Τα καλύτερα υπαίθρια μουσεία σε όλη την Ελλάδα!

Τα καλύτερα υπαίθρια μουσεία σε όλη την Ελλάδα!

Ακούγοντας τη λέξη μουσεία, στο μυαλό μας έρχονται αίθουσες με βιτρίνες γεμάτες εκθέματα και χώρους άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο εκσυγχρονισμένους. Τα μουσεία που θα σας παρουσιάσουμε ξεφεύγουν από αυτή την κλασική μορφή αφού είναι υπαίθρια κι έτσι ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τη γνώση με τη βόλτα. Αυτή τη φορά, μάλιστα, θα πρωτοτυπήσουμε γιατί κανένα από αυτά δεν βρίσκεται στην Αθήνα. Είτε μένετε κοντά, λοιπόν, είτε σας βγάλει ο δρόμος σας λόγω διακοπών, αξίζει να τα επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά.

Μουσείο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα

*Φωτογραφία: dnck.gr

Ή Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό υπαίθριο μουσείο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμάτας. Εκεί, μπορείτε όχι μόνο να δείτε από μακριά πώς ήταν τα παλιά τραίνα αλλά και να ανεβείτε σε κάποια από τα ανοιχτά στο κοινό βαγόνια, ακόμα και στη θέση του οδηγού. Εντυπωσιακός είναι ο σωζόμενος υδατόπυργος που θα βρείτε δίπλα στο μεγάλο συντριβάνι. Μόλις τελειώσετε με την περιήγηση στα τραίνα, η βόλτα στο μεγάλο καταπράσινο πάρκο, είναι ό,τι χρειάζεστε. Μην ξεχάσετε να πάρετε και τα ποδήλατά σας, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε πετάλι μέσα στο πράσινο.

Πού θα πάτε: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλαμάτας - Λιμήν, Καλαμάτα.

Πότε: Όλες τις μέρες, 8.30-15.00.

Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

*Φωτογραφία: archaiologia.gr

Λίγο έξω από τη Δημητσάνα, το θεματικό Μουσείο Υδροκίνησης δίνει την ευκαιρία στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του να δουν πώς οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του νερού για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σίγουρα, εκεί θα αισθανθείτε ότι γυρνάτε πολλά χρόνια πίσω. Στις εγκαταστάσεις του, θα δείτε πώς λειτουργούσαν οι παλιοί μύλοι με τη βοήθεια της υδροκίνησης, θα περιηγηθείτε και στο σπίτι του βυρσοδέψη και θα κάνετε μία βόλτα στο πράσινο με το νερό δίπλα να σας δροσίζει. Αν έχετε όρεξη για πεζοπορία και έχετε φυσικά την κατάλληλη ενδυμασία και τον απαραίτητο χρόνο, μπορείτε να περάσετε το φαράγγι του Λούσιου ή ένα μέρος αυτού, αφού η διαδρομή ξεκινά από το Μουσείο Υδροκίνησης.

Πού θα πάτε: Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 22007 Δημητσάνα.

Πότε: Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ. Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.

Η γενική είσοδος ανέρχεται στα 3 ευρώ, ενώ για τους δικαιούχους του μειωμένου εισιτηρίου το κόστος κατεβαίνει στο 1,5 ευρώ.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο

*Φωτογραφία: archaiologia.gr

Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο και είναι σίγουρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα μουσεία που έχουμε δει. Τα παλιά μηχανήματα έχουν συντηρηθεί άψογα και είναι πραγματικά εντυπωσιακά με αποκορύφωμα όλων τον φούρνο για το ψήσιμο των κεραμιδιών. Σας προειδοποιούμε, ωστόσο, ότι πρέπει να έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο για το γυρίσετε ολόκληρο, αφού μιλάμε για έναν τεράστιο χώρο. Αφού τελειώσετε, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας, στο καφέ εστιατόριο Αίθριον που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του μουσείου.

Πού θα πάτε: Νότια Πύλη, Βόλος.

Πότε: Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου καθημερινά 10 π.μ.-6 μ.μ. Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου καθημερινά 10 π.μ.-5 μ.μ. Το μουσείο παραμένει κλειστό κάθε Τρίτη.

Η γενική είσοδος κοστίζει 3 ευρώ και το μειωμένο εισιτήριο 1,5 ευρώ.

