Πρώτη φορά μπαμπάς: Πώς θα τον βοηθήσετε να προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο

Πρώτη φορά μπαμπάς: Πώς θα τον βοηθήσετε να προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο

Ας είμαστε ειλικρινείς, όταν ένα ζευγάρι μαθαίνει τα ευχάριστα νέα της εγκυμοσύνης, η προσοχή όλων στρέφεται προς τις μαμάδες, με αποτέλεσμα οι μπαμπάδες να μένουν λίγο στην «απ’ έξω». Όλοι οι νέοι μπαμπάδες έχουν άγχος στην αρχή και δεν είναι σίγουροι για το αν θα ανταπεξέλθουν σωστά στον νέο τους ρόλο. Βοηθήστε τον σύντροφό σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και χαρείτε την καλύτερη περίοδο της ζωής σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ζητήστε να είναι μαζί σας όταν επισκέπτεστε τον γιατρό σας

Προσπαθήστε να κλείνετε τα ραντεβού με τον γιατρό σας, ημέρες και ώρες που βολεύουν και τους δύο. Είναι υπέροχη εμπειρία για ένα ζευγάρι να είναι μαζί, όταν ακούν για πρώτη φορά τους χτύπους της καρδιάς του μωρού τους και το βλέπουν στον υπέρηχο

Ενημερωθείτε μαζί

H περίοδος της εγκυμοσύνης, αλλά και οι πρώτοι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού είναι αρκετά απαιτητικοί γι’ αυτό καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για το τι να περιμένετε. Υπάρχουν βιβλία για νέους γονείς, αλλά συγκεκριμένα και για τους πρωτάρηδες μπαμπάδες που θα βοηθήσουν πολύ.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Ακόμα και αν η εγκυμοσύνη ήταν προγραμματισμένη επηρεάζει πολύ και τους δύο. Τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το γεγονός! Ο ερχομός ενός μωρού συνάδει με νέες ευθύνες και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Συζητήστε για τις ανασφάλειες που έχετε και ζητήστε το ίδιο και από τον σύντροφό σας. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και αρχίστε να κάνετε σχέδια που αφορούν και τους… 3 σας.

Ζητήστε του να συμμετέχει στις μωρουδιακές αγορές

Δώστε στον σύντροφό σας την ευκαιρία να πάρει και ο ίδιος αποφάσεις που αφορούν το μωρό σας. Συζητήστε για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, για την επιλογή μωρουδιακών ειδών και βοηθήστε τον να νιώθει ότι συμμετέχει ενεργά, ζητώντας την άποψή του. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσει αυτοπεποίθηση και ότι έχει να προσφέρει πολλά στο παιδί του.

Μετά την γέννηση

Καθοδηγήστε τον, χωρίς να τον διορθώνετε

Συνήθως, οι πρωτάρηδες μπαμπάδες είναι πολύ αγχωμένοι και δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν και αν θα το κάνουν σωστά. Γι’ αυτό, λοιπόν, καθοδηγήστε τον και δείξτε του πώς μπορεί να σας βοηθάει. Σίγουρα, δεν θα το κάνει όπως εσείς, όμως, μην προτρέξετε να τον διορθώσετε, γιατί θα του δημιουργήσετε περισσότερο άγχος. Για παράδειγμα, αν δεν του δώσετε την ευκαιρία να αλλάξει την πάνα του μωρού ή να το ταΐσει δεν θα μάθει ποτέ να το κάνει μόνος του.

Αφήστε χρόνο μόνο για τους δυο τους

Τα μωρά από την πρώτη στιγμή που έρχονται στον κόσμο είναι απόλυτα δεμένα και εξαρτημένα με τη μαμά τους. Βοηθήστε τον νέο μπαμπά να δεθεί με το μωρό αφήνοντας τους χρόνο μόνο για εκείνους. Ενθαρρύνετε τον σύζυγό σας να αναλάβει κάποιες ευθύνες, όπως να νανουρίσει και να βάλει για ύπνο το παιδί ή να το κάνει μπάνιο. 

Συναναστραφείτε ζευγάρια που έχουν παιδιά

 Ως νέοι γονείς, έχετε πολλά να μάθετε και στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύετε, λίγοι θα είναι οι άνθρωποι που θα κατανοήσουν την μεγάλη αυτή αλλαγή στη ζωή σας. Δεν προτείνουμε να αλλάξετε φίλους, αλλά προτιμήστε να κάνετε παρέα και με ζευγάρια που έχουν ήδη παιδιά. Είναι βετεράνοι και σίγουρα, έχετε πολλά να μάθετε και να μοιραστείτε μαζί τους.  

v