Η 6χρονη κόρη μου βάζει τα κλάματα ακόμα κι αν της κάνω μια απλή παρατήρηση. Πώς να το χειριστώ;

Η 6χρονη κόρη μου βάζει τα κλάματα ακόμα κι αν της κάνω μια απλή παρατήρηση. Πώς να το χειριστώ;

Ερώτηση:
Γεια σας. Η κόρη μου είναι 6 χρονών και μόλις της κάνω μια απλή παρατήρηση ή την μαλώσω λίγο, αρχίζει αμέσως τα κλάματα. Τι πρέπει να κάνω; Πώς να αντιδράσω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά κλαίνε τακτικά προκειμένου να επικοινωνήσουν στους ενήλικες τη δυσκολία τους, το συναίσθημά τους. Αυτό που χρειάζεται είναι κατανόηση και έγνοια για το τι τελικά εισπράττει σαν μήνυμα το παιδί από αυτό που θέλετε να πείτε.

Τα παιδιά, σε όλα τα επίπεδα, είναι σε διαδικασία εξέλιξης. Δεν οφείλουν να γνωρίσουν πώς να κάνουν κάτι. Χρειάζονται υπομονή και τρυφερότητα προκειμένου να μάθουν. Η αίσθηση επάρκειας και μη επάρκειας, ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες είναι έντονη. Μια παρατήρησή σας λοιπόν ή μια επίπληξη, είναι πιθανό να προκαλεί στο κορίτσι σας αισθήματα που έχουν να κάνουν με την αυτοαξία της, όπως ότι δεν τα καταφέρνει, ότι δεν είναι καλή. Χρειάζεται, λοιπόν, να είστε τρυφερή και υπομονετική. Με αγάπη και κατανόηση, φροντίζετε να της επαναλαμβάνετε τι θα θέλατε να κάνει και όχι τι δεν κάνει καλά.

Το θέμα μπορεί να είναι πιο σύμπλοκο. Εάν στην επικοινωνία σας ή στη σχέση σας έχετε δυσκολία, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να το φροντίστε πιο σφαιρικά.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v