Ο γιος μου είπε μια μέρα στο σχολείο ότι θέλει να πεθάνει. Πώς να τον προσεγγίσω για να μου πει τι του συμβαίνει;

Ο γιος μου είπε μια μέρα στο σχολείο ότι θέλει να πεθάνει. Πώς να τον προσεγγίσω για να μου πει τι του συμβαίνει;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, είμαι μητέρα τριών αγοριών 17,15 και 7 ετών. Τον μικρό τον αγαπάμε όλοι, τον πειράζουν φυσικά τα μεγάλα του αδέρφια αρκετά, αλλά το χαίρεται, το αποζητάει κιόλας. Ο μικρούλης μας, είναι ένα παιδί γεμάτο ενέργεια, πολύ ζωηρή φαντασία, υπερομιλητικός, κοινωνικότατος, χαμογελαστός, πρόθυμος, η ίδια η χαρά της ζωής. Μέσα σε όλα αυτά βεβαίως, είναι ζωηρός, ενοχλητικός, απρόσεκτος στα διαβάσματά του και λέει συχνά ψέματα. Πρόσφατα με κάλεσε η δασκάλα του, για να μου πει ότι σε ανύποπτη στιγμή κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είπε ότι θέλει να πεθάνει. Φαντάζεστε την ανησυχία μου. Μου έχει εκμυστηρευτεί ότι τον ενοχλεί ένας πολύ ζωηρός συμμαθητής του, τον έχει χτυπήσει κάποιες φορές (ευτυχώς όχι σοβαρά), του έχω δώσει συμβουλές να απομακρύνεται και ότι άλλο θεώρησα σημαντικό. Πώς να τον προσεγγίσω; Πώς να εκμαιεύσω την αιτία αυτής της έκφρασης απαισιοδοξίας του; Σας ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: pinterest.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά είναι πιθανό να δραματοποιούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, προκειμένου να νιώσουν ότι ακούγονται. Η εκδραμάτιση αυτή δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται την προσοχή μας, αλλά αντιθέτως θέλει φροντίδα, κατανόηση και έγνοια.

Μια δήλωση δεν είναι απόδειξη απαραίτητα κάποιας βαθιάς δυσκολίας. Είναι, ωστόσο, όμορφο το ενδιαφέρον σας για τη συναισθηματική του κατάσταση. Είναι πολλή όμορφη η εικόνα που περιγράφετε. Ένα ζωντανό, χαρούμενο παιδί που ξέρει να χαίρεται τις σχέσεις και να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Σε αυτά τα καλά του στοιχεία και στη σχέση σας έχετε να βασιστείτε. Μιλήστε μαζί του, και επιτρέψτε του να μοιραστεί μαζί σας τους φόβους και τις ανησυχίες του. Μη βιαστείτε να τον συμβουλέψετε. Είναι πολύτιμη η συμβουλή σας, ωστόσο η ακρόασή σας είναι σπουδαία! Βάλτε ένα καλό πλαίσιο ασφάλειας μέσα στο οποίο θα του επιτρέψετε να ακουμπήσει και τη δυσκολία του. Δώστε του την ελευθερία να έχει και εκείνος δύσκολες στιγμές και αρνητικά συναισθήματα.

Πολλές φορές, τα μικρότερα παιδιά, αναλαμβάνουν να φέρνουν τη χαρά και τη ζωντάνια σε μια οικογένεια. Αυτός ο ρόλος έχει βάρος. Με εμπιστοσύνη, λοιπόν, και σεβασμό σε όλες τις πτυχές του, τον ελευθερώνετε να σας μιλήσει και να μοιραστεί χαρές και ανησυχίες!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v