Είναι λάθος να ξαναπαντρευτώ τον πρώην άντρα μου έπειτα από αρκετά χρόνια που έχουμε χωρίσει;

Είναι λάθος να ξαναπαντρευτώ τον πρώην άντρα μου έπειτα από αρκετά χρόνια που έχουμε χωρίσει;
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!*** 

Είχαμε πάρει διαζύγιο με τον πρώην άντρα μου -με τον οποίο έχουμε ένα παιδί- πριν 5 χρόνια. Για αρκετό καιρό πριν χωρίσουμε δεν τα πηγαίναμε καλά, ουσιαστικά είμαστε απλά συγκάτοικοι στο ίδιο σπίτι και μέναμε μαζί λόγω του παιδιού. Αφορμή, ωστόσο, ήταν το ότι γνώρισε μια άλλη γυναίκα με την οποία έκαναν σχέση κι έμειναν μαζί για κάποιο καιρό. Γενικά, δεν είχαμε πρόβλημα συνεννόησης αφού χωρίσαμε, ούτε παρουσιάστηκε ποτέ κάποιο θέμα με το παιδί. Τα πηγαίναμε πολύ καλά, μιλάγαμε και ανοιγόμαστε ο ένας στον άλλον περισσότερο απ’ ότι όταν ήμαστε παντρεμένοι σε σημείο που φτάσαμε να ξανακάνουμε σχέση πριν 1 χρόνο. Δεν ξέρω πού οφείλεται αυτή η αλλαγή. Η αλήθεια είναι ότι σε κουβέντα μας μιλήσαμε για τα λάθη που κάναμε και οι δύο στον γάμο μας (εγώ παραδέχομαι ότι τον είχα παραμελημένο και ασχολιόμουν μόνο με το παιδί κι εκείνος ότι δούλευε πολύ και δεν μας αφιέρωνε αρκετό χρόνο. Πριν λίγο καιρό, μου είπε να ξαναπαντρευτούμε με πολιτικό γάμο κι ας είμαστε μόνο εμείς, οι γονείς μας και ο γιος μας. Θέλει να ξαναγίνουμε κανονική οικογένεια. Κι εγώ το θέλω αλλά φοβάμαι... Πώς ξέρω ότι δεν θα ξαναχωρίσουμε; Είναι σίγουρο ότι δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη; Δεν θέλω να κάνω δεύτερο γάμο και να ξαναπεράσω έναν ψυχοφθόρο χωρισμό έπειτα από κάποια χρόνια.

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι σχέσεις είναι πολύτιμες, όχι μόνο στο ξεκίνημά τους, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της πορείας τους. Η πορεία αυτή, για να είναι όμορφη, δεν αρκεί ο αρχικός ενθουσιασμός. Χρειάζεται αγάπη, ενδιαφέρον και συνεχής φροντίδα. Εάν το ζευγάρι συνεχίζει τη σχέση αφήνοντας την ευθύνη του στο χρόνο, τότε ο χρόνος θα φέρει περισσότερη δυσκολία παρά δέσιμο.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας, λοιπόν, κάνατε τον απολογισμό σας και πήρατε καθένας από εσάς την ευθύνη του. Το επόμενο ερώτημαπου προκύπτει είναι εάν είστε διατεθειμένοι αυτή την ευθύνη να τη διατηρήσετε και στη συνέχεια έτσι ώστε να μην επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος.

Δεν υπάρχει καμία άλλη διαβεβαίωση για το ερώτημά σας, πέρα από τη δική σας απάντηση. Γνωρίζετε πλέον ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στο χωρισμό. Γνωρίζετε επίσης την προηγούμενη στάση σας, που δεν ήταν βοηθητική μεταξύ σας. Επομένως, αν αποφασίσετε να είστε ξανά μαζί εντός γάμου, φροντίζετε κάθε πτυχή αυτής της σχέσης! Εάν καθένας από εσάς έχει αλλάξει μέσα από αυτήν την εμπειρία, εάν σχετιστείτε με ένα διαφορετικό τρόπο, εάν υπερασπιστείτε τη λειτουργικότητά σας, δεν υπάρχει πιθανότητα να φέρετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Με ευθύνη, λοιπόν, συνειδητές αποφάσεις και φροντίδα, προχωρήστε τη σχέση σας προς όποια κατεύθυνση θέλετε. Η παρουσία του παιδιού κανείς απολύτως κατανοητή την αγωνία σας. Ταυτόχρονα αποτελεί επιτακτική ανάγκη να πάρετε μια καλή απόφαση για εσάς και για εκείνο. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, μη διστάζετε να τη ζητήσετε. Η δική σας φροντίδα είναι εξίσου πολλή σημαντική!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v