Ο 11 ετών γιος μου έχει γίνει υπερπροστατευτικός με έναν φίλο του. Είναι φυσιολογικό;

Ο 11 ετών γιος μου έχει γίνει υπερπροστατευτικός με έναν φίλο του. Είναι φυσιολογικό;
Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Θα ήθελα την γνώμη σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. Έχω ένα γιο 11 ετών, είναι μαθητής της Ε τάξης. Έχει κολλήσει με ένα συμμαθητή του σε υπερβολικό βαθμό νομίζω, χωρίς να είμαι ειδική. Είναι μοναχοπαίδι, ένα παιδί αρκετά έξυπνο, κοινωνικό με έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης, με ιδιαίτερη αδυναμία στον πατέρα του, είμαστε μια αγαπημένη οικογένεια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εγώ εργάζομαι αρκετές ώρες, πολλές φορές μου έχει εκφράσει την επιθυμία του να σταματήσω να εργάζομαι. Σχεδόν κάθε βράδυ έρχεται στο κρεβάτι μας, φοβάται και κολλάει πάνω μου. Στο επάνω όροφο μένουν τα ξαδέρφια του, που είναι ίδιας ηλικίας. Αυτά όσον αφορά την οικογένειά μας. Τώρα όσον αφορά το ερώτημα. Ο μικρός έχει ένα φίλο,  ο οποίος έχει χάσει ξαφνικά τον πατέρα του πριν δυο χρόνια, είναι ένα παχουλό παιδάκι που στο σχολείο το κοροϊδεύουν. Ο γιος μου έχει τσακωθεί πολλές φορές με τα άλλα παιδιά γι’ αυτόν τον λόγο. Όταν τον ρώτησα γιατί το κάνει, μου απάντησε ότι ο φίλος του είναι άβουλος και κάποιος πρέπει να τον προστατεύσει. Στα διαλείμματα θέλει να κάνει παρέα με αυτόν γιατί έχουν λέει κοινά ενδιαφέροντα, δεν μιλάνε μόνο για ηλεκτρονικά. Τον αγκαλιάζει από τον ώμο λες και θέλει να τον προστατεύσει. Έχουν τσακωθεί κάποιες φορές γιατί όπως μου είπε ο φίλος του τον έχει προδώσει αλλά πάντα θέλει να του δίνει ευκαιρίες γιατί κατά βάθος είναι πολύ καλό παιδί. Μερικές φορές τον έχω πιάσει να θέλει να τον χειραγωγήσει . Δεν πάει ο γιος μου κάπου, τότε μέσα του θέλει να μην πάει και ο φίλος του χωρίς να του το λέει, γιατί όπως λέει το ίδιο θα έκανε κι εκείνος. Επειδή η μητέρα του δεν προσέχει την διατροφή του σε αντίθεση με την δική μας οικογένεια, ο γιος μου τον συμβουλεύει στο τι να τρώει ώστε να αδυνατίσει αφού αυτό τον ενοχλεί. Χαίρεται πολύ όταν ο φίλος του και διπλανός του παίρνει κάλους βαθμούς. Έχουν αρχίσει να φλερτάρουν με το άλλο φύλο και προσπαθεί να του πει ότι είναι τόσο αξιόλογος που τα κορίτσια δεν θα βλέπουν τα κιλά του. Είναι λογικό να είναι τόσο προστατευτικός; Ίδια ηλικία έχουν. Πρέπει με κάποιον τρόπο να το χειριστώ, γιατί φοβάμαι πως αν τσακωθούν, αν αισθανθεί ότι τον «προδίδει», θα λυπηθεί πολύ. Μου είπε ότι θέλει να έχει ένα κολλητό για μια ζωή και θα το προσπαθήσει. Χαίρεται με την χαρά του και λυπάται πραγματικά με την λύπη του. Σήμερα ο γιος μου είναι άρρωστος και επειδή δεν θα πάει μπάσκετ, μου ζήτησε να περάσω να πάρω τον φίλο του και να τον πάω (εμείς το κάνουμε κάποιες φορές) γιατί η μαμά του δεν οδηγεί και γενικότερα δεν πάει ποτέ να τον δει στα αθλήματα. Ο γιος μου στεναχωριέται γιατί εγώ να είμαι τόσο τρυφερή μαζί του και να συζητάμε ώρες ενώ η μαμά του φίλου του τον υποβιβάζει διαρκώς. Με εκτίμηση.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πόσο υπέροχο που ο γιος σας μεγαλώνει και έχετε καθημερινές αφορμές να χαρείτε το μεγάλωμά του! Στις σχολικές ηλικίες αυτές, οι σχέσεις με τους συνομηλίκους είναι πολύ σημαντικές. Τα παιδιά ουσιαστικά αξιοποιούν ό,τι γνώση, αξία και εμπειρία έχουν αποκτήσει από τις σχέσεις εντός οικογένειας για να δημιουργήσουν σχέσεις στον έξω κόσμο.

Είναι πολύ όμορφο που ο γιος σας έχει λαχταρά να δημιουργήσει καλές σχέσεις. Από τον τρόπο που μιλάτε, φαίνεται ότι μεταξύ σας υπάρχει επίσης μια καλή σχέση, από την οποία παίρνει στοιχεία και ασφάλεια για να προχωρήσει. Αυτή είναι η πιο πολύτιμη συνεισφορά σας και σε αυτήν έχετε να εστιάσετε. Αυτήν τη στιγμή ο γιος σας ανοίγεται, τόσο με τους φίλους, όσο και με τα κορίτσια. Εμπιστευτείτε τον και ελευθερώστε τον να δράσει όπως αισθάνεται, όπως πιστεύει. Επιτρέψτε του να κάνει και λάθη. Αν αγωνιάτε να μην στενοχωρηθεί, τότε είναι σαν να μην τον εμπιστεύεστε ότι ακόμη και στη δυσκολία θα προχωρήσει. Χαρείτε τον λοιπόν, ακούστε τον, συμβουλέψτε τον. Εάν σας ρωτάει, σταθείτε πλάι του, όχι για να του πείτε ποια βήματα να ακολουθήσει, αλλά για να χαρείτε με το δικό του προχώρημα! Τον έχετε ήδη φροντίσει όμορφα, τον έχετε ήδη διδάξει πολλά. Απολαύστε τον!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v