«Πώς είναι να γίνεσαι μαμά πριν τα 25»

«Πώς είναι να γίνεσαι μαμά πριν τα 25»

Το πότε θα επιλέξεις να γίνεις μητέρα δεν είναι -ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι- θέμα ταμπού. Η Fiona Purcell, που υπογράφει το παρακάτω κείμενο, έγινε για πρώτη φορά μαμά στα 22 της χρόνια και μας περιγράφει το ταξίδι της στη μητρότητα. Ήταν το όνειρό της και κάτι που ήθελε από πολύ μικρή, όμως κάποια στιγμή κατάλαβε ότι χρειαζόταν κάτι ακόμα για να νιώσει πλήρης. Το κείμενο αυτό δεν γράφτηκε για να «καταδικάσει» τις νέες μαμάδες αλλά για να μας δείξει πόσο σημαντικό είναι για κάθε γυναίκα να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, να μην αγνοεί τον εαυτό της και να φροντίζει και τις δικές της ανάγκες, όποιες κι αν είναι αυτές.

*Φωτογραφία: familieverden.no

«Πάντα ήθελα να γίνω μαμά. Είχα αναπτυγμένο μητρικό ένστικτο, ακόμα και ως παιδί. Έπαιζα με τις ώρες ντύνοντας τα κουκλάκια μου, βάζοντάς τα στην κούνια τους ή πηγαίνοντάς τα βόλτα μέσα στο σπίτι στο καροτσάκι τους. Και όποτε έρχονταν να μας επισκεφτούν τα μικρά μου ξαδερφάκια, απλώς με “μαγνήτιζαν”.

Ήθελα να γίνω μαμά σε μικρή ηλικία.

Όταν ήμουν 17 ετών, είχα πει στις φίλες μου ότι μέχρι τα 30 ήθελα να έχω κάνει παιδιά. Η ιδέα να περιμένω μέχρι τη δεκαετία των 30 και μετά να ξεκινήσω τη δική μου οικογένεια, απλώς με τρέλαινε.

Είχα αυτή τη βαθιά επιθυμία και δεν μπορούσα να τη βάλω στην άκρη. Ήταν ένα έντονο συναίσθημα και η ιδέα του να πρέπει να περιμένω ακόμα μια δεκαετία ή και περισσότερο, με στενοχωρούσε. Ήταν μια επιθυμία μου που ένιωθα ότι έπρεπε να την εκπληρώσω.

Έτσι, όταν γνώρισα τον άντρα μου, παρά το ότι ήμουν 19 ετών και σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο, ήμουν έτοιμη να ξεκινήσω τη δική μας οικογένεια. Παντρευτήκαμε όταν ήμουν 21 και έμεινα έγκυος στα 22.

*Φωτογραφία: diariocristianoweb.com

Οι εννέα μήνες πέρασαν και λίγο πριν τη μέρα του τοκετού, πήρα άδεια μητρότητας από τη δουλειά μου -είμαι δασκάλα. Δεν είχα την πρόθεση να γυρίσω πίσω. Θα γινόμουν μητέρα -γιατί να θέλω να επιστρέψω στη δουλειά;

Επιτέλους κατάφερα αυτό που λαχταρούσα

Στα 23 μου, κρατούσα αγκαλιά την νεογέννητη κόρη μου. Δεν θα μπορούσα να νιώθω πιο χαρούμενη. Ήμουν επιτέλους μαμά, κάτι που περίμενα πώς και πώς όλον αυτόν τον καιρό. Μάλιστα, μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια, έφερα στον κόσμο και τον γιο μας και ένιωθα πλήρης. Είχα δύο πανέμορφα παιδιά και την οικογένεια που πάντα ονειρευόμουν.

Όμως, όσο οι ορμόνες του θηλασμού υποχωρούσαν, έφευγαν κι αυτά τα συναισθήματα. Άρχιζα να έχω ένα ενοχλητικό συναίσθημα. Αναρωτιόμουν ποια ήμουν, εκτός από το ότι ήμουν μητέρα. Ήξερα ότι είμαι κάτι άλλο εκτός από μαμά, αλλά δεν είχα ιδέα ποια ήμουν ή τι ήθελα να γίνω.

Ποια είμαι;

Ενώ άλλες γυναίκες στην ανέμελη δεκαετία των 20 ταξίδευαν κι έχτιζαν την καριέρα τους, εγώ επέλεξα να κάνω παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία.

Είχα στερήσει από τον εαυτό μου την δυνατότητα να μεγαλώσω και να βρω την ταυτότητά μου- ανεξάρτητα από τα παιδιά μου. 

Εννοείται ότι συνέχιζα να τ' αγαπάω όσο τίποτε άλλο, αλλά ακόμα δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος ήταν ο πραγματικός εαυτός μου, όταν κάθε απόφαση στη ζωή μου περιελάμβανε κι εκείνα. Ήταν πολύ μπερδεμένη εποχή. Ένιωθα χαμένη και πίστευα ότι δεν μπορούσα να βρω ένα “καθαρό” μονοπάτι μπροστά μου.

Να ανακαλύψω τον εαυτό μου- τον πραγματικό μου εαυτό.

Ευτυχώς, η λύση, όπως και για τα περισσότερα πράγματα εξάλλου, ήταν ο χρόνος. Νιώθω πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και όσο περνούν τα χρόνια, υποστηρίζω όλο και περισσότερο τις επιλογές μου.

Από τότε που τα παιδιά μου μεγάλωσαν, έγιναν πιο αυτόνομα και ξεκίνησαν το σχολείο, κατάφερα να κυνηγήσω την καριέρα μου και να απολαύσω τον χρόνο που περνάω μόνη μου- κάτι που είχα πολλή ανάγκη. Τα παιδιά μου είναι μια χαρά, έχουν μεγαλώσει και μπορούμε πλέον να κάνουμε πολλά διασκεδαστικά πράγματα μαζί.

Σέβομαι τις επιλογές κάθε γυναίκας, όπως και το πότε θα αποφασίσουν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους (ή ακόμα και το αν θέλουν να γίνουν  μητέρες), όμως όσον αφορά εμένα, συνειδητοποίησα ότι ήθελα και κάτι ακόμα, κάτι έξω από τη μητρότητα για να έχω μια ολοκληρωμένη ταυτότητα.

*Φωτογραφία: happyyouhappyfamily.com

Έχω μια δουλειά που με κάνει να νιώθω πλήρης, ικανοποιημένη και ότι έχω βρει το “εγώ” μου που πάντα ήξερα ότι κάπου υπήρχε- και ξέρετε τι; Ήξερα 100% ότι έγινα καλύτερη μητέρα επειδή εξερευνούσα τις διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς μου.

Πλέον, ξέρω ποια είμαι και ποιοι με χρειάζονται και είμαι πολύ χαρούμενη που έχω δίπλα μου τα δύο πανέμορφα παιδιά μου.

Αφού έγινα μαμά σε μικρή ηλικία, έχασα για λίγο τον εαυτό μου, αλλά πλέον μπορώ να πω ότι τον βρήκα και ξέρετε κάτι; Είναι πού ενδιαφέρων!»

Πηγή: kidspot.com.au

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v