Από τότε που έμεινε άνεργος, ο σύζυγός μου έχει πέσει ψυχολογικά κι αυτό έχει επηρεάσει τη σχέση μας...

Από τότε που έμεινε άνεργος, ο σύζυγός μου έχει πέσει ψυχολογικά κι αυτό έχει επηρεάσει τη σχέση μας...
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***  

Εδώ και περίπου 6 μήνες, ο σύζυγός μου έχει χάσει τη δουλειά του. Εγώ εργάζομαι κι έχουμε κάποια χρήματα στην άκρη- έτσι δεν έχουμε χρειαστεί τη βοήθεια των γονιών μας, αν και σίγουρα έχουμε περιορίσει τα έξοδά μας και έχουμε παγώσει τις προσπάθειές μας να κάνουμε παιδάκι. Αυτό το διάστημα, προσπαθώ να είμαι όσο πιο υποστηρικτική γίνεται αλλά εκείνος έχει πέσει πολύ ψυχολογικά και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Ψάχνει για δουλειά, του έχουν γίνει 3 προτάσεις αλλά στη μία τα χρήματα ήταν ελάχιστα, στην άλλη η εργασία ήταν χωρίς ασφάλιση και η τρίτη ήταν εκτός Αθηνών. Η ηλικία μας δεν βοηθάει- είναι 5 χρόνια μεγαλύτερός μου και υποθέτω ότι επιλέγουν πιο νέους. Τελευταία, μάλιστα, απομακρύνεται και δεν μου ανοίγεται για το πώς αισθάνεται ενώ στην αρχή μιλάγαμε για το θέμα. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Η σχέση μας έχει επηρεαστεί πολύ απ’ αυτό το θέμα.

Απάντηση:

*Φωτογραφία: netsanity.net

Αγαπητή αναγνώστρια,

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης ή σταδιοδρομίας είναι ένα θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών καθώς τουλάχιστον ένα μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες είτε στο να βρει κάποια εργασία είτε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες εργασίας του.

Η δυσκολία αυτή αφορά και τα δύο φύλα. Οι άντρες ίσως επηρεάζονται περισσότερο καθώς παραδοσιακά έχουν αυτό το ρόλο, του να εργάζονται και να φέρνουν τα χρήματα στην οικογένεια. Ενώ αυτό έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια, είναι καταγεγραμμένο στο ασυνείδητο των ανδρών κι έτσι συνδέουν συχνά την επάρκειά τους με τις επαγγελματικές τους επιδόσεις. Έτσι συχνά, μια δυσκολία στον επαγγελματικό τομέα, είναι ικανή να διεγείρει δύσκολα συναισθήματα. Άγχος, αδικία, ανικανότητα, παραίτηση. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται κι από δύσκολες σκέψεις που γενικεύουν το γεγονός και ξεχνούν τα καλά στοιχεία του προσώπου. «Δε θα τα καταφέρω, δεν αξίζω, δεν είμαι ικανός». Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό το δύσκολο διάστημα, τόσο δυσκολεύει η ανάδειξη των καλών στοιχείων του προσώπου. Οι δυσκολίες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο και κάνουν σταθερή την παρουσία τους προκειμένου να αιτιολογήσουν την παραίτηση… Σε όλη αυτή τη συνθήκη η σύντροφος που ξέρει πόσο ικανός είναι ο σύντροφος που έχει επιλέξει, έχει να τον ακούσει, να τον καταλάβει αλλά τελικά να απευθυνθεί στα γοητευτικά του κομμάτια προκειμένου να τον αναδείξει!

Το να συμπαραστεκόμαστε στη δυσκολία είναι υπέροχο κάποιες στιγμές που η ευθύνη μας δεν είναι αρκετή για να αλλάξει τα δεδομένα, όπως στην αρρώστια ή στο θάνατο. Το να καμαρώσουμε τον ικανό άνθρωπο που δυσκολεύεται όταν έχει περιθώρια να προχωρήσει ίσως είναι πιο βοηθητικό. Μη γίνεστε απλά στήριγμα. Δώστε του το χέρι σας και ζητήστε του να τρέξετε μαζί… Ξέρετε ότι μπορεί, και χρειάζεται την εμπιστοσύνη σας και τη συντροφιά σας για να σηκωθεί.

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v