4 θρεπτικές σούπες… αντίδοτα στο κρύο!

4 θρεπτικές σούπες… αντίδοτα στο κρύο!

Μπορεί να πλησιάζουμε προς το τέλος Φεβρουαρίου, όμως το κρύο δεν μας έχει εγκαταλείψει ακόμα. Τις μέρες αυτές, λοιπόν, μία πεντανόστιμη και θρεπτική σούπα είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να μας ζεστάνει. Δοκιμάστε τις και δεν θα χάσετε!

Μινεστρόνε η κλασική

*Φωτογραφία: res.cloudinary.com

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 5 μερίδες)

¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι καρότα τριμμένα

½ φλιτζάνι κομμένο κρεμμύδι

½ φλιτζάνι κομμένο σέλερι

3 ή 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες

1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας

1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

Αλάτι και πιπέρι

2 φλιτζάνια κόκκινα φασόλια φρέσκα μαγειρεμένα ή σε κονσέρβα χωρίς τα υγρά τους

2 φλιτζάνια πράσινα φασολάκια κομμένα στη μέση που θα έχετε βράσει σε αλατισμένο νερό

Λίγα φύλλα σπανάκι πλυμένα

2 φλιτζάνια ζυμαρικά (όπως κοφτό μακαρονάκι ή κοχύλια)

Τριμμένη παρμεζάνα για το γαρνίρισμα

Τι πρέπει να κάνετε

Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο σκεύος σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα καρότα και το κρεμμύδι. Αφήστε τα να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξτε το σέλερι και τον μάραθο και αφήστε τα μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέστε στο μίγμα το σκόρδο, τον τοματοπολτό, 1 κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι. Ρίξτε 6 φλιτζάνια νερό και αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει. Βάλτε και τα φασόλια, καλύψτε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήστε τα υλικά να σιγοβράσουν για 25 λεπτά ακόμα.

Λίγο πριν σερβίρετε τη σούπα, προσθέστε τα πράσινα φασολάκια και το σπανάκι. Δοκιμάστε και αν κρίνετε ότι χρειάζεται, προσθέστε λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι. Γαρνίρετε με το τυρί προαιρετικά.

Πηγή: familystylefood.com

Σούπα με πατάτες, πράσο και ταχίνι

*Φωτογραφία: stretchrecipes.com

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 8 μερίδες)

3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο

3 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα (χωρίς τα πράσινα φύλλα τους)

2 ματσάκια σέλερι, ψιλοκομμένα

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες

6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών (εδώ μπορείτε να δείτε πώς να τον φτιάξετε)

1 κονσέρβα ρεβίθια (χωρίς τα υγρά τους)

½ φλιτζάνι ταχίνι

Τριμμένη παρμεζάνα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Αλάτι και πιπέρι

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Τι πρέπει να κάνετε

Λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε το σέλερι, τα πράσα και το θυμάρι. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε. Αφήστε το μίγμα να μαγειρευτεί για 5 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να γίνουν τρυφερά. Προσθέστε το σκόρδο και τις πατάτες, αφήστε τα ακόμα 2 λεπτά και μετά ρίξτε τον ζωμό λαχανικών. Περιμένετε μέχρι η σούπα να βράσει και αφήστε τη να σιγοβράσει για 20 λεπτά ακόμα.

Έπειτα από 2 λεπτά, βάλτε στο ίδιο μίγμα τα ρεβίθια και το ταχίνι. Αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει 5 λεπτά μέχρι τα ρεβίθια να μαγειρευτούν επαρκώς και το ταχίνι να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μίγμα.

Μεταφέρετε τη σούπα στο μπλέντερ ή το μούλτι και «χτυπήστε» τη μέχρι να γίνει κρεμώδης και απαλή. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και έπειτα προσθέστε την κρέμα γάλακτος. Αφήστε τη στη φωτιά 5 ακόμα λεπτά και μετά απολαύστε την! Προαιρετικά, προσθέστε την παρμεζάνα για γαρνιτούρα.

