Είναι υποχρεωτικό η 2 ετών κόρη μου να κάνει το εμβόλιο Bexsero;

Είναι υποχρεωτικό η 2 ετών κόρη μου να κάνει το εμβόλιο Bexsero;

Ερώτηση:
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω η κόρη μου, που είναι 2 χρόνων, πρέπει να κάνει το εμβόλιο Bexsero. Είναι υποχρεωτικό να γίνει; Και αυτό το εμβόλιο γράφεται είναι δωρεάν, ή το πληρώνεις; Έχω ασφάλεια του ΙΚΑ, Ε.Ο.Π.Υ.Υ δημοσίου. Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

Το εμβόλιο Bexsero προστατεύει έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, που προκαλεί μηνιγγίτιδα και μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2017, είναι υποχρεωτικό μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου για μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, όπως:

-άτομα με ανατομική /λειτουργική ασπληνία (πχ σε δρεπανοκυτταρική αναιμία)

-εμμένουσα ανεπάρκεια κλασμάτων συμπληρώματος

-ανεμβολίαστοι φοιτητές που μένουν σε εστίες

-ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές (υποσαχάριος Αφρική)/ταξιδιώτες στη Μέκκα

-προσωπικό εργαστηρίων που ασχολούνται με καλλιέργειες μηνιγγιτιδόκοκκου καθώς και σε τεκμηριώμένη επιδημία μηνιγγιτιδόκοκκου

Μόνο σε αυτές περιπτώσεις μπορεί να συνταγογραφηθεί και κατά συνέπεια να μην το πληρώσετε.

Για τα παιδιά που είναι υγιή, το εμβόλιο προτείνεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό, συνεπώς το πληρώνετε.

Η ανάγκη/δυνατότητα εμβολιασμού θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας με βάση το ιστορικό του παιδιού.

* Η Φωφώ Νικολαΐδου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος Παίδων Ευρωκλινικής Παίδων. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v