Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με την κουνιάδα σας

Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με την κουνιάδα σας

Η σχέση νύφης- πεθεράς είναι αυτή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, όμως και η σχέση νύφης- κουνιάδας σε πολλές περιπτώσεις περνάει από χίλια κύματα! Και ενώ φαινομενικά οι δύο γυναίκες μπορεί να μην έχουν τίποτα να χωρίσουν, στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν κηρύξει έναν σιωπηλό πόλεμο μεταξύ τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τα πράγματα ως έχουν, αλλά να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις σχέσεις με την αδερφή του άντρα μας και θεία των παιδιών σας!

*Φωτογραφία: salemnet.vo.llnwd.net

Προσπαθήστε να την καταλάβετε

Κάποιες φορές η απόμακρη συμπεριφορά της κουνιάδας σας μπορεί να φαίνεται ανεξήγητη, όμως είναι πιθανό να κρύβεται κάτι άλλο πίσω απ’ αυτή. Αν, για παράδειγμα, εκείνη είναι η μεγάλη αδερφή ή η πεθερά σας έχει φύγει απ’ τον κόσμο, είναι πιθανό να βλέπει τον εαυτό της ως προστάτιδα του αδερφού και άντρα σας ή ως αντικαταστάτρια της μητέρας τους. Προσπαθήστε να μπείτε για λίγο στη θέση της και να την πλησιάσετε, δείχνοντάς της ότι την καταλαβαίνετε.

Το πρώτο βήμα για να το πετύχετε είναι να βρείτε ένα κοινό σημείο που θα σας βοηθήσει να δεθείτε. Τα παιδικά σας χρόνια, η δουλειά ή οι σπουδές είναι ουδέτερα θέματα που μπορείτε να συζητήσετε χωρίς να υπάρξει ένταση.

Μιλήστε πρώτα σε εκείνη και όχι στον άντρα σας!

Αν σας ενοχλεί η συμπεριφορά της ή πιστεύετε ότι σας αδικεί με τη στάση της, η λύση είναι να μιλήσετε πρώτα σ’ εκείνη λογικά και ψύχραιμα. Αποφύγετε να την κακολογήσετε στον άντρα σας ή να του ζητήσετε να παρέμβει. Κάτι τέτοιο απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση για δύο λόγους: πρώτον, εκείνη μπορεί να θεωρήσει ότι προσπαθείτε να στρέψετε τον αδερφό της εναντίον της και να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων και προσβολών. Δεύτερον, ο άντρας σας μπορεί είτε να της μεταφέρει τα λόγια σας και να μαλώσει μαζί της είτε να πάρει το μέρος της και να διαπληκτιστεί μαζί σας.



Αντίθετα, μία ήρεμη συζήτηση με εκείνη με δική σας πρωτοβουλία θα δείξει ότι προσπαθείτε και ότι θέλετε όντως να φτιάξετε τη σχέση σας. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να αποφύγετε  την εκτόξευση κατηγοριών με εκφράσεις όπως «Έχεις κάποιο πρόβλημα μαζί μου;» ή «Νομίζω ότι δεν με συμπαθείς». Τουλάχιστον για αρχή, αναφερθείτε σε συγκεκριμένα γεγονότα που σας ενόχλησαν χωρίς να κάνετε γενικεύσεις- κάτι το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να μοιραστείτε με τον άντρα σας.

Βάλτε την στην οικογένειά σας και μην την αποφεύγετε

Όταν παντρεύεσαι τον σύντροφό σου, παντρεύεσαι και την οικογένειά του. Και σ’ αυτή την οικογένεια ανήκει και η κουνιάδα σας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να χτίσετε γι’ αρχή μία έστω και τυπική σχέση, η οποία όμως θα στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό. Το κλειδί για να το πετύχετε αυτό δεν είναι να την απομακρύνετε από τη δική σας οικογένεια. Στο κάτω κάτω δεν είναι δίκαιο να την αποκόψετε από τον αδερφό της και τα ανίψια της.

Φυσικά, δεν εννοούμε να βγαίνετε για καφέ οι δυο σας κάθε βδομάδα σαν κολλητές εφόσον δεν ταιριάζετε, αλλά το να τη θυμάστε στη γιορτή της, να την καλείτε πιο συχνά στο σπίτι για φαγητό ή για να δει τα παιδιά είναι πράξεις καλής θέλησης που και η ίδια θα εκτιμήσει. Θα αισθάνεται και εκείνη μέλος της οικογένειάς σας και σιγά σιγά θα δει ότι δεν έχει τίποτα να χωρίσει μαζί σας.

Τα όριά σας, όριά της

Αν της δείξετε ότι υπάρχει χώρος για να επέμβει, θα επέμβει ενώ αν καταστήσετε σαφές ότι σε πολλά θέματα εκείνη δεν έχει λόγο, όπως στη σχέση με τον άντρα σας ή τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξεπεράσει τα όρια που θα της βάλετε. Ακόμα κι αν σας προσβάλλει, εσείς δείξτε της ότι ναι μεν δεν θα ανεχτείτε αυτή τη συμπεριφορά αλλά και ότι δεν θα της απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο. Σε μια ειρωνική φράση όπως «ο αδερφός μου ήταν καλύτερα με την πρώην του», εσείς αρκεί να απαντήσετε «μπορείς να έχεις τη δική σου γνώμη, αλλά αν δεν έχεις κάτι σημαντικό να μου πεις, θα προτιμούσα να μην μου το πεις καθόλου».

v