Γιατί η κόρη μου κλαίει σπαρακτικά μόλις την πλησιάζει κάποιος συγγενής μας;

Γιατί η κόρη μου κλαίει σπαρακτικά μόλις την πλησιάζει κάποιος συγγενής μας;
Ερώτηση:
Έχουμε ένα κοριτσάκι 15 μηνών. Εδώ και κάποιο καιρό, μόλις συναντιόμαστε με κάποιον άνθρωπο, ακόμα κι αν τον έχει δει πολλές φορές (αδερφή μου, κουνιάδα μου, κουμπάρους) κλαίει σπαρακτικά. Προσπαθούμε να την ηρεμήσουμε, να εξηγήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι φίλοι μας και ότι την αγαπάνε αλλά μάταιο. Άλλες φορές της περνάει μόλις της αποσπάσουμε την προσοχή με κάτι αλλά μπορεί να κλαίει μέχρι να φύγουν και για κανένα λόγο δεν αφήνει να την πλησιάσουν (εννοώ αγκαλιά κ.τ.λ). Δεν έχει αδερφάκι ούτε πάει παιδικό σταθμό για να μπορέσουμε να τσεκάρουμε και τη συμπεριφορά της με παιδιά πέρα από την παιδική χαρά που εκεί δείχνει σχετικά καλά. Προσπαθεί να πάρει τη μπάλα από αλλά μωράκια, άμα της δώσει κάτι κάποιο άλλο παιδί το παίρνει. Έχουμε αρχίσει κι ανησυχούμε. Τι να κάνουμε;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: zero-to-three.s3.amazonaws.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Στις ηλικίες αυτές, τα παιδιά βιώνουν έντονο άγχος αποχωρισμού από τη μητέρα. Η παρουσία της είναι εξαιρετικά σημαντική για να ησυχάσουν, έτσι την αναζητούν διαρκώς με το βλέμμα τους, αλλά και με όλες τους τις αισθήσεις. Στην φάση αυτή γίνονται αμέτρητες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ψυχικής ζωής του βρέφους, όπως στην αντίληψη, στη μνήμη, στις σχέσεις με τα πρόσωπα και στην έκφραση συναισθηματικών καταστάσεων. Μέσα λοιπόν στις αλλαγές αυτές, αναδύεται ένα ακόμη έντονο άγχος, αυτό που ονομάζεται «άγχος προς τον ξένο». Το άγχος αυτό εμφανίζεται  περίπου κατά τον 8ο μήνα, και δεν αφορά πρόσωπα άγνωστα μέχρι τότε, αλλά ακόμη και πρόσωπα οικεία, εκτός της μητέρας ή των γονέων. Η δυσφορία αυτή που εκδηλώνει το βρέφος διατηρείται περίπου μέχρι τον 18ο μήνα, οπότε και αρχίζει να υποχωρεί.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της φυσιολογικής ανάπτυξης, είναι αναμενόμενη η αντίδραση της κόρης σας και είναι πολύ όμορφο που μπορείτε να είστε δίπλα της, παρέχοντάς της ασφάλεια και σιγουριά να γνωρίσει τον κόσμο, να ανοιχτεί με τον δικό της ρυθμό. Είναι σημαντικό που συνολικά τη βλέπετε να αναπτύσσεται καλά και να έχει διάθεση να προσεγγίσει άλλα παιδιά. Εάν νιώθετε ότι εντείνεται η δυσκολία της ή ότι δεν υποχωρεί σταδιακά σε μετέπειτα χρόνο, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση. Η δική σας στάση, ωστόσο, είναι πολύτιμη στο να κατευνάσει τη δική της φυσιολογική αγωνία. Φροντίστε την!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v