Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την περίοδο

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την περίοδο

Όσες από εσάς είχατε την ατυχία να σας έρθει περίοδος σε μικρή ηλικία, πιθανώς να θυμάστε με τρόμο την πρώτη σας εμπειρία. Ειδικά αν η μαμά σας δεν σας είχε προειδοποιήσει για το πότε θα «έρθουν ή Ρώσοι» και τι σημαίνει να «έχεις τα ρούχα σου», όπως μας έλεγαν τότε, είναι βέβαιο ότι το να αντικρίζετε κηλίδες αίματος στο εσώρουχό σας μόνο πανικό θα μπορούσε να σας έχει προκαλέσει. Αν δεν θέλετε να νιώσει κάπως έτσι και η κόρη σας όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, χρήσιμο είναι να την έχετε προετοιμάσει καλά, ήδη από την ηλικία των 8 ετών.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να μιλήσει κανείς με το παιδί για τις αλλαγές που συμβαίνουν σιγά-σιγά στο σώμα ήδη από την προεφηβεία, είναι σημαντικό αυτά που θα πείτε να δημιουργήσουν μία θετική εικόνα για αυτό που έρχεται και κυρίως να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει γιατί είναι καλό το να έχει περίοδο. Μιλήστε απλά, ειλικρινά και κάντε το παιδί να νιώσει άνετα, ώστε να σας ρωτήσει ό,τι το απασχολεί.

Αν δεν της έχει έρθει ακόμα περίοδος…

Στα περισσότερα κορίτσια η περίοδος έρχεται συνήθως γύρω στα 12-13 χρόνια, ωστόσο σε κάποια κορίτσια έρχεται πολύ νωρίτερα (π.χ. στα 9). Αν η κόρη σας πλησιάζει σε αυτή την ηλικία, πείτε της κάποια στιγμή ότι θέλετε να κάνετε μία συζήτηση για το σώμα της. Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό η κόρη σας να έχει ήδη πάρει μία πρώτη ιδέα για το τι θέλετε να της πείτε, αν π.χ. έχει δει τις σερβιέτες σας ή σας έχει ακούσει να λέτε ότι πονάει λίγο η κοιλίτσα σας, μία φορά τον μήνα.

Αν έχετε κάποια συγγενή η φίλη με μεγαλύτερη κόρη από την δική σας, ρωτήστε την πώς συζήτησε εκείνη μαζί της το θέμα και ζητήστε συμβουλές για το τι να προσέξετε σε αυτά που θα πείτε. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές μετέπειτα συζητήσεις, για τις οποίες θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί καλά.

Παραμείνετε στις βασικές πληροφορίες, αν δεν θέλετε να αγχώσετε την κόρη σας με μία πολύ αναλυτική συζήτηση, από την οποία μπορεί και να μην καταλάβει πολλά. Ενδεικτικά πείτε της:
  • «Μέσα στο σώμα της γυναίκας υπάρχουν κάποια μέρη που την βοηθούν να μεγαλώσει ένα μωράκι».
  •  «Το σώμα της γυναίκας ‘δουλεύει΄σε κύκλους που λέγονται ‘εμμηνοροϊκοί’ ΄ή ‘κύκλοι περιόδου’. Ο κάθε κύκλος διαρκεί περίπου 28 μέρες.
  • «Το σώμα της γυναίκας ετοιμάζεται κάθε μήνα (ή κάθε 28 μέρες) να μεγαλώσει ένα μωράκι, ακόμα κι αν αυτή δεν έτοιμη για το μωράκι αυτό ακόμα. Το σώμα σου, λοιπόν, σου δείχνει ότι ετοιμάζεται για το μωράκι με την περίοδο, δηλαδή με το να βγάζεις λίγο αίμα.»
  • «Το καλό είναι ότι ακόμα κι αν έχεις λίγο αίμα, υπάρχει τρόπος να μένεις καθαρή, για παράδειγμα με τις σερβιέτες.» (Τα ταμπόν μπορεί να μπουν στη συζήτηση αργότερα.)

Είναι σημαντικό σε όλες αυτές τις συζητήσεις να μιλάτε με θετικό τρόπο για την περίοδο. Αποφύγετε να την ονομάζετε «δύσκολες μέρες» για να μην αγχώσετε την κόρη σας. Εξηγήστε της ότι πρόκειται για μία θαυμάσια λειτουργία του οργανισμού και μία εμπειρία που μοιράζονται όλες οι γυναίκες, η οποία δείχνει ότι έχει κάνει ένα ακόμα βήμα στο να γίνει μία από αυτές.

Αφού της έρθει περίοδος…

Αν στην κόρη σας ήρθε η πρώτη της περίοδος, φροντίστε να είστε ψύχραιμη και χαλαρή. Πείτε της, για παράδειγμα:

  • «Το σώμα σου κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει.
  • «Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις λίγο αίμα –συμβαίνει σε κάθε γυναίκα.
  • «Είμαι εδώ για εσένα, σε καταλαβαίνω απόλυτα.»

