7 λόγοι που οι εσωστρεφείς άνθρωποι γίνονται εξαιρετικοί γονείς

7 λόγοι που οι εσωστρεφείς άνθρωποι γίνονται εξαιρετικοί γονείς

Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι ο ορισμός του εσωστρεφούς γονέα συνοψίζεται στην εξής εικόνα: πηγαδάκια γονιών μιλάνε, γελάνε και σχολιάζουν στην παιδική χαρά ενώ εσύ, ο εσωστρεφής, ο λάτρης της μοναξιάς, κάθεσαι μόνος σου σ’ ένα παγκάκι κι αποφεύγεις ντροπαλά να κοινωνικοποιηθείς. Ωστόσο, η αλήθεια δεν είναι μόνο πιο σύνθετη από τόσο, έχει και πολλά «υπέρ» για τους εσωστρεφείς!

Αν είστε λάτρεις της πιο ήρεμης πλευράς της ζωής, τότε οι ειδικοί σας έχουν καλά νέα: η εσωστρέφειά σας μπορεί να ωφελεί τόσο εσάς όσο και το παιδί.

Η Sophia Dembling, συγγραφέας του βιβλίου «Introverts in Love: The Quiet Way to Happily Ever After» και η Susan Krauss Whitbourne, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, συμφωνούν: το να είσαι εσωστρεφείς έχει ορισμένα σίγουρα οφέλη ως προς την ανατροφή των παιδιών.

Είναι εξαιρετικοί ακροατές

Το να μπορείς να επικοινωνείς αποτελεσματικά με το παιδί σου βρίσκεται ίσως στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητες κάθε γονιού. Τεράστιο κομμάτι της επικοινωνίας είναι το να μπορείς να ακούς (όχι για να απαντήσεις, αλλά για να αφουγκραστείς) κι αυτή τη δεξιότητα οι εσωστρεφείς την έχουν.

Έχουν την τάση να αποφεύγουν τους καυγάδες

Όταν οι τόνοι ανεβαίνουν, οι εσωστρεφείς άνθρωποι προτιμούν να αποσύρονται. Η Sophia Dembling επισημαίνει ότι «προτιμούν να κρατούν ορισμένα πράγματα για τον εαυτό τους και να αποφεύγουν τις συγκρούσεις». Αυτό το χαρακτηριστικό λειτουργεί υπέρ και των δύο πλευρών, αφού όταν παρουσιάζονται λόγοι για τσακωμό και φωνές, οι εσωστρεφείς γονείς προτιμούν τον ειρηνικό τρόπο επίλυσης του προβλήματος κι ας χρειάζεται περισσότερο χρόνο.



Αντιλαμβάνονται πώς νιώθουν τα παιδιά τους

Οι γονείς με τάσεις εσωστρέφειας είναι συνήθως σε θέση να καταλάβουν τα συναισθήματα των παιδιών τους σε μεγάλο βαθμό. «Είναι πιο συμπονετικοί, πιο ήσυχοι και ίσως πιο “ενήμεροι” για τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών τους», λέει η Susan Krauss Whitbourne.

Είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί με τους ανθρώπους

Είναι συνήθως άνθρωποι ήσυχοι και επιφυλακτικοί, γι’ αυτό το να σε θεωρούν άτομο πραγματικά σημαντικό στη ζωή τους, σημαίνει πολλά. Σύμφωνα με την Sophia Dembling οι εσωστρεφείς άνθρωποι «δεν χρειάζονται πολλές σχέσεις στη ζωή τους και είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί με το πού θα δώσουν τον χρόνο και την προσοχή τους. Έτσι, έχουν την τάση να είναι πολύ πιστοί και να επενδύουν πολλά όταν επιλέξουν κάποιον». Οι απόγονοί τους, λοιπόν, έχουν όλη τους την προσοχή και την αγάπη.

Αγαπούν να περνούν χρόνο σπίτι

Ναι, κάποιες απ’ τις καλύτερες αναμνήσεις με τα παιδιά μας τις φτιάχνουμε έξω απ’ τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Ωστόσο, οι ώρες που χρειάζεται να περάσεις στο σπίτι όταν κάνεις παιδιά είναι πολλές κι ενώ ένας εξωστρεφής άνθρωπος θα μελαγχολούσε στη δεύτερη σερί νύχτα με ποπ κορν και παιδική ταινία, ο εσωστρεφής θα… έκανε πάρτι!



Η «μη-κοινωνικότητά» τους έχει και τα καλά της…

Ένα παιδικό πάρτι γεμάτο κόσμο ή μια παιδική χαρά που ξεχειλίζει κόσμο δεν είναι τα αγαπημένα τους μέρη. «Μπορεί οι εσωστρεφείς άνθρωποι να δίνουν μάχη όταν βρίσκονται σε τέτοια μέρη, όμως ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί εξωστρεφείς γονείς, που παρεμβαίνουν και σώζουν την κατάσταση», λέει η Δρ. Whitbourne και προσθέτει ότι αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι ιδιαίτερα κακό, αφού «στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να τους κάνει πιο εστιασμένους στα παιδιά αλλά και στον εαυτό τους».

Είναι πολύ ζεστοί και τρυφεροί

Μπορεί να μην είναι… ταπεραμεντόζοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζεστοί άνθρωποι. Η ειδικός επιβεβαιώνει ότι μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ζεστοί και στοργικοί με τους ανθρώπους που αγαπούν.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα δείτε μια μαμά έξω απ’ τις γνωστές μαμαδο-κλίκες, πείτε της ένα «γεια». Δίνει (κι εκείνη) τον καλύτερό της εαυτό.

Πηγή: Popsugar. com

v