5 εύκολα καλοκαιρινά μεζεδάκια που αξίζει να φτιάξετε

5 εύκολα καλοκαιρινά μεζεδάκια που αξίζει να φτιάξετε

Σε όλους μας αρέσουν τα μεζεδάκια, ειδικά όταν συνοδεύονται από καλή παρέα. Μαζευτείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ένα Σάββατο βράδυ στην βεράντα σας και δοκιμάστε αυτές τις 5 νόστιμες και εύκολες συνταγές που θα κλείσουν όμορφα το καλοκαίρι σας.

Κολοκυθάκια τηγανιτά

Φωτογραφία: tumblr.com

Τι θα χρειαστείτε

600 γρ. κολοκυθάκια

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Φρέσκο δενδρολίβανο

Τι πρέπει να κάνετε

Πλένετε πολύ καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε φέτες και τους ρίχνετε αλάτι. Στη συνέχεια, τα στεγνώνετε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και βουτάτε μέσα τα κολοκυθάκια. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με το δενδρολίβανο, το οποίο αφαιρείτε από τη φωτιά, όταν ζεσταθεί αρκετά. Ψήνετε τα κολοκυθάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε με τζατζίκι ή σως γιαουρτιού.

Πηγή: foodnetwork.co.uk  

Φέτα στο φούρνο με ντομάτες και ελιές

Φωτογραφία: grill-wissen.de

Τι θα χρειαστείτε

200 γρ. τυρί φέτα

4 ντομάτες

Ελιές (προαιρετικά χωρίς το κουκούτσι) 

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετήστε τη φέτα, τις ελιές και αφού κόψετε τις ντομάτες σε φέτες, βάλτε τις γύρω από το τυρί. Προσθέστε μεγάλη ποσότητα πιπεριού και λιγότερη αλατιού, γιατί η φέτα και οι ελιές είναι ήδη αλμυρές και συνεχίστε περιχύνοντας τα με ελαιόλαδο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αφήστε την να ψηθεί για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Σερβίρετε με κόκκινη πιπεριά και απολαύστε.

Πηγή: purepascale.com 

Γαύρος παστός

Τι θα χρειαστείτε

Γαύρο

Ελαιόλαδο 

Χοντρό αλάτι

Τι πρέπει να κάνετε

Καθαρίστε τον γαύρο αφαιρώντας τα εντόσθια, το κεφάλι και την κοιλιά και μετά ξεπλύνετε καλά. Στη συνέχεια, απλώστε αλάτι σε όλη την επιφάνεια του μπολ στο οποίο θα αποθηκεύσετε τα ψάρια. Έπειτα, τοποθετήστε από πάνω μία στρώση με γαύρους, τους οποίους θα καλύψετε με μια ακόμα στρώση αλάτι. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν οι γαύροι, φροντίζοντας να καλύψετε την τελευταία τους στρώση επαρκώς με αλάτι, έτσι ώστε να καλυφθούν εντελώς. Για να σιγουρευτείτε ότι τα ψάρια θα διατηρηθούν για καιρό, θα χρειαστεί να φτιάξετε ένα μείγμα από άλμη. Η διαδικασία έχει ως εξής: σε ζεστό νερό, διαλύστε όσο περισσότερο αλάτι μπορείτε. Όταν το μίγμα ετοιμαστεί, περιχύνετε από πάνω έτσι ώστε να καλυφθούν τα ψάρια. Κλείστε το τάπερ και αποθηκεύστε το στο ψυγείο για περίπου 3 μήνες. Όταν έρθει ο καιρός, ανοίχτε και προσθέστε τους γαύρους σε ένα μπολ με νερό για 1- 2 ώρες για να μπορείτε να τους καταναλώσετε. Δοκιμάστε τους και αν ακόμα είναι αρκετά αλμυροί για τα γούστα σας, αλλάξτε το νερό και αφήστε τους στο μπολ για ακόμα 1-2 ώρες. Αφήστε τους να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας και μόλις ετοιμαστούν, τοποθετήστε τους σε ένα τάπερ. Καλύψτε με ελαιόλαδο και απολαύστε!

Φωτογραφία και πηγή: thethingswellmake.com

Μπρουσκετάκια με ντομάτα και βασιλικό

Φωτογραφία: assets.kraftfoods.com

Τι θα χρειαστείτε

2 λευκές μπαγκέτες, κομμένες σε φέτες

3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση

Αλατοπίπερο

1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη καρέ

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

2 πρέζες θυμάρι

Τι πρέπει να κάνετε

Αφαιρείτε από την ντομάτα τα σπόρια και τα υγρά και την κόβετε σε καρεδάκια. Σε ένα μπολ βάζετε την κομμένη ντομάτα, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και ανακατεύετε πολύ καλά. Ψήνετε τις μπαγκέτες στο φούρνο στην ένδειξη του grill και τι βγάζετε μόλις ροδίσουν. Τρίβετε το κομμένο σκόρδο και προσθέτετε το μείγμα ντομάτας. Σερβίρετε ρίχνοντας ελαιόλαδο και βασιλικό.

Πηγή: gourmed.gr 

Χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο

Tι θα χρειαστείτε

1 κιλό χταπόδι

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξίδι

1 δαφνόφυλλο

1 σκελίδα σκόρδο

1 πρέζα ρίγανη

2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο

Τι πρέπει να κάνετε

Αφού καθαρίσετε το χταπόδι, το βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το σκόρδο, το βαλσάμικο και το δαφνόφυλλο και ανακατεύετε πολύ καλά. Στη συνέχεια, απλώνετε στον πάγκο της κουζίνας τα δύο μεγάλα αλουμινόχαρτα, έτσι ώστε να είναι σταυρωτά, βάζετε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνετε με το μείγμα. Το κλείνετε σε πακέτο, χωρίς να είναι σφιχτό και το ψήνετε περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά.

*Φωτογραφία, πηγή: argiro.gr 

v