Ο 8χρονος γιος μου δεν ενεργείται στην τουαλέτα και λερώνεται. Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Τι άλλο να κάνω;

Ο 8χρονος γιος μου δεν ενεργείται στην τουαλέτα και λερώνεται. Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Τι άλλο να κάνω;
Ερώτηση:
Είμαι μια μαμά 2 παιδιών. Ο μεγάλος μου γιος είναι 8 χρόνων και λερώνει το βρακάκι του με κόπρανα. Δεν ξέρω τι φταίει άλλα δεν πάει τουαλέτα αν δεν του πω εγώ «πήγαινε τώρα γιατί βρωμάς». Τα κρατάει και όταν δεν μπορεί άλλο, φυσικό είναι να του «φύγουν» με αποτέλεσμα να μυρίζει. Δεν ξέρω τι να κάνω πια, του έχω μιλήσει ευγενικά, του έχω βάλει τις φωνές, το ρίχνω στο φιλότιμο, τον έχω τιμωρήσει με τα αγαπημένα του παιχνίδια άλλα τίποτα. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το θέμα που περιγράφετε είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η ηλικία του γιου σας είναι προχωρημένη και μοιάζει μια δυσκολία που προϋπήρχε να έχει μείνει αφρόντιστη και να μην έχει προχωρήσει.

Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική, χρειάζεται απαραιτήτως να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση και να σας κατευθύνει στη σωστή αντιμετώπιση. Ξεκινήστε από τον παιδίατρό σας. Υπάρχουν περιπτώσεις εγκόπρισης με οργανική αιτία και περιπτώσεις που δεν υπάρχει οργανική αιτία αλλά τα αίτια είναι ψυχολογικά. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς επιδρά ουσιαστικά στον ψυχισμό των παιδιών και στη δόμηση της εικόνας  εαυτού που διαμορφώνουν.

Οπωσδήποτε, οποιαδήποτε μεμονωμένη προσπάθειά σας δεν είναι αρκετή και χρειάζεται άμεσα να τον φροντίσετε ζητώντας βοήθεια. Είναι σημαντικό να είστε τρυφερή και υποστηρικτική μαζί του, καθώς οποιαδήποτε τιμωρία ή ενοχή δεν μπορεί να δράσει βοηθητικά στη δυσκολία του. Καλέστε, λοιπόν, για να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν παιδοψυχίατρο, είτε σε δημόσιο φορέα, είτε ιδιώτη, άμεσα. Μην αφήνετε μια δυσκολία που μπορεί να ξεπεραστεί να χρονίζει, καθώς αυτό επιδρά αρνητικά τόσο στον ίδιο όσο και στη σχέση σας.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v