Η κόρη μου φοβάται να κάνει την ανάγκη της στο γιογιό και κλαίει. Πώς να τη βοηθήσω;

Η κόρη μου φοβάται να κάνει την ανάγκη της στο γιογιό και κλαίει. Πώς να τη βοηθήσω;
Ερώτηση:
Γεια σας! Έχω μια κορούλα 25 μηνών. Πριν από 4 μέρες ξεκινήσαμε την προσπάθεια να κάνουμε τσίσα στο γιογιό. Την τρίτη μέρα χωρίς να το καταλάβει, έκανε και τα κακά της μαζί! Δεν της άρεσε καθόλου όταν τα είδε και έκλαιγε πάρα πολύ. Εχθές, άρχισε να κρατάει τα τσίσα της μέχρι που δεν αντέχει άλλο και κλαίει για να μην τα κάνει γιατί φοβάται μην κάνει πάλι κακά. Της έχω βάλει πάλι πάνα γιατί φοβάται μην λερωθεί γιατί εχθές επειδή τα κράταγε της έφυγαν και λερώθηκε. Ούτε στην πάνα, όμως, θέλει να τα κάνει και μόλις φτάσει στο αμήν κλαίει και προσπαθεί να τα κρατήσει! Δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο να της πω. Δεν την μάλωσα καμιά φορά, δεν ξέρω γιατί έχει τόσο άγχος. Ό,τι και να της πω, δεν τη βοηθάει. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω! Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: vseprorebenka.ru

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η αναπτυξιακή φάση που διανύει η κόρη σας, έχει ως αναπτυξιακό επίτευγμα και τον έλεγχο των σφιγκτήρων. Ο έλεγχος αυτός αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία για το παιδί, καθώς νιώθει ότι τα καταφέρνει ή όχι, ότι μπορεί να ευχαριστήσει τους γονείς του ή όχι. Έτσι, αισθήματα άγχους, αγωνίας ή ακόμη και ενοχής αναδύονται σε αυτήν τη διαδικασία και χρειάζονται φροντίδα και πλαισίωση.

Η ματιά του γονέα σε αυτήν τη διαδικασία είναι πολύ σημαντική! Πρόκειται για ένα νέο έργο που καλείται το παιδί να μάθει να εκτελεί. Χρειάζεται, λοιπόν, τρυφερότητα, κατανόηση και υποστήριξη ώστε να επιτευχθεί η κατάκτηση αυτή σε μεταγενέστερο χρόνο. Είναι πολύ λογικό το παιδί να δυσκολεύεται με τη διαδικασία. Με τρυφερότητα και αγάπη, φροντίζετε να την επιβραβεύσετε κάθε φορά που καταφέρνει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, έτσι ώστε να καταλάβει ότι ο στόχος της είναι να ουρήσει ή να αφοδεύσει και όχι να τα κρατήσει για να μη λερωθεί. Με κάθε αφορμή, της εξηγείτε τη διαδικασία, δίνοντάς της περιθώριο να την αντιληφθεί και να την κατανοήσει και όχι να την εκτελέσει.

Στις συγκεκριμένες λειτουργίες, σημαντικό ρόλο επιτελεί και η οργανική ωρίμανση, την οποία χρειάζεται να κατανοήσετε. O έλεγχος των σφιγκτήρων αρχίζει με το νυκτερινό έλεγχο του εντέρου και έπεται ο ημερήσιος έλεγχος του εντέρου. Ακολουθεί ο ημερήσιος έλεγχος της κύστης και τελευταίος ακολουθεί ο νυκτερινός έλεγχος της κύστης. Σύμφωνα με την οργανική αυτή σειρά, προγραμματίζετε ανάλογα και την άσκηση στην τουαλέτα.

Η κόρη σας αναπτύσσεται και χρειάζεται την υποστήριξή σας για να προχωρήσει καλά και να κατακτήσει τις νέες της δυνατότητες! Με πολλή αγάπη, συνεχίζετε να της δείχνετε τον τρόπο και να φροντίζετε την αγωνία της.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v