Γιατί έχουμε απομακρυνθεί με τον άντρα μου μετά τη γέννηση του παιδιού μας;

Γιατί έχουμε απομακρυνθεί με τον άντρα μου μετά τη γέννηση του παιδιού μας;
Ερώτηση:
Με τον άντρα μου είμαστε μαζί 4 χρόνια ενώ πριν περίπου 6 μήνες γέννησα το πρώτο μας παιδί. Από τότε, νιώθω ότι έχουμε απομακρυνθεί σαν ζευγάρι- είναι σαν να είμαστε δύο φίλοι ή συγκάτοικοι στο ίδιο σπίτι. Οι ερωτικές μας επαφές είναι σχεδόν ανύπαρκτες (δεν γίνονται χωρίς τη δική μου παρότρυνση) όπως και ο χρόνος που περνάμε οι δυο μας- εκείνος δουλεύει αρκετές ώρες εκτός σπιτιού ενώ εγώ δεν εργάζομαι. Σαν πατέρας δεν έχω κάποιο παράπονο, γενικά με βοηθάει και δεν είναι καθόλου αδιάφορος με το παιδί. Νιώθω, όμως, ότι πλέον με βλέπει περισσότερο σαν τη μητέρα του παιδιού του παρά σαν ερωτική σύντροφο. Αισθάνομαι ότι δεν τον ελκύω πια αν και η εμφάνισή μου δεν έχει αλλάξει πολύ και προσέχω τον εαυτό μου - κατάφερα να χάσω γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Τι φταίει και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι μια νέα, απαιτητική, δύσκολη μα συνάμα υπέροχη φάση που μπορεί να συναντήσει στην πορεία του ένα ζευγάρι. Το ζευγάρι, όταν προϋπάρχει από τον ερχομό του παιδιού, έχει δημιουργήσει ήδη ένα πλαίσιο. Οι σύντροφοι έχουν βρει έναν τρόπο να λειτουργούν, να μοιράζονται, να εκδηλώνουν την αγάπη τους και την επιθυμία τους. Η προηγούμενη αυτή γνώση χρειάζεται να αλλάξει εντελώς καθώς ο ερχομός ενός παιδιού επηρεάζει τη σχέση και ταυτόχρονα επηρεάζεται από αυτήν, αναζητώντας πλέον τον καινούριο τρόπο λειτουργίας της οικογένειας που θα εμπεριέχει και το νέο μέλος. Όπως κάθε αλλαγή, έτσι και αυτή,  απαιτεί προσπάθεια και δουλειά, είναι ωστόσο απόδειξη της εξέλιξής σας.

Είναι υπέροχο που αναζητάτε το σύντροφό σας! Υπέροχο που μέσα σε όλα αυτά τα νέα δεδομένα, σας απασχολεί η ερωτική σας ζωή και του το ζητάτε. Οι 6 μήνες οι οποίοι έχετε αποκτήσει πια και το γονεϊκό σας ρόλο είναι σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αιτιολογήσω τη θέση μου, αλλά θα σταθώ σε τρεις που θεωρώ τους πιο σημαντικούς. Αρχικά, το να γίνεται κάποιος γονέας είναι μια μεγάλη αλλαγή ζωής, ίσως η μεγαλύτερη και σοβαρότερη λόγω του ότι είναι μη αναστρέψιμη συνθήκη. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται χρόνος και επεξεργασία για να προχωρήσετε καλά μέσα και από αυτόν τον ρόλο. Δεύτερον, οι πρώτοι μήνες ζωής ενός παιδιού είναι τόσο απαιτητικοί, με τόσες καθημερινές ραγδαίες εξελίξεις, που είναι υπέροχο να μπορείτε να δώσετε την προσοχή σας. Η προσοχή αυτή δεν σημαίνει εγκατάλειψη του συντρόφου, αλλά εμπιστοσύνη ότι έχετε φροντίσει τη σχέση σας και μπορείτε να χαρείτε τον καρπό της! Τρίτον, οι άνδρες σύντροφοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον ερχομό στη ζωή ενός παιδιού και επομένως απαιτείται άλλου είδους επεξεργασία από εκείνους και σε διαφορετικό χρόνο. Η περίοδος της κύησης είναι ένας υπέροχος χρόνος συνειδητοποίησης για τη μητέρα. Ο πατέρας σε αυτό το διάστημα παρατηρεί τις αλλαγές της συντρόφου του. Από τη γέννηση και έπειτα μπορεί να βιώσει ουσιαστικά αυτή την αλλαγή και το νέο του ρόλο, καθώς έχει δυνατότητα επαφής με το βρέφος.

Η διαφορετικότητα λοιπόν στο χρόνο ή στις αντιδράσεις σας, δεν είναι αρνητικό στοιχείο. Αντιθέτως, είναι αφορμή να γνωρίσετε νέα στοιχεία ο ένας του άλλου και να εξελίξετε και τη μεταξύ σας σχέση. Είναι υπέροχο που σας βλέπει σαν μητέρα του παιδιού του. Επιπλέον, είστε ήδη καλή μητέρα αφού εκτός από το μωρό σας φροντίζετε και τη σχέση με τον άντρα σας. 

Να σας ζήσει!

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v