«Στη μαμά που θηλάζει δημόσια»

«Στη μαμά που θηλάζει δημόσια»

O θηλασμός είναι φυσιολογικός κι όμορφος είτε γίνεται δημόσια, είτε ιδιωτικά και πρέπει να είναι επιλογή της μητέρας και όχι του κόσμου. Μια γυναίκα είδε τυχαία μια μαμά να θηλάζει το παιδί της δημόσια και οι σκέψεις που μοιράζεται αγγίζουν πολλές μητέρες.

« Σε είδα να κάθεσαι ντροπαλά στην γωνία. […] Φαινόσουν ήρεμη, όμως, υποψιάζομαι ότι μέσα σου ένιωθες αγχωμένη και ανήσυχη, σε βαθμό που κάνεις δεν μπορεί να φανταστεί.

Υπήρχε κόσμος γύρω σου, μίλαγε, περπατούσε, κοιτούσε το κινητά του και παιδιά συζητούσαν γελώντας.

Όμως, εσύ είχες κουρνιάσει σε μια αυτοσχέδια φωλίτσα ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους και θήλαζες το μωρό σου, το οποίο έτρωγε απ' το στήθος σου. Δεν κρυβόσουν, κοιτούσες τη δουλειά σου. Καθόσουν εκεί ταΐζοντας το μωρό σου, ενώ είχες και το μεγάλο παιδί δίπλα σου για να το πας στην προπόνηση.

Με εξέπληξε η φαινομενικά ήρεμη συμπεριφορά σου. Καθόσουν στωικά και είχες παραδοθεί στα αδιάκριτα, γεμάτη περιέργεια βλέμματα ή στα μάτια που γύρναγαν αλλού, λόγω ντροπής, επειδή εσύ θήλαζες δημόσια. 



Και θαύμασα το τεράστιο απόθεμα υπομονής που χρειάζεται για να ταΐσεις ένα μικρό παιδί και παράλληλα να εμψυχώνεις το μεγαλύτερο. Αναρωτήθηκα πού βρίσκεις την ενέργεια και ίσως να αναρωτιέσαι κι εσύ.

Εκεί που μένω δεν βλέπω συχνά μητέρες να θηλάζουν δημόσια, πόσο μάλλον να θηλάζουν με τόση άνεση μπροστά σε κόσμο. Μπορεί για κάποιους να είναι ανεκδιήγητο, όμως, είναι η αλήθεια. Πολλές μητέρες σαν και μένα κρύβονταν, όταν ερχόταν η ώρα να θηλάσουν γιατί ένιωθαν ντροπή. Νιώθαμε φοβισμένες, αβέβαιες και ότι τραβούσαμε την προσοχή.

Πολλές από μας που θηλάσαμε, δεν μας είχαν θηλάσει οπότε δεν μας φαινόταν “φυσιολογικό”. Κάποιες από μας, μαζί κι εγώ δυσκολευτήκαμε να θηλάσουμε γενικώς. Κατά τη διάρκεια της δικής μου εμπειρίας, υπήρχε πάντα μια σκιά ανεπάρκειας ή αποτυχίας που υπερίσχυε επειδή δεν είχα την γύρω μου υποστήριξη που θα έπρεπε να είχα.
 
Αλλά οι καιροί αλλάζουν. Σιγά-σιγά, θα βλέπουμε περισσότερες μητέρες να ταΐζουν τα μωρά τους σε κοινή θέα, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι άλλοι. Οι μαμάδες παίρνουν πίσω την αξιοπρέπειά τους και διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν την ησυχία τους με οποιοδήποτε τρόπο. Επιλέγουν να νοιαστούν για τα παιδιά τους, ακόμη κι αν κάποιους τους φέρνει σε δύσκολη θέση.

Οπότε, στη μαμά που δεν είχε σκοπό να γίνει ηρωίδα κανενός και που δεν είδε την μαμά που την κοίταζε με θαυμασμό για την αυτοπεποίθηση και στην δύναμή της, έχω να πω… είσαι η ηρωίδα μου.»

Πηγή: scarymommy.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v