Να είσαι χωρισμένη μαμά σημαίνει...

Να είσαι χωρισμένη μαμά σημαίνει...

Η ζωή δεν τελειώνει μετά το διαζύγιο και το κλισέ «κάθε τέλος είναι μια αρχή» ισχύει όσο λίγα κλισέ. Σίγουρα οι αλλαγές είναι τεράστιες και σε κανέναν δεν αρέσει η μοναξιά. Αλλά, λογικά, έχεις πάρει τη σωστή απόφαση (ή, σε κάποιες περιπτώσεις, έχεις δεχτεί την απόφαση της άλλης πλευράς) και τώρα δομείς διαφορετικά τη ζωή σου, πάνω σε εντελώς νέα θεμέλια.

Να είσαι χωρισμένη μαμά, σημαίνει...

Να νιώθεις ότι πήρες τη σωστή απόφαση, γιατί ξέρεις ότι τα παιδιά χρειάζονται ένα υγιές πρότυπο σχέσης κι εσύ δεν μπορούσες πλέον να το προσφέρεις.

Να ξέρεις ότι η βοήθεια από babysitter είναι μονόδρομος, γιατί πόσο να βοηθήσει η καημένη η μαμά σου;

Να νιώθεις μοναξιά πού και πού.

Να έχεις εισπράξει τουλάχιστον ένα βλέμμα οίκτου ανακοινώνοντας ότι είσαι χωρισμένη.

Να έχεις googlάρει φράσεις όπως «παιδί και διαζύγιο», «πώς να μιλήσω στο παιδί για το διαζύγιο», «χώρισα με τον άντρα μου πώς να το πω στο παιδί»…

…και να έχεις «χαωθεί» με τις εκατομμύρια γνώμες ειδικών και «ειδικών».

Να απολαμβάνεις μόνη σου όλον τον χώρο στο διπλό κρεβάτι.

Να τρέχεις και να μην φτάνεις, γιατί όταν ένας γονιός είναι μόνος πρέπει να τα κάνει όλα μόνος: απ’ το μπάνιο και το μαγείρεμα έως τα παιδικά πάρτι και τα ψώνια της εβδομάδας.

Να σου λείπουν πολύ τα μικρά σου όταν πηγαίνουν στον μπαμπά τους…

…αλλά να έχεις ξαφνικά ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο για ‘σένα.

Να κουράζεσαι περισσότερο, αλλά να συνειδητοποιείς ότι, αν μη τι άλλο, το να παίρνεις όλες τις καθημερινές αποφάσεις μόνη σου έχει και τα καλά της. Τουλάχιστον δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο θα διαφωνήσεις.

Να κρίνεις τους υποψήφιους συντρόφους βάσει του αν θα τα πήγαιναν καλά ή όχι με τα παιδιά σου…

…και γι’ αυτό να γίνεσαι ιδιαίτερα εκλεκτική και προσεκτική.

Να ανησυχείς για τα λεφτά, να παλεύεις με λογαριασμούς και νοίκια και κοινόχρηστα.

Να βάζεις κόπο στο να έχεις μια σχέση ισορροπημένη και πολιτισμένη με τον πρώην άντρα σου, με άξονα πάντα το καλό των παιδιών κι αυτό να σε κάνει με τον καιρό πιο ώριμη και συμβιβαστική.

Να ‘χεις περάσει δύσκολα στην αρχή και να ‘χεις βάλει τα δυνατά σου να μην περάσει ούτε το ένα εκατοστό της δυσκολίας σου στα παιδιά.

Να ανησυχείς που τα παιδιά δεν βλέπουν τον μπαμπά τους καθημερινά, να ρωτάς ψυχολόγους για τυχόν ψυχικά τραύματα, αλλά να γίνεσαι μέρα με τη μέρα πιο δυνατή και αυτάρκης.

Να σου λείπει το σεξ, οι αγκαλιές και ένας άνθρωπος να μοιραστείς τα καθημερινά σου μικροβάσανα. Ξέρεις ότι κάνατε το σωστό χωρίζοντας, αλλά άνθρωπος είσαι κι εσύ…

Να προσπαθείς να διατηρήσεις καλές σχέσεις με τα πρώην πεθερικά σου για χάρη των παιδιών κι αυτό να μην είναι πάντα εύκολο.

Να έχεις περισσότερο χρόνο για τις φίλες ή την οικογένειά σου.

Να έρχεσαι ακόμα πιο κοντά με τα παιδιά σου, γιατί πλέον τα κάνετε όλα, μα όλα, μαζί.

Να νιώθεις -ακριβώς επειδή πράγματι είσαι- πιο δυνατή από ποτέ.

v