην πόλη έχει αλλάξει τόσο πολύ από την εποχή που ήμασταν εμείς παιδιά, που το να αφήσεις το παιδί σήμερα, να πάρει το ποδήλατο και να ξεχυθεί μόνο του στους δρόμους φαντάζει… εγκληματικό. Τα καλά νέα είναι, ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία, στα οποία μπορεί άφοβα το παιδί σας να δοκιμάσει τις πρώτες του ορθοπεταλιές και να ευχαριστηθεί τις βόλτες του.

Υπαίθριες εγκαταστάσεις Ο.Α.Κ.Α.

(φωτο: exodos24.com)

Μπορεί να μην προσφέρεται για επαφή με τη φύση και χάζι σε ενδιαφέροντα τοπία, ωστόσο το έδαφος είναι ομαλότατο, ο χώρος περιφραγμένος και καθαρός και έτσι τα παιδιά μπορούν με ασφάλεια να επιδοθούν στις πρώτες τους ποδηλατικές περιπέτειες! Το κράνος και ο υπόλοιπος εξοπλισμός (επιγονατίδες και επιαγκωνίδες) εδώ είναι απαραίτητα, ειδικά αν τώρα μαθαίνει το παιδί να κάνει ποδήλατο, καθώς στο έδαφος δεν υπάρχει χώμα για να απορροφήσει τους κραδασμούς της πτώσης, παρά τσιμέντο. Κατά τ’άλλα, όμως, υπάρχει τρομερή άπλα που προσφέρεται για τις πρώτες δοκιμές.

Τατόι: Πρώην Βασιλικά Κτήματα

(φωτο: trekking.gr)

Ιδανικός προορισμός για οικογενειακή ποδηλατάδα, αφού στην τεράστια έκταση των 47.000 στρεμμάτων θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε όλοι μαζί αμέτρητα μονοπάτια και διαφορετικές πορείες –λιγότερο ή περισσότερο εύκολες. Ο δρόμος είναι χωμάτινος, κάτι που δημιουργεί έναν βαθμό δυσκολίας στους πιο άπειρους μικρούς ποδηλάτες, αλλά εγγυάται λιγότερο επώδυνες πτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο τη βόλτα σας εκεί, αν την συνδυάσετε με πικ-νικ κάτω από την πλούσια σκιά των δέντρων.

Φάληρο: Κατά μήκος της παραλιακής

(φωτο: boro.gr)

Αυτό θα πει ποδηλατάδα με θέα! Αν είστε κάτοικοι της περιοχής γνωρίζετε ήδη, ότι σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι… όσο αντέξετε (με τερματικό «σταθμό» τη Γλυφάδα), και διαμέσου της υπέροχης Μαρίνας Φλοίσβου, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε την καλύτερη παραθαλάσσια ποδηλατική βόλτα της πόλης, με τις απαραίτητες στάσεις για καφέ και ανεφοδιασμό. Μάλιστα, αν σας εξυπηρετεί, προτιμήστε να βρεθείτε εκεί με το τραμ, στο τελευταίο βαγόνι του οποίου επιτρέπονται ελεύθερα τα ποδήλατα. Συμβουλή μας, πάντως, είναι να επιλέξετε τη βόλτα αυτή μόνο αν τα παιδιά σας είναι σχετικά έμπειροι ποδηλάτες, καθώς πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη κίνηση και πολλούς πεζούς που θα πρέπει να αποφεύγουν. Αν τους λείπει η εμπειρία, μπορείτε εναλλακτικά να κατευθυνθείτε απευθείας στο πάρκο του Αγ. Κοσμά, στο Ελληνικό, όπου θα βρείτε άπλετο χώρο για πιο ήσυχες βόλτες.

Κτήμα Συγγρού

(φωτο: bovary.gr)

Συνδυάζει πράσινο, όμορφο και ασφαλή περιβάλλοντα χώρο 1.100 στρεμμάτων και μονοπάτια με διαδρομές διαφορετικών βαθμίδων δυσκολίας, ανάλογα με την ποδηλατική ικανότητα του παιδιού. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί «στέκι» μικρών και μεγάλων ποδηλατών. Μέσα σε αυτόν τον πνεύμονα οξυγόνου, με το χωμάτινο έδαφος, τα παιδιά θα ευχαριστηθούν τη βόλτα τους, θα δουν όμορφες εικόνες, θα παίξουν, ενώ μπορείτε να κάνετε και πικ-νικ (φροντίστε, όμως, να έχετε φέρει τα πάντα από το σπίτι γιατί δεν υπάρχει καντίνα).

Άλσος Στρατού στο Γουδί

(φωτο: debop.gr)

Στο άλσος Στρατού αξίζει έτσι κι αλλιώς να βρεθείτε για πολλούς και διάφορους λόγους, με την κομβική του θέση επί της Κατεχάκη να βοηθά τρομερά στο να το προσεγγίσετε. Εκεί, λοιπόν, πέρα από πρασινάδα και πλούσια σκιά από τα δέντρα, θα βρείτε παιδικές χαρές, καφέ, αλλά και τις παλιές εγκαταστάσεις του πολεμικού ιππικού με στάβλους από τις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και την Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης –μάλιστα, θα έχετε την ευκαιρία να περιδιαβείτε στο υπαίθριο μουσείο με τα άρματα μάχης και τα παροπλισμένα αεροπλάνα που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά. Στο σχετικά ήσυχο αυτό πάρκο με τα ομαλά μονοπάτια, οι αρχάριοι ποδηλάτες θα ευχαριστηθούν βόλτες, ενώ εσείς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο καθώς πρόκειται για έναν ασφαλή από αυτοκίνητα χώρο.

v