Τι να κάνετε αν το παιδί πάθει έγκαυμα από τον ήλιο

Τι να κάνετε αν το παιδί πάθει έγκαυμα από τον ήλιο

Το καλοκαίρι έκανε επιτέλους την (καυτή) εμφάνισή του και ο καλοκαιρινός ήλιος άρχισε να δείχνει τα δόντια του. Τα ηλιακά εγκαύματα καραδοκούν, όχι μόνο στην παραλία -που σίγουρα θυμάστε να βάλετε αντηλιακό στο παιδί- αλλά και στις καλοκαιρινές βόλτες ή στα παιδικά πάρτι και τις εκδηλώσεις που πια γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

«Τα ηλιακά εγκαύματα οφείλονται στην απορρόφηση της ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας από το δέρμα» γράφει σε άρθρο του ο Γεώργιος Γαϊτάνης, Επίκουρος Καθηγητής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Ένα τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας απορροφάται από τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος (UVB ακτινοβολία), ενώ ένα άλλο διεισδύει βαθύτερα προκαλώντας βλάβες στο DNA με ενδεχόμενη την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γ. Γαϊτάνη, τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών έχουν μειωμένη ικανότητα επιδιόρθωσης του DNA που έχει υποστεί βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία.

Γι' αυτό πρέπει να βάζετε αντηλιακό, σε 'σας και στο παιδί, όχι μόνο όταν βρίσκεστε στην παραλία, αλλά κάθε φορά που θα σας δει ο ήλιος. Αν όμως την «πατήσετε» -εσείς ή όποιος το έχει υπό την εποπτεία του- και ο ήλιος «αρπάξει» το παιδί, τότε τι πρέπει να κάνετε;

Δύο έως έξι ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο το δέρμα γίνεται κόκκινο και 12 έως 24 ώρες μετά παρατηρούνται τα ενοχλητικά συμπτώματα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το παιδί από τον πόνο.

Δροσερά -και όχι παγωμένα- ντουζ. Ένα χλιαρό προς δροσερό ντουζ θα απαλύνει τον πόνο και το τσούξιμο. Αντενδείκνυται να βάλετε πάγο ή παγωμένο νερό στην περιοχή. Αποφύγετε το τρίψιμο με σφουγγάρι ή πετσέτα.

Εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες. Βάλτε πάνω στο ερεθισμένο δέρμα ένα πανάκι ή πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό ή καταπραϋντικό χαμομήλι, για να μειώσετε την ενοχλητικά υψηλή θερμοκρασία της καμένης περιοχής.

Απλώστε γιαούρτι. Τα προβιοτικά και τα ένζυμα του γιαουρτιού θα ανακουφίσουν το έγκαυμα και θα το βοηθήσουν να επουλωθεί. Αφήστε το γιαούρτι να δράσει και ξεπλύνετε με δροσερό νερό.

Δώστε στο παιδί πολύ νερό. Το έγκαυμα έχει αφυδατώσει το δέρμα του παιδιού και έχει μειώσει τους ηλεκτρολύτες. Δώστε λοιπόν στο παιδί άφθονο νερό, ώστε να ενυδατωθεί εσωτερικά και να επισπευστεί η επούλωση του εγκαύματος.

Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα. Μια ενυδατική κρέμα με aloe vera, θα ανακουφίσει το καμένο από τον ήλιο δέρμα. Μην χρησιμοποιήσετε αντηλιακό ή καλλυντικές κρέμες και λοσιόν για περιποίηση δέρματος, γιατί ενδέχεται να χειροτερέψουν τον ερεθισμό. Αν το παιδί είναι μικρότερο από 2 ετών, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν.

v