«Λυχνοστάτης» μουσείο παραδοσιακής ζωής και λαϊκού πολιτισμού στην Κρήτη

*Φωτογραφία: facebook.com/pg/cretanopenairmuseum

Ένα μουσείο αφιερωμένο στην παραδοσιακή ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης. Η διαμόρφωσή του θυμίζει χωριό, χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό. Το πλούσιο και το φτωχό κρητικό σπίτι, το παλιό σχολείο, το ξυλουργείο, το μιτάτο, ο μύλος, η εκκλησία είναι μερικά από τα κτίρια στα οποία θα περιηγηθείτε. Το σκηνικό συμπληρώνεται από το περιβόλι με τα οπωροφόρα δέντρα, τους κήπους με τους κάκτους και τα φυτά και την υπαίθρια έκθεση ορυκτού πλούτου.

Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.

Πού θα πάτε: Χερσόνησος, 70014.

Πότε: Κυριακή- Παρασκευή, 09.00-14.00.

Το εισιτήριο κοστίζει 3,5 ευρώ για τους ενήλικες και 2 ευρώ για παιδιά μέχρι 12 ετών.

Υπαίθριο Μουσείο Νερού στην Έδεσσα

*Φωτογραφία: magicnews.gr

Αφού θαυμάσετε τους καταρράκτες της Έδεσσας, που εγγυόμαστε ότι θα σας μαγέψουν, κατευθυνθείτε στην περιοχή των «Μύλων» και στο υπαίθριο μουσείο νερού. Οι μύλοι (εξ ου και το όνομα της περιοχής), που κινούνταν με τη βοήθεια του νερού, το ενυδρείο και τα υπόλοιπα αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια που περιλαμβάνει το πάρκο θα μεταφέρουν τους μικρούς και τους μεγάλους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή

Πού θα πάτε: Πάρκο Καταρρακτών.

Πότε: Τρίτη-Παρασκευή 10.00-16.00, Σάββατο -Κυριακή 10.00-16.00. Το μουσείο παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα.

Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ με την έκδοση της Edessa card (που περιλαμβάνει και την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Έδεσσσας) και 2 ευρώ για την επίσκεψη σε καθέναν από τους 3 μύλους.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

*Φωτογραφία: piop.gr

Στο Μουσείο Περιβάλλοντος, λοιπόν, που βρίσκεται σε έναν λόφο πάνω από τη λίμνη Στυμφαλία, θα δείτε με κιάλια τα πολλά διαφορετικά πουλιά που φαίνεται να προτιμούν την περιοχή αλλά και το ανοιχτό ενυδρείο με ψάρια και φυτά της περιοχής, που αναπαριστά τη λίμνη. Τα παιδιά μπορούν μάλιστα να ανέβουν στη βάρκα και να δουν από κοντά τα ψάρια και τα φυτά του υγροβιότοπου, κάτι που σίγουρα θα τα εντυπωσιάσει. Δεν πρόκειται για μεγάλο μουσείο, όμως είναι σίγουρα ξεχωριστό και δεν θυμίζει σε τίποτα τα κλασικά μουσεία που έχουμε στο μυαλό μας- ο μοντέρνος χώρος του και ο διαδραστικός χαρακτήρας του το αποδεικνύουν.

Πού θα πάτε: Στυμφαλία Κορινθίας.

Πότε: Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου καθημερινά 10 π.μ.-6 μ.μ. Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου καθημερινά 10 π.μ.-5 μ.μ.

Το μουσείο παραμένει κλειστό κάθε Τρίτη.

Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ για τους ενήλικες ενώ για τα παιδιά δεν υπάρχει χρέωση. 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

*Φωτογραφία: farm3.staticflickr.com

Το παγκοσμίου φήμης απολιθωμένο δάσος στη Μυτιλήνη σίγουρα το ξέρετε. Αν βρεθείτε στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, πρέπει να επισκεφθείτε σίγουρα το μουσείο του δάσους αλλά και τους υπαίθριους χώρους που βρίσκονται γύρω του. Εκεί θα δείτε εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς, έναν ηφαιστειακό δόμο (θέαμα που δεν αντικρίζουμε συχνά!) και θα κάνετε βόλτα στον κήπο των αισθήσεων, που είναι αφιερωμένος στην ελληνική χλωρίδα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Πάρκο Σιγρίου, ακολουθώντας τη διαδρομή που συνδέεται με το μουσείο και το Πάρκο της Πλάκας που είναι βατά για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες και απίστευτα εντυπωσιακά. Αξίζει, επίσης, να πάρετε μέρος στην περιήγηση με ειδικό σκάφος στο  θαλάσσιο πάρκο απολιθωμένου δάσους Νησιώπης,. Σημειώστε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το μουσείο 1-2 μέρες πριν για κράτηση θέσης. 

Πού θα πάτε: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Σίγρι.

Πότε: Δείτε εδώ αναλυτικά το ωράριο.

Η γενική είσοδος κοστίζει 5 ευρώ ενώ υπάρχει και οικογενειακό εισιτήριο στα 10 ευρώ.

v