Πότε πρέπει να πάτε το παιδί στον ενδοκρινολόγο

Πότε πρέπει να πάτε το παιδί στον ενδοκρινολόγο

Κάποια από τα προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη του παιδιού είναι πιθανό να οφείλονται στη μη σωστή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, που επηρεάζει σημαντικά τον οργανισμό. Το καλό είναι ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να περιοριστούν με τη βοήθεια του παιδοενδοκρινολόγου, αρκεί να ξέρουμε πότε πρέπει να τον επισκεφθούμε!

*Φωτογραφία: jgl.hr

Η κληρονομικότητα

Διάφορες παθήσεις, που επηρεάζουν τον μεταβολισμό΄ή την ανάπτυξη του παιδιού μπορεί να είναι κληρονομικές. Γι’ αυτό, αν ο ένας ή και οι δύο γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα του θυρεοειδούς, το παιδί θα πρέπει να υποβληθεί στις σχετικές εξετάσεις. Όπως αναφέρει και η παιδίατρος Αγγελική Σύρμου, σε περίπτωση που οι τιμές είναι παθολογικές για την ηλικία του παιδιού, θα χρειαστεί παρακολούθηση από παιδοενδοκρινολόγο ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζεται θεραπεία. Η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα είναι ένα ακόμα σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε σε αυτή την περίπτωση. 

Παχυσαρκία

Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία, εν μέρει αυτό οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση των γονιών που συνήθως πιστεύουν ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία του παιδιού, στην πραγματικότητα όμως η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με τη μελλοντική εμφάνιση διαβήτη, υπέρτασης, μυοσκελετικών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας . Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της ποικίλλουν και μπορεί να είναι γενετικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και κοινωνικοοικονομικοί.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε ότι το βάρος του παιδιού αυξήθηκε δυσανάλογα με το ύψος του, ο ειδικός θα βρει την αιτία του προβλήματος έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Χαμηλό ύψος

*Φωτογραφία: photos.demandstudios.com

Όπως αναφέρει ο παιδοενδοκρινολόγος Νίκος Σκορδής στο paidiatros.com, κάποιες ενδείξεις που μαρτυρούν αν το χαμηλό ανάστημα του παιδιού είναι ανησυχητικό, είναι οι εξής:

«-φοράει το ίδιο μέγεθος ρούχων και παπουτσιών για πάνω από ένα χρόνο (ισχύει για παιδιά ηλικίας από 3 έως 10 ετών)

-το ύψος του είναι πιο χαμηλό σε σχέση με το ύψος των συνομήλικων παιδιών του ίδιου φύλου

- δεν έχει μεγαλώσει καθόλου τους τελευταίους 6 μήνες»

Μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης

Σε κάθε επίσκεψη, ο παιδίατρος ελέγχει τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού μετρώντας το ύψος, το βάρος και την περίμετρο του κεφαλιού, σύμφωνα με τα όρια που εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (δείτε τα νέα όρια εδώ), συνυπολογίζοντας και τον εξατομικευμένο ρυθμό ανάπτυξης του κάθε παιδιού. Σε περίπτωση που το παιδί δεν αναπτύσσεται σύμφωνα με αυτά τα όρια ή ο ρυθμός ανάπτυξής του έχει μειωθεί, ο παιδοενδοκρινολόγος θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει για να βρεθεί η αιτία του προβλήματος.

Διαταραχές της ήβης

Η ήβη θεωρείται ότι ξεκινά φυσιολογικά μετά την ηλικία των 8 ετών για τα κορίτσια και μετά την ηλικία των 9 ετών για τα αγόρια. Αν τα σημάδια της γίνουν εμφανή νωρίτερα, με την ανάπτυξη των μαστών στα κορίτσια και την διόγκωση των όρχεων στα αγόρια, τότε μιλάμε για πρώιμη ήβη. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο παιδοενδοκρινολόγος μπορεί να κρίνει ότι χρειάζεται θεραπεία αναστολής ήβης έτσι ώστε να μην επηρεαστεί το τελικό ύψος του παιδιού.

Αντίθετα,  αν τα σημάδια της ήβης δεν εμφανιστούν μέχρι τα 13-15 έτη στα κορίτσια και μέχρι τα 15 έτη στα αγόρια, τότε πρόκειται για καθυστερημένη ήβη. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως αν αντιμετωπιστεί η αιτία του προβλήματος, δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία- σε λίγες περιπτώσεις, όμως, η ορμονική θεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

Δεδομένου ότι εμβόλια που πρέπει να κάνουν τα παιδιά συνήθως σταματάνε μέχρι τα 11-12 έτη, πολλοί γονείς δεν επισκέπτονται τον παιδίατρο μετά την ηλικία αυτή. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να μην σταματήσουν να τον συμβουλεύονται (αν είναι δυνατόν 1 φορά τον χρόνο) έτσι ώστε να δουν αν εξελίσσεται φυσιολογικά η ανάπτυξη του παιδιού. Εκείνος θα κρίνει αν θα πρέπει να παραπέμψει το παιδί σε παιδοενδοκρινολόγο για ν’ αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα. Ξέρουμε ότι σε αυτή την ηλικία μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με την άρνηση των εφήβων να πάνε στον γιατρό, όμως οπλιστείτε με υπομονή και προσπαθήστε να τους πείσετε ότι είναι για το καλό τους!

v