Πλυντήριο πιάτων: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για αστραφτερά πιάτα

Πλυντήριο πιάτων: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για αστραφτερά πιάτα

Μπορεί να γλιτώνουμε χρόνο και κόπο, αφού δεν πλένουμε τα βρώμικα σκεύη στα χέρια, όμως η αλήθεια είναι ότι και το πλυντήριο πιάτων θέλει τον… μάστορά του. Πόσες φορές έχει τύχει να ανοίξετε το πλυντήριο και να δείτε, ότι τα πιάτα σας δεν έχουν καθαρίσει εντελώς, έχουν στίγματα ή είναι θολά; Από δω και πέρα, λοιπόν, ακολουθήστε αυτούς τους 8 κανόνες του πλυντηρίου πιάτων για αστραφτερά και πεντακάθαρα πιάτα.

*Φωτογραφία: cdn.newsapi.com.au

Απομακρύνετε τα «πολλά-πολλά»

Στα παλιά πλυντήρια το ξέπλυμα με νερό είναι απαραίτητο, στα καινούρια δεν είναι. Ωστόσο, και πάλι φροντίστε να απομακρύνετε με ένα πιρούνι τα πολλά υπολείμματα φαγητού γιατί είναι πιθανό να «βουλώσουν» το φίλτρο. Σε καμία περίπτωση, δεν χρειάζεται να τρίβετε για να απομακρυνθούν όλες οι βρωμιές- αυτή τη δουλειά, θα την αναλάβει το πλυντήριο.

Γεμίζετε το πλυντήριο, αλλά με ρέγουλα

Γεμίζοντας το πλυντήριο, εξοικονομείτε νερό και ενέργεια, χρήματα και κάνετε καλό στο περιβάλλον. Παραγεμίζοντάς το, όμως, το «φορτώνετε» με αποτέλεσμα να μην αποδίδει όπως θα έπρεπε, τα πιάτα να μην καθαρίζουν και εσείς να χρειαστεί πιθανώς να τα ξαναπλύνετε. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε- βάλτε όσα σκεύη αντέχει.

*Φωτογραφία: bilder.bild.de

Ενδεικτικά, στα περισσότερα πλυντήρια, το πάνω ράφι είναι για τα πιο ελαφρά σκεύη, όπως οι κούπες, τα ποτήρια και τα πολύ μικρά πιάτα ενώ όλα τα υπόλοιπα σκεύη τοποθετούνται στο κάτω μέρος του.

Επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα

*Φωτογραφία: staticwhich.co.uk

Το «ελαφρύ» πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον, όμως η θερμοκρασία του νερού είναι σχετικά χαμηλή (συνήθως γύρω στους 45 βαθμούς), με αποτέλεσμα τα σκεύη όπως τα πιρέξ και οι κατσαρόλες, στα οποία συνήθως έχουν κολλήσει λίπη και βρωμιές κατά τη διάρκεια του ψησίματος, να μην καθαρίζονται επαρκώς.

Αντίθετα, το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να καθαρίσει αξιοπρεπώς τα πιάτα που συνήθως δεν έχουν τόσες πολλές βρωμιές.

Προστατέψτε το πλυντήριό σας απ’ το «σκληρό» νερό

*Φωτογραφία: crater.me

Το σκληρό νερό περιέχει κάποια στοιχεία που «κάθονται» στο εσωτερικό του πλυντηρίου και επιβαρύνουν τη λειτουργία του. Εσείς θα το καταλάβετε όταν δείτε ότι τα σκεύη σας βγαίνουν θαμπά ή με μικρά στίγματα μετά την πλύση, ενώ κατά τ’ άλλα η συσκευή λειτουργεί κανονικά. Με ένα ειδικό αλάτι πλυντηρίου πιάτων, το νερό θα μαλακώσει και τα πιάτα σας θα γίνουν και πάλι αστραφτερά!

Καθαρίστε το φυσικά

Για να μπορέσει το πλυντήριο να σας… κάνει δώρο πεντακάθαρα πιάτα θα πρέπει και το εσωτερικό του να είναι καθαρό. Αν ψάχνετε, λοιπόν, έναν πανεύκολο και φυσικό τρόπο να το καθαρίσετε, εφαρμόστε τα εξής: γεμίστε ένα ποτήρι ή δοχείο μαγειρικής με λευκό ξύδι, τοποθετήστε το στο πάνω ράφι και βάλτε το σε λειτουργία στο πιο συνηθισμένο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε όταν πλένετε τα πιάτα.

*Φωτογραφία: mom4real.com

Όταν τελειώσει, πασπαλίστε τον πάτο του πλυντηρίου με μαγειρική σόδα και ξαναβάλτε τη συσκευή σε λειτουργία στο ίδιο πρόγραμμα. Έτσι, θα καθαρίσετε και θα απολυμάνετε το πλυντήριο, το οποίο μετά θα αποδίδει καλύτερα.

*Φωτογραφία: mom4real.com

Καθαρό φίλτρο= καθαρά πιάτα

Στο φίλτρο, αυτή τη στρογγυλή τρύπα που βρίσκεται στον πάτο του πλυντηρίου, συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών, τα οποία μένουν εκεί και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες μυρωδιές. Γι’ αυτό, λοιπόν, σχεδόν επιβάλλεται να το καθαρίζετε 2 φορές τον χρόνο.

*Φωτογραφία: prod-cdn.thekrazycouponlady.com

Θα πρέπει, για να το κάνετε αυτό, να το ξεβιδώσετε (εκτός αν οι οδηγίες του δικού σας πλυντηρίου είναι διαφορετικές) και να το ξεπλύνετε με ζεστό νερό και μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πιάτων, τρίβοντάς το ελαφρά με μια οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια, ξεβγάλτε το με νερό, αφήστε το να στεγνώσει και τοποθετήστε το πάλι στη θέση του.

Λαμπρυντικό για… άσπρα πιάτα ξέξασπρα

*Φωτογραφία: mom4real.com

Το λαμπρυντικό συνήθως απελευθερώνεται προς το τέλος του προγράμματος, στο ξέβγαλμα, και ρόλος του είναι να απομακρύνει ακόμα και τις πιο μικρές βρωμιές αλλά και τα στίγματα που αφήνουν στα πιάτα και τα ποτήρια οι ατμοί του νερού. Αν θέλετε πάλι να καταφύγετε σε κάποια πιο φυσική λύση, μπορείτε στην ειδική θέση του, να βάλετε λευκό ξύδι- θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v