Life & Style Magazine

«Οι πρώτες 24 ώρες είναι κρίσιμες»: Μαμάδες που βίωσαν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας προειδοποιούν

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες, στις 24 Απριλίου, «γιορτάστηκε» η Παγκόσμια Ημέρα μηνιγγίτιδας. Στο πλαίσιο της ΠΗΜ, ξεκίνησε η παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης Mums Vs Meningitis, από τα κεντρικά της GSK.

«Οι πρώτες 24 ώρες είναι κρίσιμες»: Μαμάδες που βίωσαν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας προειδοποιούν

Ο λόγος δόθηκε σε μητέρες απ’ όλον τον κόσμο, που βίωσαν και αντιμετώπισαν την Μηνιγγίτιδα. Το μήνυμα είναι ηχηρό μέσα στην απλότητά του: το πρώτο 24ωρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη ζωή ενός παιδιού που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα. Οι 24 μαμάδες που φωτογραφήθηκαν από την παγκοσμίου φήμης φωτογράφο και Παγκόσμια Πρέσβειρα κατά της νόσου της Μηνιγγίτιδας, Anna Geddes, συμβολίζουν τις 24 ώρες, που μπορούν να αποβούν μοιραίες για την ζωή των παιδιών, εάν η ύπουλη νόσος δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Πορτρέτα και βίντεο, δηλώσεις κι εμπειρίες, συμβουλές και βιώματα μαμάδων που έζησαν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας από πρώτο χέρι με τα παιδιά τους, συμπληρώνουν τα στοιχεία που συνθέτουν μια εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γονέων, ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα της νόσου.

Mums Vs Meningitis: Το κίνημα των μαμάδων απ' όλον τον κόσμο προειδοποιεί

Eπιλέξαμε ορισμένες απ’ τις μαρτυρίες των μαμάδων, που αποδεικνύουν -κατά τη γνώμη μας- δύο πράγματα: α) δεν είναι τα συμπτώματα πάντα ίδια, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συνέχεια υποψιασμένες και β) πρέπει πάντα να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας, γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά μία απ’ τις μητέρες «μόνο εσύ είσαι σε θέση να παρατηρήσεις τις μικρές αλλαγές στο παιδί σου, που κανείς άλλος δεν μπορέσει να δει».

Η πιο συγκλονιστική ιστορία είναι αυτής της Amelia, η οποία έχασε την πρωτότοκη κόρη της, Alessia, όταν αυτή νόσησε από Μηνιγγίτιδα τύπου Β. Η Amelia περιγράφει συγκινημένη την τρομακτική εμπειρία που έζησε, όταν η μικρή ανέβασε ένα απόγευμα υψηλό πυρετό. H Amelia νόμιζε ότι η Alessia είχε μία απλή γρίπη και της έδωσε αντιπυρετικό πριν πέσει για ύπνο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σκέφτηκα ότι είναι μια απλή γρίπη, μπορούμε να περιμένουμε μέχρι αύριο για να πάμε στον γιατρό».

Η κατάσταση της μικρής όμως, συνεχώς επιδεινωνόταν  και στις 5 τα ξημερώματα εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα, ενώ το προσωπάκι της είχε χλωμιάσει εντελώς. H Amelia θυμάται τα τελευταία λόγια της κορούλας της: «Θέλω να πιω νερό, μαμά... Θέλω τη μαμά μου…Θέλω τον μπαμπά μου», και μετά δεν μίλησε ξανά. Οι γονείς της Alessia πήγαν αμέσως την μικρή στο νοσοκομείο, ήταν όμως δυστυχώς πλέον πολύ αργά. Μέσα σε δύο ώρες η μικρή Alessia ξεψύχησε, και η περιγραφή της μητέρας της μας συγκλονίζει, σκεπτόμενοι πως αυτή η ιστορία θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας. 

Διαβάστε μερικές ακόμη μαρτυρίες μαμάδων που πάλεψαν με τη νόσο:

«Ήταν ανήσυχη, έκλαιγε λιγάκι, αλλά -ξέρετε- τα μωρά το συνηθίζουν κι είχε λίγο πυρετό. Τη βάλαμε στο κρεβάτι της. Μία ώρα μετά, πήγα να δω πώς είναι και δεν φαινόταν καλά.  Έκλαιγε, αλλά το κλάμα της ήταν πολύ περίεργο. Δεν έμοιαζε με ό,τι είχα ακούσει πριν.»

Sass

«Ανέβασε πυρετό. Αποφασίσαμε να τον παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί ανέβαινε και κατέβαινε συνεχώς. Το πρωί ανέβηκε ακόμη περισσότερο, οπότε τον πήγα στον γιατρό, ο οποίος μας έστειλε αμέσως στο νοσοκομείο, γιατί δεν καταλαβαίναμε ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Δεν είχε απολύτως κανένα άλλο σύμπτωμα εκτός απ’ τον πυρετό. Του έκαναν εισαγωγή -τελικά έμεινε μέσα για μία εβδομάδα-  γιατί υποψιάστηκαν ότι είχε μηνιγγίτιδα. Είχαν πράγματι δίκιο.»

Concetta

«Ως γονιός, έχεις ένα ας το πούμε έμφυτο ένστικτο προστασίας και νομίζω ότι πρέπει όλοι να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε.»

Valerie

«Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, γιατί εσύ παρατηρείς μικρές αλλαγές στο παιδί σου, που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει! Και πρέπει να εξηγείς στους άλλους και να τους μιλάς, μέχρι να σε ακούσουν. Μέχρι κάτι να κάνουν. Είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσεις τα παιδιά σου.»

Lee

Γιατί η Μηνιγγίτιδα Β είναι τόσο επικίνδυνη;

Η επικινδυνότητα της νόσου προκύπτει απ’ το γεγονός ότι παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση κι εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα όμοια μ’ αυτά που θα είχε μια απλή ίωση. Η εξέλιξή της, όμως, είναι ραγδαία -συνήθως εξελίσσεται εντός 24 ωρών- και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο.

Προσοχή: Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης Μηνιγγίτιδας Β, διατρέχουν τα βρέφη μικρότερα του ενός έτους!

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν:

-Υπνηλία κι έλλειψη διάθεσης για παιχνίδι κ.λπ.

-Απώλεια όρεξης ή/και στομαχόπονος

-Ξαφνικός πυρετός και νωθρότητα

-Ναυτία και εμετός

-Πόνος στα πόδια

-Ανησυχία, ευερεθιστότητα, σύγχυση

-Φωτοφοβία

-Αυχενική δυσκαμψία

-Εξάνθημα