Γιατί ο 7 μηνών γιος μου ανατριχιάζει ξαφνικά χωρίς να υπάρχει λόγος;

Γιατί ο 7 μηνών γιος μου ανατριχιάζει ξαφνικά χωρίς να υπάρχει λόγος;

Ερώτηση:
Καλημέρα! Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 7 μηνών. Τελευταία έχω παρατηρήσει ότι ξαφνικά ανατριχιάζει αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Δεν φαίνεται να αφαιρείται όμως. Το έκανε και παλιότερα αλλά πιο σπάνια. Είναι όντως λόγω ανώριμου νευρικού συστήματος, όπως ανέφερε η παιδίατρος που τον παρακολουθεί; Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα κάποια άρθρα που το αναφέρουν ως shudder attack. Ίσως θα έπρεπε άμεσα να γίνει εγκεφαλογράφημα για να αποκλείσουμε την περίπτωση επιληπτικών κρίσεων;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: papababy.com.br

Το shudder attack αποτελεί μια καλοήθη, μη επιληπτική οντότητα, άγνωστης αιτιολογίας που παρουσιάζεται στα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής. Κλινικά, εκφράζεται ως επεισόδια τρόμου της κεφαλής, των ώμων καθώς και του κορμού, χωρίς απώλεια συνείδησης, διάρκειας λίγων δευτερολέπτων και συχνότητας που μπορεί να ξεπερνάει τα 100 την ημέρα. Τα επεισόδια φαίνεται να προκαλούνται κατά την σίτιση, τις κινήσεις της κεφαλής και κάποιες εκούσιες κινήσεις (π.χ. όταν το παιδί σφηνώνει τουβλάκια μεταξύ τους ή καρφώνει το πιρούνι σε ένα κομμάτι ψωμί).

Το παιδί αναπτύσσεται φυσιολογικά και τα επεισόδια υποχωρούν με τον καιρό. Πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση που δεν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, εφόσον η ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού είναι φυσιολογική και δεν συνυπάρχουν άλλες παθολογικές κλινικές εκδηλώσεις ή ευρήματα κατά την εξέτασή του (π.χ. το παιδί να αφαιρείται). Σημαντική για το λόγο αυτό είναι η παρακολούθηση από τον παιδίατρο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορεί να γίνει εκτίμηση από παιδονευρολόγο. Χρήσιμη είναι η καταγραφή του επεισοδίου σε video από τους γονείς.

* Η Φωφώ Νικολαΐδου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος Παίδων Ευρωκλινικής Παίδων. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v