Πώς να καθαρίσετε τα καλαμάρια

Πώς να καθαρίσετε τα καλαμάρια

Αν πάρετε ολόκληρα καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, για να τα μαγειρέψετε σε ό,τι μορφή θέλετε, μπορείτε να τα καθαρίσετε μόνη σας και μάλιστα χωρίς να κουραστείτε ιδιαίτερα. Χρειάζεστε μόνο αρκετό χώρο στον πάγκο της κουζίνας για να απλωθείτε. Η διαδικασία είναι πιο εύκολη απ’ ότι νομίζετε.

Βήμα 1ο

Βάλτε το καλαμάρι σε έναν καθαρό δίσκο κοπής. Στη συνέχεια, κρατήστε το σώμα με την παλάμη του ενός χεριού και πιάστε το κεφάλι του με το άλλο χέρι στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς πάνω απ’ τα μάτια του. Τραβήξτε με προσοχή μέχρι τα δύο μέρη να διαχωριστούν.



Βήμα 2ο

Μαζί με το κεφάλι θα δείτε ένα άσπρο υγρό. Εκεί είναι ο σάκος με το μελάνι. Αν το καλαμάρι είναι μικρό, η ποσότητα του μελανιού θα είναι πολύ λίγη, γι’ αυτό πετάξτε το. Αν είναι μεγάλο, μπορείτε να το κρατήσετε για να το εκμεταλλευτείτε στη μαγειρική σας.



Βήμα 3ο

Στη συνέχεια τραβήξτε με προσοχή τα πλοκάμια από το κεφάλι έτσι ώστε να διαχωριστούν από το υπόλοιπο σώμα.

Βήμα 4ο

Εκείνο το μικρό μαύρο εξόγκωμα που βλέπετε στη φωτογραφία είναι το στόμα του καλαμαριού. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει κανένα υπόλειμμά του και στη συνέχεια πετάξτε το κομμάτι με τα μάτια και την άσπρη γλίτσα.

 

Βήμα 5ο

Βάλτε τον αντίχειρά σας ανάμεσα στα πτερύγια και με το άλλο χέρι τραβάτε με προσοχή το λεπτό κόκαλο που έχει απομείνει στο σώμα του καλαμαριού. Απομακρύνετε, επίσης, όλες τις βρωμιές και τα διαφανή υγρά.



Βήμα 6ο

Αφαιρέστε το δέρμα του καλαμαριού, πιάνοντάς το με τα χέρια και τραβώντας το προς τα πτερύγια, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Επαναλάβετε το ίδιο και για το δέρμα των πτερυγίων. Η σάρκα του πρέπει να έχει λευκό ή ανοιχτό κίτρινο χρώμα.



Βήμα 7ο

Πλύνετε πολύ καλά το καλαμάρι εσωτερικά και εξωτερικά και στη συνέχεια μαγειρέψτε το όπως θέλετε!



Αν σας κουράσαμε, αυτό το βίντεο θα σας βοηθήσει:



Πηγή: junedarville.com

v