5 αγροκτήματα κοντά στην Αθήνα για να δουν τα παιδιά ζωάκια!

5 αγροκτήματα κοντά στην Αθήνα για να δουν τα παιδιά ζωάκια!

Η ζωή στην πόλη έχει πολλά να προσφέρει σε ένα παιδί, όμως πάσχει από κάτι βασικό: Την ουσιαστική επαφή με τη φύση. Και όσο κι αν μας αρέσουν οι βόλτες στα πάρκα και τις ακρογιαλιές, όσο κι αν αναζητάμε χώρους με πράσινο για να «ανοίξει το μάτι μας», λυπηρό γεγονός είναι, ότι τα περισσότερα παιδιά της πόλης σήμερα μπορούν να περιγράψουν ένα γαϊδουράκι ή μια κότα, κρίνοντας μόνο από εικόνες σε βιβλία και οθόνες.

(φωτο: Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας)

Τώρα, λοιπόν, που ο καιρός «ανοίγει» και η εξοχή μοιάζει να έρχεται λίγο πιο κοντά, αξίζει τον κόπο με την πρώτη ευκαιρία, αντί για κούνιες και λούνα παρκ, να πάρετε τα παιδιά και να βρεθείτε σε ένα αγρόκτημα ή μια φάρμα όπως τα παρακάτω. Εκεί θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δουν από κοντά ζωάκια, να παίξουν μαζί τους, να μάθουν για τις ανάγκες τους και για όσα έχουν να προσφέρουν και, σε κάποιες περιπτώσεις, να συμμετέχουν και σε σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Σας εγγυούμαστε ότι θα τους χαρίσετε μια αξέχαστη εμπειρία.

Πολιτιστικό Πάρκο, στην Κερατέα

Αυτή την περίοδο, στο καταπράσινο Πολιτιστικό Πάρκο «τρέχει» μια ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή έκθεση για Δεινοσαύρους. Αυτός, όμως, είναι ένας μόνο λόγος που αξίζει τον κόπο να βρεθείτε εκεί. Οι υπόλοιποι έχουν να κάνουν τόσο με τον υπέροχο περιβάλλοντα χώρο που σε κάνει πραγματικά να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην εξοχή, χάρη στο ποταμάκι που τον διασχίζει, τις λιμνούλες που δημιουργούνται και τα ζωάκια που απολαμβάνουν τη βόλτα τους ελεύθερα, αλλά και με τα ενδιαφέροντα προγράμματα για παιδιά που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Η είσοδος στο Πάρκο είναι 4 ευρώ κατ’άτομο και υπάρχει ξεχωριστό κόστος για τη συμμετοχή στο κάθε πρόγραμμα. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Πολιτιστικό Πάρκο: 16ο χλμ προέκτασης Αττικής Οδού, τηλ.: 22990 42100, 210 9211 812.

Το Περιβόλι, στη Βάρη

Τέσσερα ολόκληρα στρέμματα βασισμένα στη φιλοσοφία της «περμακουλτουρας», δηλαδή της παρατήρησης και αξιοποίησης της φύσης με σεβασμό. Στο άκρως περιποιημένο Περιβόλι, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για ολιστικές μορφές καλλιέργειας μέσα από σεμινάρια, συμμετέχοντας στα προγράμματα που πραγματοποιούνται εκεί τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, αλλά και να γνωρίσουν το… κοκοτρακτέρ, ένα «ζωντανό» όχημα-κοτέτσι, το οποίο με την βοήθεια των πτηνών καθαρίζει το έδαφος από ανεπιθύμητη βλάστηση, το αερίζει χωρίς να βλάπτει το υπέδαφος με πετρελαιοκίνητες φρέζες και το λιπαίνει με την κοπριά, χωρίς λιπάσματα. Ενδιαφέρον, ε;

Εξάλλου, στο υπαίθριο καφέ-εστιατόριο του χώρου μπορείτε να χαλαρώσετε, να δοκιμάσετε βιολογικούς χυμούς ή ροφήματα και να απολαύσετε ολόφρεσκες γεύσεις από τον εποχικό κατάλογο της κουζίνας που επιμελείται ο σεφ Γιάννης Στανίτσας.

