Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από τον ήλιο

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από τον ήλιο

Αν και οι ενήλικες είναι εξοικειωμένοι με τους κινδύνους που κρύβει ο ήλιος, δεν γνωρίζουν πάντα πόσο πολύ ευάλωτα μπορεί να είναι τα παιδιά. Ο λόγος είναι ο εξής: η επιδερμίδα τους αναπτύσσεται ακόμα, είναι ανώριμη, πιο λεπτή και συνεπώς πιο ευάλωτη στη δριμύτητα του ήλιου αλλά και σε βαθιές κυτταρικές βλάβες. Επιπλέον, το μελαγχρωστικό σύστημα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο και δεν διαθέτει σύστημα αυτοάμυνας, το οποίο στους ανήλικες συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV.

*Φωτογραφία: momtricks.com

Η αποτελεσματική αντιηλιακή προστασία για παιδιά, λοιπόν, των παιδιών από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη!

Το δέρμα των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στο ηλιακό έγκαυμα, τις κυτταρικές βλάβες και τη θερμοπληξία

Το 50% του ηλιακού κεφαλαίου έχει εξαντληθεί πριν από την ηλικία των 20 ετών. Επίσης, 1 στα 55 άτομα που γεννήθηκαν το 2008, θα εμφανίσουν κάποτε μελάνωμα. Γιατί; Διότι τα παιδιά υπερεκτείθενται στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Στις διακοπές, το 1/3 των παιδιών περνούν κατά μέσο όρο 15 ώρες την εβδομάδα με μαγιό, δηλαδή μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το νερό και η άμμος αντανακλούν το 30% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Μάλιστα, σε τόσο μικρές ηλικίες, τα πιτσιρίκια δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον κίνδυνο με αποτέλεσμα απλώς να εκφράζουν την ενόχλησή τους όταν το κακό έχει ήδη γίνει. 

Το ηλιακό έγκαυμα και οι βαθιές κυτταρικές επιδράσεις προκαλούν αμετάκλητες βλάβες και κάνουν την επιδερμίδα μακροπρόθεσμα ευαίσθητη (επιτάχυνση της γήρανσης της επιδερμίδας, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία). 

Σε αυτές τις βαθιές βλάβες, μπορεί να προστεθεί και ο κίνδυνος αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας.
 
Προστατέψτε τα παιδιά από τον ήλιο από πολύ νωρίς

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία σε νεαρά παιδιά, έδειξε ότι οι γνώσεις για τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο αυξάνουν τις καλές πρακτικές προστασίας κατά 500%, γι' αυτό είναι σημαντικό να παίρνετε καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα απαραίτητα μέτρα προστασίας:

  • Αποφύγετε την έκθεση κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας (μεταξύ 12.00 και 4.00 μ.μ.), ενθαρρύνοντας δραστηριότητες στη σκιά ή τον μεσημεριανό ύπνο.
  • Φοράτε πλατύγυρα καπέλα, γυαλιά με απορροφητικούς φακούς και σκούρα υφάσματα (το μαύρο μπλουζάκι προστατεύει καλύτερα από το λευκό).
  • Εφαρμόζετε τακτικά αντηλιακό σε άφθονη ποσότητα, τουλάχιστον δύο στρώσεις κάθε δύο ώρες και κάθε φορά έπειτα από την κολύμβηση σε όλη την εκτεθειμένη επιδερμίδα, χωρίς να ξεχνάτε τον αυχένα, τα αυτιά και τα πόδια. 
  • Επιλέξτε μια κρέμα με ειδική σύνθεση για παιδιά και δείκτη προστασίας SPF50 που αντέχει στο νερό και την άμμο.
  • Πίνετε τακτικά νερό.

*Οι γιατροί συστήνουν να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v