Η κουβέντα που πρέπει να κάνεις με την κόρη σου για τις σχέσεις

Η κουβέντα που πρέπει να κάνεις με την κόρη σου για τις σχέσεις

Ακόμη και η πιο «κουλ» μαμά του κόσμου, θα νιώσει ένα μικρό τσίμπημα αμηχανίας καταλαβαίνοντας ότι το κοριτσάκι της μεταμορφώνεται από αθώο κι ανήξερο πλάσμα σε εκκολαπτόμενη γυναίκα με ταχέως αναπτυσσόμενη σεξουαλικότητα και ερωτικά σκιρτήματα. Και τότε είναι που πρέπει να κάνεις μια απ’ αυτές τις σοβαρές κουβέντες (όπως αυτή που έκανες όταν της ήρθε η πρώτη της περίοδος ή όταν έπιασες τον γιο σου να κλείνεται με τις ώρες στο μπάνιο) και να πεις ορισμένες αλήθειες.

Θα σ’ ακούσει; Θα πιάσουν τόπο; Δεν μπορεί κανείς να το εγγυηθεί. Εσύ κι η εμπειρία σου, όμως, γνωρίζετε δυο-τρία πράγματα παραπάνω και είναι χρέος κάθε μαμάς να δώσει μερικές συμβουλές περί ερώτων, αγοριών, σεξ, δεσμεύσεων και άλλων δαιμονίων.

Όπως…

Κανείς δεν καταπιέζεται αν δεν το επιλέξει ο ίδιος: Η περίφημη καταπίεση των γυναικών καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι ξεκινά απ’ τις ίδιες τις γυναίκες που υποβιβάζουν τον ρόλο τους ή θεωρούν εαυτόν «άξιο» κακομεταχείρισης. Εξηγήστε στην κόρη σας, ότι η βάση της αξιοπρέπειας είναι ο αυτοσεβασμός και ότι ένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον καταπιέζει και να τον περιορίζει κατά το δοκούν.

Η ζήλια σκοτώνει τον έρωτα: Οι ερωτικές σχέσεις της εφηβείας και της νεότητας μοιάζουν περισσότερο με ένα παιχνίδι κυριαρχίας του τύπου «ποιος θέλει ποιον περισσότερο», «ποια είναι αυτή απ’ το Β’ 2 που σου έστειλε μήνυμα» κ.ο.κ. Μιλήστε της για τη σημασία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εξηγήστε ότι η ζήλεια είναι καταπίεση και ξεκαθαρίστε όσο πιο απλά μπορείτε ότι καμία σχέση βασισμένη στα «μη» και σε παράλογες φοβίες δεν «πρόκοψε».



Μην «πέφτεις με τα μούτρα»: Το «Μην ενθουσιάζεσαι ακόμα, είναι αρχή», είναι εντελώς χαζό, αν μας ρωτάτε. Αν δεν ενθουσιαστείς στην αρχή, πότε θα ενθουσιαστείς; Όταν θα σου ‘χει περάσει ο ενθουσιασμός; Αφήστε την να αγαπήσει με όλη την εφηβική της ορμή, αλλά προσπαθήστε να της περάσετε το μήνυμα ότι οι φίλοι μας αξίζουν την προσοχή και την αγάπη μας σε κάθε φάση της ζωής μας και ότι ένας άνθρωπος, για να είναι πλήρης, χρειάζεται πολύ περισσότερους ανθρώπους από το ταίρι του.

Πρόσεξε, μην χάσεις τον εαυτό σου: Η ανάγκη που έχουν οι έφηβοι να αρέσουν είναι μεγάλη. Βάλτε τα δυνατά σας να μάθετε στην κόρη σας ότι δεν πρέπει να προσαρμόσει τον εαυτό της στις προτιμήσεις του καλού της. Θυμίστε της ότι πρέπει να συντηρεί με αγάπη κι αφοσίωση τα ενδιαφέροντα και τις παρέες της και να μην ξεχνά στους στόχους της. Το να ετεροκοθορίζεσαι είναι αξιολύπητο –κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να «λύνει» κανείς μικρός.

Το σεξ είναι απόλαυση, όχι υποχρέωση: Εδώ έχουμε μιλήσει αναλυτκότερα για την περί σεξ κουβέντα. Ανεξάρτητα, όμως, απ’ το… τεχνικό κομμάτι, έχει σημασία να την κάνετε να πιστέψει ότι έχει κάθε δικαίωμα στην απόλαυση, θέτοντας τους όρους της, ότι το σώμα της είναι δικό της και κανενός άλλου κι ότι δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που είναι υποχρεωμένη να κάνει.

Δεν έχει σημασία αν είναι καλός μαζί σου, αν είναι καλός μόνο μαζί σου: Αν και συνήθως μαθαίνεις να «ξεσκαρτάρεις» καλούς από κακούς μέσα απ’ την παρατήρηση και την εμπειρία, καλό είναι να φροντίσετε να επισημάνετε στη μικρή σας, ότι ένας άνθρωπος είναι καλός όταν φέρεται σε όλους καλά –όχι σ’ αυτούς απ’ τους οποίους περιμένει να πάρει κάτι.



Δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος του ελεύθερου έρωτα η εγκυμοσύνη: Τα περισσότερα νεαρά κορίτσια που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ερωτική ζωή, πιστεύουν ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να τους συμβεί είναι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Έτσι, μπορεί να καταλήξουν να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό, θεωρώντας αρκούντως ασφαλές μέτρο την έγκαιρη απομάκρυνση του συντρόφου τους πριν την εκσπερμάτιση. Εξηγήστε της πόσο επικίνδυνα και πόσο εύκολα μεταδόσιμα είναι τα Σ.Μ.Ν. και τονίστε πόσο απαραίτητο είναι το προφυλακτικό.

Μη μείνεις σε μια σχέση για τους λάθος λόγους: Αν η γενναιοδωρία, η αγάπη και η τρυφερότητα απουσιάζουν, καμιά σχέση δεν μένει για πολύ ζωντανή. O φόβος της μοναξιάς κι η ανασφάλεια τείνει να σπρώχνει πολλούς ανθρώπους στην αναστολή της απόφασης του χωρισμού. Εξηγήστε της, ότι ο χρόνος πλάι σε κάποιον με τον οποίο δεν νιώθει καλά και οικεία είναι χρόνος χαμένος.

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις σ’ έναν έφηβο για πράγματα που πιστεύει ότι ξέρει πολύ καλύτερα από ‘σένα. Είναι όμως απαραίτητο να προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε όση απ’ την εμπειρία μας μπορούμε, όχι διδακτικά και κηρύττοντας καθ’ έδρας, αλλά μαλακά, με κατανόηση και σιγά-σιγά. Υπομονή. Εφηβεία είναι, θα περάσει.

v