Η κόρη μου κάνει παρέα με ένα άλλο κοριτσάκι που της φέρεται άσχημα και την στενοχωρεί. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;

Η κόρη μου κάνει παρέα με ένα άλλο κοριτσάκι που της φέρεται άσχημα και την στενοχωρεί. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;
Ερώτηση:
Καλημέρα σας, έχω μια κόρη η οποία πάει στην Τρίτη Δημοτικού. Από το νηπιαγωγείο κάνει παρέα με ένα κοριτσάκι με το οποίο είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες. Η κόρη μου μεγαλώνει σαν μοναχοπαίδι ενώ το άλλο παιδί έχει 3 αδέλφια αγόρια μεγαλύτερα από εκείνη. Από την αρχή, το άλλο κοριτσάκι μονοπωλεί την κόρη μου και δεν την αφήνει να κάνει παρέα με άλλα παιδιά. Μέχρι σήμερα προσπαθούσα συζητώντας το να την κάνω να καταλάβει ότι δεν είναι σωστό να απορρίπτει άλλους ανθρώπους επειδή το θέλει κάποιος άλλος και ότι δεν είναι σωστό γενικώς, για τον εαυτό της, να κάνει αυτό που θέλουν οι άλλοι. Φέτος η κατάσταση έχει γίνει πιο πολύπλοκη. Το άλλο παιδί έχει μεταπτώσεις, μια θέλει να κάνει παρέα με την κόρη μου, μια δεν θέλει. Την εκβιάζει συναισθηματικά .Δεν θα ασχολιόμουν παραπέρα αν δεν συνειδητοποιούσα ότι το παιδί μου αντιμετωπίζει πρόβλημα που προφανώς δεν μπορεί να λύσει μόνο του. Στεναχωριέται σε σημείο που σχεδόν κάθε βδομάδα έχουμε κλάματα και μου λέει ότι φοβάται πως αν προσπαθήσει να επιβάλλει την άποψη της, δηλαδή να κάνουν παρέα και με άλλα παιδιά, η φίλη της δεν θα θέλει να την κάνει παρέα. Η κόρη μου είναι ένα ήσυχο καλόβολο παιδί , ευγενικό και αγαπητό από τους συμμαθητές της, τουλάχιστον απ’ ότι μου λένε οι δασκάλες της. Επίσης απ’ ότι φαίνεται, δεν θέλει να στενοχωρεί τους γύρω της. Έχω στερέψει από ιδέες και δεν ξέρω μήπως και εγώ αντιδρώ υπερβολικά θεωρώντας ότι υπάρχει θέμα εδώ. Αλλά έχω την αίσθηση ότι το παιδί μου δέχεται ψυχολογική κακοποίηση από το άλλο παιδί. Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω την άποψή σας. Πιο πολύ με ενδιαφέρει το μέλλον και πώς θα την βοηθήσω να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις χωρίς να πληγώνεται ή να κάνει κακό στον εαυτό της. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: squarespace.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας έρχονται αντιμέτωπα με πλήθος νέων ερεθισμάτων. Νέα πρόσωπα, νέοι ρόλοι, νέες σχέσεις, νέοι τόποι. Όλα τα νέα δεδομένα ζητούν ένα τρόπο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να ενταχθούν. Τα παιδιά λοιπόν, είναι ήδη μαθημένα να σχετίζονται, να επικοινωνούν και να αντιδρούν από την οικογένειά τους. Τα πολύτιμα στοιχεία που έμαθαν μέχρι τότε, τα παίρνουν μαζί τους προκειμένου να τα αξιοποιήσουν και σε νέα περιβάλλοντα.

Τα περιβάλλοντα αυτά, είναι πάντα μεγαλύτερα από την πυρηνική οικογένεια, επομένως λιγότερα προστατευμένα. Ωστόσο, τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν αποκτούν πολύ περισσότερες ικανότητες να ανταπεξέρχονται στα δεδομένα αυτά. Οι σχέσεις εντός οικογένειας, που βρίσκονται σε μια διαρκή εξέλιξη, τροφοδοτούν διαρκώς τα παιδιά στο πώς να κινηθούν και εκτός οικογένειας.

Τα ερεθίσματα λοιπόν έξω από το σπίτι, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Ωστόσο, αυτό είναι το σύνηθες και όχι κάτι που σπάνια συναντάμε. Είναι αφορμές για να δυναμώσουμε τις δικές μας σχέσεις, για να αναρωτηθούμε κάθε φορά τι καλό μπορούμε να μάθουμε και να προσφέρουμε στο παιδί μας. Η κόρη σας, λοιπόν, αναρωτιέται πώς να κάνει λειτουργικές σχέσεις, πώς να επιλέγει, πώς να ανοίγεται, πώς να χαίρεται. Υπέροχα ερωτήματα, υπέροχο που έχετε αφορμές για να επικοινωνήσετε μαζί της τόσο σημαντικά θέματα. Η δική σας στάση, πέρα από τα λεγόμενά σας, είναι πολύ σημαντική. Διερωτηθείτε, λοιπόν, τι εσείς απαντάτε στα ερωτήματα αυτά. Αξιοποιήστε τη δύναμή σας, τη σχέση σας, για προχώρημα σε προσωπικό και γονεϊκό επίπεδο.

Τα ερωτήματά της μπορούν να σταθούν αφορμή για να προχωρήσετε κι εσείς δικά σας θέματα. Σε εσάς εκείνη βλέπει το μέλλον της. Επομένως εάν ανησυχείτε για αυτό, φροντίστε το παρόν σας.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v