Πώς να φτιάξετε γαύρο παστό

Πώς να φτιάξετε γαύρο παστό

Ο παστός γαύρος ανήκει στα μεζεδάκια που δεν συνηθίζουμε να φτιάχνουμε σπίτι αλλά παραγγέλνουμε συχνά όταν πηγαίνουμε έξω για φαγητό. Κι όμως, η διαδικασία είναι εύκολη και η προετοιμασία του ψαριού δεν είναι απαιτητική. Μια που θα κάνετε τον κόπο, μπορείτε να φτιάξετε μία φορά μεγάλη ποσότητα που θα διατηρηθεί για πολύ καιρό.

*Φωτογραφία: thethingswellmake.com

Τι θα χρειαστείτε



Γαύρο

Ελαιόλαδο

Χοντρό αλάτι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Καθαρίστε τον γαύρο αφαιρώντας τα εντόσθια, το κεφάλι και την κοιλιά και μετά ξεπλύνετε καλά.



Βήμα 2ο

Στη συνέχεια, απλώστε αλάτι σε όλη την επιφάνεια του μπολ στο οποίο θα αποθηκεύσετε τα ψάρια. Έπειτα, τοποθετήστε από πάνω μία στρώση με γαύρους τους οποίους θα καλύψετε με μια ακόμα στρώση αλάτι.



Βήμα 3ο

Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν οι γαύροι, φροντίζοντας να καλύψετε την τελευταία τους στρώση επαρκώς με αλάτι έτσι ώστε να καλυφθούν εντελώς.



Βήμα 4ο

Για να σιγουρευτείτε ότι τα ψάρια θα διατηρηθούν για καιρό, θα χρειαστεί να φτιάξετε ένα μίγμα από άλμη. Η διαδικασία έχει ως εξής: σε ζεστό νερό, διαλύστε όσο περισσότερο αλάτι μπορείτε. Όταν το μίγμα ετοιμαστεί, περιχύστε από πάνω έτσι ώστε να καλυφθούν τα ψάρια.

Κλείστε το τάπερ και αποθηκεύστε το στο ψυγείο για περίπου 3 μήνες. Αν σας φαίνεται πολύ, μπορείτε να ακολουθήσετε άλλες συνταγές που προτείνουν για 40 μέρες.



Βήμα 5ο

Όταν περάσει αυτό το διάστημα, βγάλτε τα ψάρια από το τάπερ (πρέπει να έχουν αποκτήσει ανοιχτό καφέ χρώμα) και αφαιρέστε την ραχοκοκαλιά τους για να τα φιλετάρετε.

Βήμα 6ο

Έπειτα, προσθέστε τους γαύρους σε ένα μπολ με νερό για 1- 2 ώρες για να μπορείτε να τους καταναλώσετε. Δοκιμάστε τους και αν ακόμα είναι αρκετά αλμυροί για τα γούστα σας, αλλάξτε το νερό και αφήστε τους στο μπολ για ακόμα 1-2 ώρες. Αφήστε τους να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας και μόλις ετοιμαστούν, τοποθετήστε τους σε ένα τάπερ. 



Βήμα 7ο

Καλύψτε με ελαιόλαδο και απολαύστε!



* Οι φωτογραφίες και η συνταγή προέρχονται από το thethingswellmake.com

v