Πηγή: cookingandbeer.com

Κοτόσουπα αυγολέμονο

*Φωτογραφία: pinterest.com

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 μερίδες)

4 φλιτζάνια ζωμό από κοτόπουλο

¼ φλιτζάνι κριθαράκι

1 μεγάλο αυγό

2 κρόκους αυγών

Τον χυμό και τη φλούδα ενός λεμονιού

Χοντρό αλάτι μαγειρικής και πιπέρι

Ψωμί του τοστ για το γαρνίρισμα

Τι πρέπει να κάνετε

Αφήστε τον ζωμό να βράσει στη μεσαία ένταση. Προσθέστε το κριθαράκι και αφήστε το μέχρι να γίνει al dente, δηλαδή για περίπου 6-8 λεπτά.

Στο διάστημα αυτό, «χτυπήστε» με ένα πιρούνι το αυγό, τους κρόκους αυγών, τον χυμό του λεμονιού και την φλούδα του σε μπολ μέχρι να γίνουν ένα αφρώδες κίτρινο μίγμα. Μόλις είναι έτοιμο το κριθαράκι, ρίξτε τη μισή ποσότητα του ζωμού μέσα στο μίγμα με τ’ αυγά και ανακατεύετε συνέχεια. Χαμηλώστε τη φωτιά και βάλτε προσεκτικά το μίγμα σε μια κατσαρόλα. Αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς για 8-10 λεπτά. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Γαρνίρετε με την τριμμένη φλούδα του λεμονιού και πιπέρι και συνοδέψτε τη σούπα με φρυγανισμένο ψωμί του τοστ.

Πηγή: countryliving.com

Σούπα με κοτόπουλο και νουντλς

*Φωτογραφία: seafoamonline.files.wordpress.com

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 6 μερίδες)

1 ολόκληρο κοτόπουλο με την πέτσα και τα κόκαλά του

2 μέτρια καρότα χωρίς τη φλούδα

1 κρεμμύδι

2 ματσάκια σέλερι

¾ λίτρου νερό

2 φλιτζάνια νουντλς (περίπου 120 γραμμάρια)

1 κύβο ζωμό κοτόπουλο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

¼ φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

Τι πρέπει να κάνετε

Πλύνετε καλά το κοτόπουλου και απομακρύνετε τα εντόσθιά του. Έπειτα, βάλτε το σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε αρκετό νερό έτσι ώστε να το καλύψετε εντελώς. Προσθέστε ολόκληρο το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι και σιγουρευτείτε ότι το νερό καλύπτει και τα λαχανικά. Αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά.

Μόλις βράσουν, θα δείτε ότι στην επιφάνεια θα αναδυθεί ένας αφρός- με μια κουτάλα αφαιρέστε τον μέχρι να απομακρύνετε κάθε υπόλειμμά του. Στη συνέχεια, μειώστε την ένταση, καλύψτε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήστε τα υλικά να μαγειρευτούν για περίπου μία ώρα. Θα είναι έτοιμα όταν τα καρότα είναι τρυφερά και το κοτόπουλο σχεδόν «φεύγει» από τα κόκαλα.

Μετακινείστε προσεκτικά το κοτόπουλο και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά έτσι ώστε να μπορέσετε να αφαιρέσετε το κρέας χωρίς δυσκολία. Βγάλτε επίσης τα καρότα, το σέλερι και το κρεμμύδι.

Στη συνέχεια, κόψτε τα καρότα και το σέλερι και ξαναβάλτε τα μέσα στη σούπα. Κόψτε το μισό κρέας από το κοτόπουλο και προσθέστε το κι αυτό στη σούπα.

Προσθέστε τα νουντλς και τον κύβο του ζωμού. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι.

Αφήστε τη σούπα να «δέσει» για 5-10 λεπτά ακόμα μέχρι τα νουντλς να είναι έτοιμα. Γαρνίρετε με βασιλικό και σερβίρετε.

Πηγή: jocooks.com

v