Τι να μαγειρέψω τη Μεγάλη Εβδομάδα: 4 συνταγές για όλη την οικογένεια

Τι να μαγειρέψω τη Μεγάλη Εβδομάδα: 4 συνταγές για όλη την οικογένεια

Το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας είναι, όπως και να το κάνεις, αρκετά περιορισμένο. Δεν χρειάζεται, όμως, να τρώμε κάθε μέρα νερόβραστα φαγητά- υπάρχουν κι άλλες πεντανόστιμες αλλά νηστίστιμες επιλογές. Για να πάρετε ιδέες για το μενού των επόμενων ημερών, δείτε 4 συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε.

Μακαρονάδα με λαχανικά και ταχίνι

*Φωτογραφία: thescrumptiouspumpkin.com

Τι θα χρειαστείτε

1 πακέτο λινγκουίνι

1 πιπεριά κόκκινη και 1 πράσινη κομμένες σε λωρίδες

1 πράσο κομμένο σε λωρίδες

2 καρότα κομμένα σε στρογγυλά κομμάτια

3-4 κλωνάρια σέλερι σε λωρίδες

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

5-6 κουταλιές της σούπας ταχίνι

1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένο σουσάμι

Αλάτι και πιπέρι

Λίγο κύμινο

Τι πρέπει να κάνετε

Βράζετε τα μακαρόνια και στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα λαχανικά. Τα «μαραίνετε» με αλάτι και προσθέτετε ένα φλιτζάνι από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά.

Έπειτα, από την κατσαρόλα των ζυμαρικών παίρνετε 1 1/2 φλυτζάνι νερό, το βάζετε σε ένα μπολ, προσθέτετε μέσα το ταχίνι και το διαλύετε καλά. Βγάζετε από την κατσαρόλα με μία τσιμπίδα τα λιγκουίνι (χωρίς να τα σουρώσετε) και τα μεταφέρετε στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύετε και προσθέτετε το ταχίνι. Ανακινείστε καλά το τηγάνι ώστε η σάλτσα να καλύψει τα ζυμαρικά. Πασπαλίζετε με το καβουρδισμένο σουσάμι και σερβίρετε.

Πηγή: cookpad.com/gr

Σπανακόρυζο

*Φωτογραφία: keeprecipes.com

Τι θα χρειαστείτε

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψλοκομμένο

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κιλό σπανάκι (πλυμμένο, καθαρισμένο και κομμένο)

1 φλιτζάνι άνηθο

3/4 φλιτζάνι ρίζι (ωμό)

1 φλιτζάνι νερό

2 κουταλιές της σούπας πελτέ τομάτας

1 συσκευασία ψιλοκομμένες τομάτες στον χυμό τους

Αλάτι και πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα σκεύος βάλτε το λαδί στη μεσαία φωτιά. Προσθέστε το μεγάλο κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και αφήστε τα να σοταριστούν για 10 λεπτά. Έπειτα, προσθέστε το σπανάκι και αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια, ρίξτε τον άνηθο, τις τομάτες και το ρύζι και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, διαλύστε τον πελτέ τομάτας στο νερό και μετά βάλτε τον στο σκεύος με τα υπόλοιπα υλικά σε μεσαία φωτιά. Αφήστε τα να μαγειρευτούν για περίπου 30-40 λεπτά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Μην ανακατεύετε πολύ συχνά γιατί το σπανακόρυζο θα σας «λασπώσει».

Αν το σπανάκι βγάλει πολύ νερό, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αφαιρέστε το καπάκι. Τέλος, προσθέστε αλάτι και πιπέρι για έξτρα γεύση.

Πηγή: thespruce.com

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και ρύζι

*Φωτογραφία: static01.nyt.com

Τι θα χρειαστείτε

250 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια

100 γραμμάρια σελινόριζα

1 πράσο

1 καρότο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη

1 ντομάτα

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό

10 φύλλα δυόσμο

1/3 ματσάκι μαϊντανό

2 κρεμμύδια φρέσκα

Για τη σως

80-100 γραμμάρια ελαιόλαδο

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)

Αλάτι και πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Σε βραστό νερό, ρίχνετε τα φασόλια και τα αφήνετε να βράσουν για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε με νερό για να κρυώσουν και τα αφήνετε στην άκρη. Στη συνέχεια, κόβετε σε μικρά κομμάτια τη σελινόριζα (χωρίς την φλούδα), το πράσο και το καρότο. Έπειτα, βάζετε ένα τηγάνι να «κάψει» και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, λίγο πιπέρι και αλάτι και την κρυσταλλική ζάχαρη και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα υλικά. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τα λαχανικά να μαλακώσουν και να κρυώσουν μέσα στο τηγάνι. Για να φτιάξετε τη σως, προσθέστε σε ένα μπολ ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι, την πιπεριά τσίλ ψιλοκομμένη (προαιρετικά) και ανακατέψτε.

Στη συνέχεια, προσθέτετε στο μπολ με το dressing, αλάτι, πιπέρι, τα ψημένα λαχανικά από το τηγάνι και τα μαυρομάτικα φασόλια. Κόβετε τη ντομάτα στη μέση, πιέζετε και αφαιρείτε τα σπόρια και τα υγρά της. Μετά την κόβετε σε μικρά κυβάκια και την προσθέτετε στο μπολ. Έπειτα, χοντροκόβετε τον μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια, τον φρέσκο βασιλικό και τον δυόσμο.

Προσθέτετε στη σαλάτα τα μυρωδικά και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύετε. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, ρίχνετε ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Μπιφτέκια λαχανικών

*Φωτογραφία: argiro.gr

Τι θα χρειαστείτε

250 γραμμάρια φακές ή μαυρομάτικα φασόλια

1 καρότο κομμένο σε φέτες

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4

4 πατάτες κομμένες στα 4

4 φέτες ψωμί τριμμένο σε ψίχουλα

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο η κόλιανδρο

1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ

1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

Αλάτι και πιπέρι

Λίγο ελαιόλαδο

Πώς θα τα φτιάξετε

Σε μία κατσαρόλα βάζετε τις φακές ή τα φασόλια, το καρότο, το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα καλύπτετε με νερό. Τα βράζετε για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις ετοιμαστούν, τα στραγγίζετε στο σουρωτήρι και τα βάζετε σε ένα μπολ. Έπειτα, προσθέτετε το ψωμί, το κορν φλαουρ, τον μαϊντανό, το κάρυ, το κύμινο και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνετε καλά έτσι ώστε να ενωθούν τα υλικά και πλάθετε 4 μπιφτέκια.

Στη συνέχεια, βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ψήνετε τα μπιφτέκια λαχανικών μέχρι να ροδίσουν από την μια πλευρά και τα γυρίζετε από την άλλη.

Πηγή: argiro.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v