Η είσοδος στο Περιβόλι είναι δωρεάν, ωστόσο υπάρχει κόστος συμμετοχής για το εκάστοτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Το Περιβόλι: Κυργίων 15, Βάρη, τηλ.: 210 896 3 000.

Γαϊδουροχώρα, στο Κορωπί

Αμυγδαλιές, ελιές και θυμάρι… όλη η ελληνική φύση σε ένα αγρόκτημα, κοντά στους πρόποδες του Υμηττού, όπου αξίζει να βρεθείτε με τα παιδιά για να παίξουν και να συναντήσουν συμπαθέστατα γαϊδουράκια! Μέσα από διασκεδαστικά προγράμματα θα μάθουν τα πάντα γι' αυτά, τη φροντίδα τους, τη συμπεριφορά τους, τη φυσιολογία τους και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Παράλληλα, στη Γαϊδουροχώρα διοργανώνονται παιχνίδια με κρυμμένους θησαυρούς, καλλιτεχνική έκφραση, βόλτες με τα γαϊδουράκια και πεζοπορικές διαδρομές για εξερεύνηση των μονοπατιών του Υμηττού, με τη συμμετοχή των γονιών φυσικά. Στον χώρο υπάρχει, επίσης, καφέ όπου προσφέρονται και σνακς, ενώ κάθε Κυριακή 10.30 π.μ. – 18.30 μ.μ. πραγματοποιείται ξενάγηση γνωριμίας με παιχνίδια και βόλτες στο κτήμα.

Το κόστος της εισόδου είναι 6 ευρώ για όλη την οικογένεια. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Γαϊδουροχώρα: Θέση Μπουρμπουτσάνα, Κορωπί, τηλ.: 6944616160.

Λακκαγκίνη, στα Κιούρκα

Στον χώρο αυτό θα βρεθείτε καταρχάς για φαγητό ή για καφέ, προκειμένου να χαλαρώσετε με τα παιδιά μέσα στη φύση και εν συνεχεία για να τους δώσετε την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ζωάκια όχι μόνο της ελληνικής πανίδας, όπως κατσικάκια, γαϊδουράκια και λαγούς, αλλά και καγκουρό, λάμα και παπαγάλους! Η περιήγηση στον χώρο της φάρμας γίνεται με την ευθύνη των γονιών, ενώ μόλις αυτή τελειώσει και αφού απολαύσουν το γεύμα τους, τα παιδιά μπορούν να παίξουν ελεύθερα στην εξωτερική παιδική χαρά ή στον κλειστό παιδότοπο, με την επίβλεψη παιδαγωγού.

Για το τραπέζι σας στο Λακκαγκίνη γίνονται κρατήσεις κάθε μέρα, εκτός Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Λακκαγκίνη: Αγίας Τριάδος, Αφίδνες Αττικής, τηλ.: 22950 22805.

MADis Pony Club, στην Αρτέμιδα

Τους γνωρίσαμε πέρσι, στο δάσος απέναντι από το Κολυμβητήριο της Ραφήνας και τους ξανασυναντούμε φέτος, στις ιδιόκτητες φάρμες τους στην Αρτέμιδα. Ο λόγος για την ομάδα MADis Pony Club που τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα περιμένει μικρούς και μεγάλους, για να γνωρίσουν από κοντά εντυπωσιακά άλογα και πόνυ, να απολαύσουν μια βόλτα με αυτά (με κόστος 10 ευρώ ανά ώρα), αλλά και να συμμετέχουν στη φροντίδα και στο τάισμά τους. Παράλληλα, στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο, η οικογένεια μπορεί να απολαύσει καφέ, αναψυκτικά και σνακ. Η ανάβαση σε άλογα και πόνυ επιτρέπεται σε παιδιά από 4 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

MADis Pony Club: Πεντηκοστής και Αγίας Κυριακής, Σπάτα-Αρτέμιδα, τηλ. 695 303 1705.

v