Τι θα ήθελε να σας πει το πρώτο σας παιδί πριν τη γέννηση του αδερφού του

Τι θα ήθελε να σας πει το πρώτο σας παιδί πριν τη γέννηση του αδερφού του

Το να ανακοινώνεις στο πρώτο σου παιδί ότι σε λίγους μήνες θα έχει αδερφάκι, δεν είναι εύκολο. Γιατί εκείνη την ώρα συνειδητοποιείς ότι τα πάντα θ’ αλλάξουν. Ξέρεις ότι η αγάπη σου θα πολλαπλασιαστεί, όπως ξέρεις επίσης ότι η σχέση με το πρωτότοκό σου δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Κι εκείνο το καταλαβαίνει! Απλώς δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθει. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να μπούμε εμείς στο μυαλό του και να καταγράψουμε όλα όσα θα ήθελε να σας πει…

Πες μου ότι με αγαπάς ακόμα. Μη με παρεξηγείς, το ξέρω ότι με αγαπάς αλλά μερικές φορές έχω ανάγκη να μου το υπενθυμίζεις. Γιατί η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι πως όταν γεννηθεί το αδερφάκι μου, θα με αγαπάς λιγότερο και εκείνο περισσότερο. Εγώ, όμως, θα σε αγαπάω για πάντα.

Σε παρακαλώ, να είσαι υπομονετική μαζί μου. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να με προσέχεις και να με κυνηγάς, ειδικά τώρα που έχεις το αδερφάκι μου στην κοιλιά σου. Θα προσπαθήσω να σε κουράζω λιγότερο, αλλά είναι φορές που ξεχνιέμαι και δεν μπορώ να ελέγξω τη συμπεριφορά μου.

Θέλω να περνάμε χρόνο μαζί μέχρι να γεννηθεί το αδερφάκι μου. Μέχρι τώρα είμαστε εγώ, εσύ και ο μπαμπάς. Σε λίγο καιρό θα είμαστε εγώ, εσύ, ο μπαμπάς και το νεογέννητο μωρό. Σε λίγο καιρό θα περνάς πολύ χρόνο μαζί του για να το φροντίζεις αλλά τώρα θέλω να αφιερώσεις χρόνο σε μένα. Γιατί αυτοί θα είναι οι τελευταίοι μήνες που θα είμαστε οι 3 μας.

Σε παρακαλώ, να μην νευριάζεις μαζί μου. Όταν γίνω ο μεγάλος αδερφός, δεν θα ξέρω από την πρώτη μέρα πώς να φερθώ. Μπορεί να ζηλέψω, μπορεί να σε κουράσω, μπορεί να στενοχωρηθώ και να ξεσπάω γιατί δεν θα μπορώ να εκφράσω αυτά που νιώθω. Σε παρακαλώ, τότε μη νευριάσεις μαζί μου. Πάρε με αγκαλιά, μίλα μου τρυφερά και γλυκά όπως μου μιλάς τώρα. Είναι ο μόνος τρόπος να με παρηγορήσεις.

Δεν με ρωτήσατε αν θέλω αδερφάκι. Δεν λέω ότι δεν θέλω αλλά όταν μου ανακοινώσατε ότι θα υπάρχει κι άλλο ένα παιδί μέσα στο σπίτι, ένιωσα περίεργα. Από τη μία, θέλω να το γνωρίσω και να παίζουμε όταν μεγαλώσει και από την άλλη, φοβάμαι ότι μπορεί να πάρει τη θέση μου.

Δώσε μου χρόνο να προσαρμοστώ. Σκέψου ότι και για εσένα θα είναι δύσκολο να προσαρμοστείς στη νέα σου ζωή και να γίνεις πλέον μητέρα δύο παιδιών. Φαντάσου πόσο δύσκολο θα είναι για μένα να συνηθίσω ότι θα έχω αδερφάκι από εκεί που ήμουν μόνο μου!

Θα κάνω ό,τι μπορώ. Έχω τις αμφιβολίες μου, φοβάμαι και ζηλεύω, όμως, όταν γεννηθεί το αδερφάκι μου, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σε βοηθήσω… με όποιον τρόπο μπορώ γιατί σε αγαπάω και γιατί ξέρω ότι θα χρειάζεσαι βοήθεια. Ελπίζω μόνο να μην σε απογοητεύσω.

Θα μου λείψεις, μαμά. Είναι φορές που ανυπομονώ να γνωρίσω το μωράκι μας, όμως σκέφτομαι πόσο θα μου λείψεις. Δεν θα έχουμε πια αυτή την αποκλειστική σχέση γιατί θα σε μοιράζομαι μαζί του. Αν και κατά βάθος ξέρω ότι έχω πολλά να κερδίσω από αυτή τη σχέση, στενοχωριέμαι όταν σκέφτομαι πόσο θα μου λείψεις. Και ξέρω ότι θα σου λείψω κι εγώ. Γι’ αυτό σου ζητάω μια χάρη: πού και πού, ας πηγαίνουμε μόνοι μας στην παιδική χαρά να θυμηθούμε τα παλιά. Κι ας μείνει ο μπαμπάς με το μωρό!

Και να θυμάσαι: σ’ αγαπάω, μαμά.
v