4 χορταστικές σαλάτες σε ρόλο... κυρίως γεύματος!

4 χορταστικές σαλάτες σε ρόλο... κυρίως γεύματος!

Οι περισσότερες σαλάτες έχουν αναλάβει τον ρόλο του συνοδευτικού στο τραπέζι ή στο πιάτο μας, μπορούμε όμως εύκολα να τις μετατρέψουμε σε ένα κυρίως γεύμα που θα μας χορτάσει χωρίς να πάρουμε επιπλέον θερμίδες- κάτι που χρειαζόμαστε μετά το φαγοπότι του Πάσχα.

Δοκιμάστε τις προτάσεις μας και θα μας θυμηθείτε...

Κοτόπουλο, ρόκα και βίδες

*Φωτογραφία: myrecipes.com

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 μερίδες)

170 γραμμάρια μακαρόνια βίδες ολικής άλεσης

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

230 γραμμάρια ψημένο στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα και τα κόκαλα

140 γραμμάρια ρόκα

85 γραμμάρια από οποιοδήποτε μαλακό τυρί της αρεσκείας σας (ανθότυρο, μανούρι κ.τ.λ.) σε μικρά κομμάτια

Αλάτι και πιπέρι

Ελαιόλαδο και ξίδι

1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

Τι πρέπει να κάνετε

Ψήστε το στήθος κοτόπουλο στο φούρνο, βράστε τα μακαρόνια και κρατήστε ¼ του φλιτζανιού από το νερό στο οποίο έβρασαν. Καλό θα είναι να τα κάνετε al dente γιατί ταιριάζουν καλύτερα στη σαλάτα. Στη συνέχεια, βάλτε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα μπολ και προσθέστε το νερό που έχετε κρατήσει από τα μακαρόνια- αφήστε τα έτσι για 5 λεπτά.

Έπειτα, βάλτε τα μακαρόνια και το τυρί σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα και προσθέστε το κοτόπουλο, το μίγμα με το σκόρδο και το κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ, αναμίξτε τη ρόκα με λίγο ελαιόλαδο και μετά ανακατέψτε την με τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος, γαρνίρετε με την κομμένη ντομάτα και προσθέστε λίγο πιπέρι ακόμα.

Πηγή: myrecipes.com

Σπανάκι,  αυγά και ντομάτες

*Φωτογραφία: lp.rs.ro

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 2 μερίδες)

4 μεγάλα αυγά

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

50 γραμμάρια ψωμί ή έτοιμα κρουτόν

2 ντομάτες κομμένες

50 γραμμάρια λιαστές ντομάτες

6 φύλλα βασιλικού κομμένα

100 γραμμάρια φύλλα σπανάκι baby

Τι πρέπει να κάνετε

Βάλτε τα αυγά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και αφήστε τα για 6 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν, βγάλτε τα και ξεπλύνετέ τα σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μην καείτε. Όταν κρυώσουν, ξεφλουδίστε τα και κόψτε τα στα τέσσερα.

Για να φτιάξετε τα κρουτόν, βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και αφού κόψετε το ψωμί σε κυβάκια, προσθέστε τα μέσα. Αφήστε τα για 2-3 λεπτά και ανακατεύοντάς τα μέχρι να γίνουν τραγανά. Στη συνέχεια, απομακρύνετε από το τηγάνι και βάλτε τα σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι.

Ανακατέψτε τις ντομάτες (τις κανονικές και τις λιαστές) μαζί με το ελαιόλαδο και τον βασιλικό και προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μοιράστε το σπανάκι σε δύο μπολ, προσθέστε τα κρουτόν, τα αυγά και τις ντομάτες, ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε.

Πηγή: eggrecipes.co.uk

Κρητικός ντάκος

*Φωτογραφία: we-love-crete.com

Τι θα χρειαστείτε

1 ντάκο ή κριθαροκουλούρα κομμένη στη μέση ή παξιμάδι

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα

½  φρέσκο κρεμμυδάκι

1κουταλάκι του γλυκού ξίδι λευκό ή μηλόξιδο

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο

Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Λίγο θυμάρι φρέσκο

Για το σερβίρισμα

Κρίταμο ή άλλο τουρσί

Ελαιόλαδο

Τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα

Κάπαρη (προαιρετικά)

Τι πρέπει να κάνετε

Σε δύο πιάτα βάζετε τα δύο κομμάτια του ντάκου με την εξωτερική πλευρά προς τα κάτω. Τρίβετε τη μισή ντομάτα στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ και την άλλη μισή την κόβετε σε κυβάκια. Με την τριμμένη ντομάτα θα φτιάξετε ένα μείγμα με το οποίο θα βρέξετε τον ντάκο. Σε ένα μπολ βάζετε την τριμμένη ντομάτα, προσθέτετε το ξίδι, τη ζάχαρη (ή το μέλι), το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Η ζάχαρη ή το μέλι και το αλάτι ισορροπούν την οξύτητα της ντομάτας γι’ αυτό και είναι απαραίτητα.

 Ρίχνετε το μείγμα πάνω στον ντάκο και από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε την κομμένη σε κύβους ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε όταν την κόψατε και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Σερβίρετε με τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα, κρίταμο ή κάπαρη, λίγο ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι.

Πηγή: akispetretzikis.com

Πατατοσαλάτα με τόνο και ελιές

*Φωτογραφία: sndimg.com

Τι θα χρειαστείτε

10 μέτριες πατάτες

3 κουταλάκια της σούπας φύλλα μαϊντανό, κομμένο

¼ φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, τεμαχισμένο

½ φλιτζάνι πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

160 γραμμάρια τόνος κονσέρβα, σε ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνετε

Σε μια κατσαρόλα βάζετε τις πατάτες με τη φλούδα και τις καλύπτετε με αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να σιγοβράζετε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι οι πατάτες να γίνουν μαλακές (θα είναι έτοιμες όταν μπορείτε να τις τρυπήσετε εύκολα με ένα κοφτερό μαχαίρι). Τις στραγγίζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε.

Στη συνέχεια, τις κόβετε σε κομμάτια και τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζετε επίσης τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τις ελιές, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε τον τόνο μαζί με το ελαιόλαδο της κονσέρβας και ανακινείτε απαλά το μπολ για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα και στη συνέχεια σερβίρετε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v