Πόνοι στο σεξ: Πού μπορεί να οφείλονται

Πόνοι στο σεξ: Πού μπορεί να οφείλονται

Συχνά οι γυναίκες έχουν ενοχλητικούς πόνους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας αλλά αποτελούν εμπόδιο στην σεξουαλική επαφή και ευχαρίστηση. Δείτε που μπορεί να οφείλονται.

Κολεόσπασμος

Τι είναι:

Πρόκειται για σεξουαλική διαταραχή που οφείλεται συνήθως σε ψυχολογικά αίτια. Χαρακτηρίζεται από ακούσιο σπασμό του έξω τριτημορίου του κόλπου, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή ή να είναι εξαιρετικά οδυνηρή για μια γυναίκα η εισχώρηση του ανδρικού μορίου στον κόλπο της.

Πού οφείλεται:

Τα ψυχολογικά αίτια που συνδέονται με την διαταραχή ενδέχεται να αφορούν σε έλλειψη σεξουαλικής ωρίμανσης, ιστορικό οδυνηρής συνουσίας, αισθήματα φόβου και ενοχής ή να οφείλονται σε ηθικές, κοινωνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Συχνά, μία απλή ανησυχία εξελίσσεται σε μεγάλο άγχος και αγωνία της γυναίκας να ξεπεράσει τον φόβο της, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την σεξουαλική εισχώρηση.

Πώς αντιμετωπίζεται:

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες και τους συντρόφους τους να γνωρίζουν ότι μία γυναίκα που βιώνει κολεόσπασμο δεν το προκαλεί συνειδητά, εξηγεί η σεξολόγος Τάνια Μπαταλαμά. Στην πραγματικότητα, η σκόπιμη προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το να γίνει συνουσία παρά τον πόνο, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος. Επομένως μια γυναίκα που αντιμετωπίζει αυτή τη διαταραχή θα πρέπει να επισκεφτεί αρχικά έναν γυναικολόγο, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει οργανικό πρόβλημα και στη συνέχεια έναν σεξολόγο, που θα εστιάσει στον ψυχολογικό παράγοντα και θα προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις.

Δυσπαρεύνια

Τι είναι:

Δυσπαρεύνια είναι η εμφάνιση πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Τουλάχιστον το 60% των γυναικών βιώνει δυσπαρευνία κάποια στιγμή στη ζωή του, επισημαίνει η κ. Τάνια Μπαταλαμά.

Πού οφείλεται:

Μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή, σε ξηρό κόλπο λόγω ατροφίας (συνήθως στην εμμηνόπαυση), λόγω ανατομίας του κόλπου (όταν είναι μικρός ή στενός), ανεπαρκούς διέγερσης και φυσιολογίας (ανεπαρκείς ορμόνες). Ακόμα, παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δυσπαρεύνια είναι: σμήγμα, βακτηριακές μολύνσεις και τριχομονάδες ενώ οι κρέμες, τα προφυλακτικά, τα προϊόντα αποτρίχωσης και τα διαφράγματα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του κόλπου.

Δυσπαρευνία μπορούν να προκαλέσουν γυναικολογικές επεμβάσεις για καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών, μολύνσεις της μήτρας, όπως αυτές από τη γονόρροια, η γέννα και ο βιασμός.

Πώς αντιμετωπίζεται:

Όσον αφορά στα προβλήματα λόγω μειωμένης λίπανσης, η χρήση λιπαντικού ζελέ μπορεί να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, επισημαίνει η ειδικός. Μια μόνιμη λύση είναι πιο πιθανή αν η γυναίκα ανακαλύψει την αιτία της ενόχλησής της και λάβει μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι απαραίτητη ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα υγείας και να ληφθούν οι απαραίτητες θεραπείες.

Σύνδρομο Επώδυνου Αιδοίου

Περίπου 10% των γυναικών βιώνουν σημαντικό πόνο στην είσοδο του κόλπου, γνωστό ως το Σύνδρομο Επώδυνου Αιδοίου, επισημαίνει η κ. Μπαταλαμά. Τυπικά, μια μικρή κοκκινισμένη περιοχή είναι οδυνηρά ευαίσθητη, ακόμα και σε ελαφριά πίεση. Συχνά η περιοχή αυτή είναι τόσο μικρή που είναι δύσκολο ακόμα και για έναν επαγγελματία υγείας να τη διακρίνει. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τοπικά φάρμακα και επέμβαση για να αφαιρεθεί η υπερευαίσθητη περιοχή.

Πόνος βαθιά στη λεκάνη

Ο πόνος βαθιά στη λεκάνη, κατά τη διάρκεια των κινήσεων της συνουσίας μπορεί να οφείλεται στη διάταξη των ωοθηκών ή στο τέντωμα των συνδέσμων της μήτρας. Μια γυναίκα μπορεί να βιώνει αυτού του είδους την ενόχληση μόνο σε συγκεκριμένες στάσεις ή σε συγκεκριμένες φάσεις στον εμμηνορρυσιακό της κύκλο, συνήθως κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή της εμμηνορρυσίας. Αν η γυναίκα ελέγχει τις στάσεις και τις κινήσεις της λεκάνης κατά τη διάρκεια της συνουσίας μπορεί να αποφύγει ό, τι είναι οδυνηρό.

Ενδομητρίωση

Μια άλλη πηγή βαθύ πόνου της λεκάνης είναι η ενδομητρίωση, ένα αρκετά κοινό πρόβλημα κατά το οποίο ο ιστός του ενδομητρίου αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μητρικής κοιλότητας, ενώ φυσιολογικά ο ιστός αυτός βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό της μήτρα.

* Διαβάστε περισσότερα για την ενδομητρίωση εδώ
v