«Οι 3 λέξεις που με βοήθησαν να πειθαρχήσω τα παιδιά μου»

«Οι 3 λέξεις που με βοήθησαν να πειθαρχήσω τα παιδιά μου»

Όταν διαβάζεις ένα άρθρο με τίτλο «Η φράση που θα σταματήσει τη γκρίνια του παιδιού» ή «Οι 3 λέξεις που με βοήθησαν να πειθαρχήσω τα παιδιά μου», όπως αυτό εδώ, είσαι επιφυλακτική και μπορεί εύλογα να σκεφτείς «Ναι καλά, στο δικό μου το παιδί δεν πιάνει τίποτα». Όμως, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη μέχρι να δοκιμάσεις. Εξάλλου, δεν αξίζει να εμπιστευτείς τις γνώσεις που μοιράζεται μαζί σου μια άλλη μαμά;

*Φωτογραφία: huffpost.com

«Προσπαθούσα να μιλήσω με μια φίλη μου που δεν βλέπω συχνά γιατί μένει μακριά όταν ο 4χρονος γιος μου μου ζήτησε μια συσκευασία με φρουτένια σνακ για τέταρτη φορά. Δεν σταμάταγε. Είχα εκνευριστεί γιατί, αντί να παίζει, εκείνος γκρίνιαζε για το σνακ. Ήμουν έτοιμη να χάσω την ψυχραιμία μου μπροστά στην άλλη μαμά- κάτι που δεν ήθελα να συμβεί.

“Δεν αλλάζω γνώμη”, του είπα.

Τότε, σταμάτησε, με κοίταξε κι άρχισε να με ρωτάει ξανά. Επανέλαβα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να μείνω ήρεμη, κάτι που ξέρουμε όλες οι μαμάδες ότι κάποιες φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο.

“Δεν αλλάζω γνώμη”, επανέλαβα.

Κι έτσι απλά, πήγε να παίξει και δεν μου ξαναζήτησε άλλα σνακ για το υπόλοιπο της ημέρας.

Δεν μπορώ να πάρω τα εύσημα γι’ αυτή τη φράση. Νομίζω ότι την άκουσα σε μια εκπομπή για γονείς ή την διάβασα σε κάποιο βιβλίο. Όταν την πρωτοσυνάντησα, το παιδί μου ήταν μόνο 1 έτους και καλά -καλά δεν μίλαγε, δεν τη χρειάστηκα και την ξέχασα για 7 χρόνια.

Όπως οι περισσότεροι γονείς, είχα τη συνήθεια να αλλάζω τη γνώμη μου αφού έλεγα “όχι”, όσο κι αν προσπαθούσα να μην το κάνω. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίζεις τις φωνές και τις κρίσεις ενός μικρού παιδιού σε δημόσιο χώρο. Κάποιες φορές, ενδίδεις μόνο και μόνο για να μην ενοχλείς άλλο τον κόσμο δίπλα σου ή για να ηρεμήσεις κι εσύ ο ίδιος. Αυτό δεν σε κάνει κακό γονιό: σε κάνει φυσιολογικό γονιό.

Τώρα, που ο μικρός μου γιος δοκίμαζε την υπομονή μου, με βοήθησε να θυμηθώ αυτές τις 3 λέξεις. Κοίταξα τον γιο μου μέσα στα μάτια και του έδωσα να καταλάβει ότι ήμουν συνεπής σ’ αυτά που έλεγα. Όταν έφυγε, ανέπνευσα με ανακούφιση.

Χρησιμοποίησα την ίδια φράση και τις επόμενες μέρες. Τα άλλα 2 μου παιδιά δεν το κατάλαβαν τόσο γρήγορα όσο ο 4χρονος γιος μου, αλλά στο τέλος το δέχτηκαν. Όλα κατάλαβαν πως, όταν η μαμά λέει ότι δεν αλλάζει γνώμη, ισχύει.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη φράση είχε αυτά τα αποτελέσματα από την πρώτη φορά που τη χρησιμοποίησα για να με ακούσει ο γιος μου, μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι εκείνη την ώρα ήταν με τους φίλους του που του αποσπούσαν την προσοχή, αλλά ακριβώς επειδή πέτυχε, συνέχισα να τη χρησιμοποιώ. Ο γιος μου είδε ότι δεν ενέδωσα εκείνη τη μέρα και κατάλαβε πως όταν ξεστομίζω αυτές τις λέξεις, θα πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει, γιατί δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη.

*Φωτογραφία: sinaimg.cn

Ενώ αυτή η φράση έχει κάνει τη δουλειά μου ως μαμά 3 παιδιών πιο εύκολη, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρά μου ξαφνικά συμπεριφέρονται σαν άγγελοι που δεν παραπονιούνται, δεν φωνάζουν ή δεν δοκιμάζουν τα όριά μου ποτέ. Αυτό το 4χρονο παιδί θα γίνει 12 ετών φέτος και το μεγαλύτερό μου είναι 14.

Μαντέψτε. Ακόμα λέω “Δεν αλλάζω γνώμη” όλη την ώρα. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα τώρα που τα παιδιά μου είχαν τόσο καιρό να την εμπεδώσουν. Με βοήθησε να συγκρατηθώ τόσες φορές, που δεν μπορώ καν να τις μετρήσω.

Ως μητέρα που προσπαθεί να είναι συνεπής και ξέρει πόσο δύσκολο είναι να μην ενδώσεις όταν το παιδί σου παθαίνει κρίση υστερίας, αυτές οι 3 λέξεις αποδείχθηκαν σωτήριες για μένα. Ελπίζω να κάνουν και τη δική σας ζωή ευκολότερη.»

Πηγή: momtastic.com

v