Τι να κάνετε αν έχετε καεί από τον ήλιο

Τι να κάνετε αν έχετε καεί από τον ήλιο

Αντηλιακά, καπέλα, ομπρέλες, νερό βρίσκονται πάντα στην τσάντα θαλάσσης μας. Όμως, όσο προσεκτικοί και καλά εξοπλισμένοι κι αν είμαστε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εγκαύματος από την έκθεσή μας στον ήλιο. Μπορεί να μας ξέφυγε ένα σημείο, την ώρα που βάζαμε αντηλιακό ή μπορεί να «ξεχάσαμε» να αλλάξουμε πλευρό κατά την ηλιοθεραπεία, όποια κι αν είναι η αιτία, το αποτέλεσμα είναι αρκετά επώδυνο, ενοχλητικό και αντιαισθητικό.

Στην περίπτωση που καούμε από τον ήλιο πρέπει να δράσουμε γρήγορα, προσέχοντας πολύ αυτά που πρέπει και αυτά που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε.

Δροσίστε το έγκαυμα

Όπως διαβάζουμε στο Skin Cancer Foundation, αν νιώσετε ότι έχετε καεί και βρίσκεστε ακόμη στην παραλία, κάντε μια γρήγορη βουτιά για να δροσίσετε την περιοχή του εγκαύματος και να απαλύνετε τον πόνο. Στη συνέχεια, καλύψτε το σώμα σας και καταφύγετε σε σκιερό μέρος. Αν πάλι είστε στο σπίτι, κάντε ένα γρήγορο ντουζ με κρύο νερό και μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή κάποιο άλλο καλλυντικό σώματος γιατί θα ερεθίσετε την περιοχή.

Ειδική κρέμα για εγκαύματα

Χρησιμοποιείστε ειδικές κρέμες για εγκαύματα, που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία. Προτιμήστε αυτές που περιέχουν αλόη, η οποία φημίζεται για την καταπραϋντική δράση.

Κρύες κομπρέσες με ή χωρίς χαμομήλι

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Γαϊτάνη, Επίκουρο Καθηγητή της Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:« Η άμεση περιποίηση της περιοχής που έχει το ηλιακό έγκαυμα είναι η εφαρμογή δροσερών επιθεμάτων τοπικά, είτε με μια βρεγμένη πετσέτα, είτε με επιθέματα με χαμομήλι, δηλαδή κομπρέσες με σκοπό να περιορίσουμε την αυξημένη θερμοκρασία της περιοχής.» 

Μην βάζετε πάγο στο έγκαυμα

Η χρήση πάγου στην περιοχή του εγκαύματος μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, προκαλώντας επιπλέον έγκαυμα ή άλλες δερματικές βλάβες.

Συνεχής ενυδάτωση

Μετά το έγκαυμα, ο οργανισμός χρειάζεται να μείνει ενυδατωμένος, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να πίνετε πολύ νερό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα βοηθούν πολύ.

Πάρτε ένα αναλγητικό

Στην περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή, ο Γεώργιος Γαϊτάνης συμβουλεύει να τοποθετήσετε διαλυμένη ασπιρίνη στην περιοχή του εγκαύματος ή να την πάρετε από το στόμα.

Μην σπάσετε τις φουσκάλες

Αν το δέρμα σας έχει αρχίσει να βγάζει φουσκάλες στην πάσχουσα περιοχή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να τις σπάσετε ή να τις τρίψετε διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Κάποια εγκαύματα είναι αρκετά σοβαρά και δεν μπορούν να γιατρευτούν με ενυδατικές κρέμες και κρύες κομπρέσες. Αν νιώθετε ζαλάδα, ναυτία, ρίγη, μια γενική αδυναμία, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας για να σας χορηγήσει κάποια αγωγή. Αν πάλι, το έγκαυμα φαίνεται να εξαπλώνεται, είναι πιθανό να έχει μολυνθεί. Μην δράσετε, χωρίς να πάρετε τη συμβουλή του ειδικού.

v