Στο στάδιο αυτό μπορείτε να γίνετε λίγο πιο αναλυτική, ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα της. Δηλαδή: «Ο κύκλος της περιόδου διαρκεί 28 ημέρες και ξεκινά με κάποιες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στο σώμα σου, οι οποίες οδηγούν ένα ωάριο να ‘κατέβει’ από τις ωοθήκες. Όταν αυτό το ωάριο δεν είναι γονιμοποιημένο (δηλαδή όταν η γυναίκα δεν είναι έγκυος), τότε ‘σπάει’ κατά την κάθοδό του και έτσι βγαίνει λίγο αίμα από τον κόλπο.»

Παράλληλα, μιλήστε της και για τα φυσικά συμπτώματα της περιόδου, όπως για τις κράμπες στη μήτρα που μπορεί να της προκαλέσουν από μικρό έως έντονο πόνο στην κοιλιά ή και τη μέση και για το στήθος της που μπορεί κάποιες μέρες πριν να το νιώθει πρησμένο. Αν η κόρη σας χρειάζεται κάποιο παυσίπονο για τον πόνο της περιόδου, ζητήστε την γνώμη του γυναικολόγου σας ως προς το ποιο είναι περισσότερο κατάλληλο για εκείνη.

Σταδιακά, ανάλογα πάντα και με την ηλικία της κόρης σας, θα χρειαστεί να της εξηγήσετε και ότι, καθώς η περίοδος είναι σημάδι ότι η κοπέλα είναι σε θέση να μείνει έγκυος, είναι περισσότερο από απαραίτητη η αντισύλληψη όταν θα έρθει η στιγμή να κάνει για πρώτη φορά σεξ. (Διαβάστε πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για το σεξ εδώ).

Τέλος, χρήσιμο είναι, για να βοηθήσετε την κόρη σας να αντιμετωπίσει την περίοδο ως μία φυσιολογική διαδικασία που θα την απασχολεί για πολλά-πολλά χρόνια, να τη συμβουλεύσετε να σημειώνει τις περιόδους της σε ένα ημερολόγιο. Πείτε της ότι τους πρώτους μήνες η περίοδός της δεν θα έρχεται απαραίτητα σε σταθερές ημερομηνίες, όμως όταν ο κύκλος της θα «στρώσει», το ημερολόγιο θα την βοηθήσει να προγραμματίζει καλύτερα την καθημερινότητά της. Σε κάθε περίπτωση, αν κι εσείς παρατηρήσετε ότι η περίοδός της είναι απορυθμισμένη για πολλούς μήνες, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας

Η σημασία της σωστής υγιεινής

 

Είναι πολύ σημαντικό, αφού της έρθει περίοδος, να εξηγήσετε στην κόρη σας ότι πρέπει οπωσδήποτε να φορά σερβιέτα από την πρώτη στιγμή. Ότι πρέπει να πλένει καλά τα χέρια της, πριν και αφού τοποθετήσει τη σερβιέτα στο εσώρουχο, και ότι αυτή πρέπει να αλλάζει κάθε 3-4 ώρες. Έτσι, δεν θα έχει κίνδυνο να λερωθεί και δεν θα νιώθει άσχημα από ενδεχόμενες ενοχλητικές μυρωδιές

Γιορτάστε το!

Η παράδοση θεωρεί την περίοδο της κοπέλας μια σημαντική στιγμή, δεδομένου ότι είναι πλέον σε θέση να τεκνοποιήσει. Έτσι, σε κάποια μέρη της Ελλάδας, οι μαμάδες ετοιμάζουν ένα γλυκό στην κόρη τους για την πρώτη της περίοδο, ενώ σε κάποια άλλα της χαρίζουν ένα χρυσαφικό. Αν τα παραπάνω σας φαίνονται κάπως… παλιακά, αλλά νιώθετε την ανάγκη να κάνετε για την κόρη σας τη μέρα εκείνη λίγο ξεχωριστή, μπορείτε απλά να την βγάλετε έξω για shopping και παγωτό! Δεν θα την «χαλάσει» καθόλου!

Βιβλία για την περίοδο

Αν και δεν υπάρχουν βιβλία που να αφορούν κατεξοχήν στην περίοδο, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα βιβλία αποκλειστικά για την εφηβεία στο κορίτσι, στα οποία δίνονται επαρκείς πληροφορίες για την περίοδο. Αυτά, μάλιστα, μπορεί να σας βοηθήσουν να απαντήσετε στα ερωτήματα που θα ακολουθήσουν την πρώτη μεγάλη σας συζήτηση. Αναζητήστε τα εξής:

 

v