Τα καλύτερα πρώτα παιχνίδια για μικρά μωράκια

Τα καλύτερα πρώτα παιχνίδια για μικρά μωράκια

Οι νέοι γονείς και οι γενναιόδωροι φίλοι και συγγενείς θα δωρίσουν στο νεογέννητο οτιδήποτε κουδουνίζει, τραγουδάει, χορεύει και μπορεί να αγκαλιαστεί. Όμως ποια παιχνίδια είναι ενδεδειγμένα για μωράκια έως 6 μηνών και πότε πρέπει να τους τα παρουσιάζουμε; Η παιδίατρος-αναπτυξιολόγος Dr. Alice Sterling Honig εξηγεί:

Το καλύτερο «παιχνίδι»

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν πως το καλύτερο παιχνίδι για το μωρό τους είναι οι ίδιοι. Τους πρώτους έξι μήνες, που ο γονιός κρατά στα χέρια του το μωρό, στηρίζοντας το κεφαλάκι του και κοιτώντας το στα μάτια, σε απόσταση λίγων εκατοστών, δίνει στο μωρό ακριβώς την διασκέδαση που ζητά. Πόσο μάλλον αν ο γονιός ανταποκρίνεται στις εκφράσεις του μωρού, του γελά, του μιλά και κουνά του κεφάλι του.

Με τον τρόπο αυτό, μάλιστα, αναπτύσσεται και ο εγκέφαλος του μωρού, απελευθερώνοντας καταρράκτες χημικών στοιχείων και ηλεκτρικών ερεθισμάτων, δημιουργώντας συνάψεις και μαθαίνοντας από νωρίς τις αιτιώδεις σχέσεις: «Όταν βγάζω έναν ήχο ο μπαμπάς μου μιλά. Ο μπαμπάς πιστεύει ότι ο ήχος μου είναι σημαντικός. Είμαι αξιαγάπητο!». Κανένα παιχνίδι δε μπορεί να δώσει τέτοια ώθηση σε αυτά που το μωρό μαθαίνει και στην δημιουργία θετικών συναισθημάτων.

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, ωστόσο, τα παιχνίδια που θα ανταποκρίνονται στις κινήσεις τους -και που συμβαδίζουν με την ανάπτυξή τους- είναι απαραίτητα.

Άσπρο-Μαύρο

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού τα ασπρόμαυρα παιχνίδια είναι τα πλέον κατάλληλα. Οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και τα έντονα σχέδια αποσπούν την προσοχή του, διεγείρουν την ανάπτυξη της όρασης και ενεργοποιούν τον εγκέφαλό του.

Μόμπιλε

Γύρω στον 4ο μήνα το μωρό θα αρχίσει να απολαμβάνει το μόμπιλε που μπορείτε να κρεμάσετε πάνω από την κούνια ή το ριλάξ, καθώς και άλλα παιχνίδια τα οποία θα μπορεί να κλωτσήσει με τα πόδια του. Θα επεκτείνει την προσοχή του και την επιμονή του να το ακουμπήσει, ενώ θα το κάνει να νιώσει ικανό και αποτελεσματικό. Προσέξτε, μόνο, να τοποθετηθεί καλά και με ασφάλεια και φροντίστε να μη μπορεί το μωρό να το αρπάξει, γιατί κάποια μωρά έχουν την δύναμη να αποσπάσουν κάποιο μέρος του μόμπιλε και να το βάλουν στο στόμα τους. Όπως λέει η ειδικός, από τη στιγμή που το μωρό μπορεί να πιάσει κάτι, το στόμα «καλεί» το χέρι να βάλει τα πάντα μέσα στο στόμα.

Κύβοι και κουδουνίστρες

Μιλώντας για «αρπάγματα», τα καλύτερα πρώτα παιχνίδια είναι αυτά που το μωρό μπορεί εύκολα να κρατήσει. Για παράδειγμα, ένας πλαστικός κύβος είναι δύσκολο αντικείμενο για ένα μωρό να το κρατήσει, ακόμα κι αν τα χέρια του αρχίσουν να κινητοποιούνται πιο καλά, μετά τον 3ο-4ο μήνα. «Οι ξύλινοι κύβοι, που είναι αρκετά μεγάλοι για να τους καταπιεί, αλλά και αρκετά μικροί για να τους κρατήσει με άνεση, αποτελούν καταλληλότερη επιλογή. Όμως πολλά παιχνίδια είναι φτιαγμένα από πλαστικό που γλιστρά», λέει η ειδικός.

Η κουδουνίστρα είναι μία εξίσου καλή ιδέα. Ειδικά αν είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μπορεί το μωρό να την κρατά με άνεση και να την φέρνει κοντά στα μάτια του για να την παρατηρήσει. Το μωρό, μάλιστα, μπορεί να κουνήσει την κουδουνίστρα για να ακούσει τους ενδιαφέροντες ήχους που αυτή θα κάνει.

Προσοχή στα πάρα πολλά παιχνίδια

Όταν παρουσιάζουμε παιχνίδια στο μωρό είναι σημαντικό να μην το υπερ-διεγείρουμε. Η ειδικός συμβουλεύει τους γονείς να προσέχουν το μωρό στενά. Η γλώσσα του σώματός του και οι εκφράσεις του θα τους δώσουν να καταλάβουν αν έχουν συγχυστεί από τα πολλά παιχνίδια. «Συνήθως, όταν ένα δωμάτιο είναι γεμάτο δυνατή μουσική ή πολλή φασαρία, το νεογέννητο μωρό κλείνει τα μάτια του και προσπαθεί να κοιμηθεί. Το καλύτερο σημάδι ότι το αισθητήριο φράγμα του μωρό αδυνατίζει είναι όταν αυτό, βρισκόμενο σε ένα υπερ-διεγερτικό περιβάλλον, αρχίσει να κλαίει, γυρίζει το κεφάλι του και προσπαθεί να αποφύγει την οπτική επαφή», λέει η Dr. Sterling Honig.

Πηγή: Babyzone

v