Τι πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας αρχίζει φέτος το Γυμνάσιο

Τι πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας αρχίζει φέτος το Γυμνάσιο

Πριν από ένα χρόνο ήταν το «εκτάκι», ο βετεράνος του Δημοτικού, που είχε συνηθίσει ότι ήταν ο «μεγάλος» του σχολείου και κυκλοφορούσε με άνεση και αυτοπεποίθηση στο προαύλιο. Και ξαφνικά, στο Γυμνάσιο, βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο σημείο εκκίνησης! Δείτε τι να περιμένετε σε αυτή την νέα μετάβαση.

Θα ξαναγίνει «πρωτάκι» (και εσείς μαζί του)

Είναι το «πρωτάκι» και πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και να γνωρίσει νέους ανθρώπους. Θα πάρει καιρό, μέχρι να συνηθίσει στην ιδέα ότι δεν έχει μόνο μία δασκάλα, που γνωρίζει το μικρό του όνομα και τι είδους μαθητής ή μαθήτρια είναι. Θα χρειαστεί να μάθει και να ακολουθεί ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα που στην αρχή μπορεί να μην κατανοεί. Θα γνωρίσει την αυστηρότητα του χώρου και τις συνέπειες μιας κακής συμπεριφοράς. Είναι μια καινούρια σελίδα στη ζωή του και παρόλο που θα προσπαθήσει να απογαλακτιστεί από εσάς, θα έχει την ανάγκη να βρίσκεστε δίπλα του.

Τα μαθήματα θα δυσκολέψουν

Θα έρθει σε επαφή με μαθήματα που μέχρι πριν λίγο καιρό αγνοούσε, όπως τα αρχαία ελληνικά, κάθε καθηγητής θα έχει διαφορετικές απαιτήσεις και τρόπο διδασκαλίας και θα γνωρίσει το σύστημα των εξετάσεων. Όλα αυτά είναι αρκετά, για να αγχώσουν, όχι μόνο το παιδί, αλλά και τους γονείς. Ένα νέο ξεκίνημα φέρνει και νέες ευθύνες! Μην απογοητευτείτε αν δεν μπορέσετε να παρέχετε το ίδιο είδος βοήθειας, όπως στο δημοτικό. Τα μαθήματα του Γυμνασίου είναι δύσκολα και απαιτητικά και μπορεί να χρειαστείτε την βοήθεια ενός ειδικού για να ανταπεξέλθετε. Ενθαρρύνετε το παιδί να είναι τυπικό στο διάβασμά του και δώστε ιδιαίτερη σημασία στο να χτίσει γερές βάσεις, για να μην αφήσει κενά για το Λύκειο.

Ετοιμαστείτε να (καλο)δεχτείτε την εφηβεία

Θα αρχίσει να κλείνεται στο δωμάτιό του, να ντρέπεται όταν εκδηλώνετε με χάδια την αγάπη σας και οι αντιδράσεις του με τον καιρό, θα γίνονται απρόβλεπτες. Ναι, το Γυμνάσιο,συμπίπτει με την εφηβεία και η προσαρμογή  δεν είναι εύκολη. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνετε κατανόηση και υπομονή, καθώς θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα αναγνωρίζετε το μικρό σας. Θα νιώσετε ότι μεγαλώνει απότομα ή ότι δεν μπορείτε να ελέγχετε κάθε πτυχή της ζωής του. Χρειάζεται ψυχραιμία! Είναι η περίοδος που τα παιδιά γίνονται αντιδραστικά και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχουν όρια και να λύνετε τα ζητήματα που προκύπτουν με τον διάλογο.

Οι φίλοι αλλάζουν και μπορεί να γίνουν πιο σημαντικοί από εσάς

Ένα παιδί υποδέχεται την εφηβεία και στην κοινωνική του ζωή. Ξαφνικά, ο φίλος απ’ το δημοτικό που καθόταν επί έξι χρόνια στο διπλανό θρανίο, δεν είναι ο «κολλητός» του,  γιατί δεν ταιριάζουν πια. Ένας έφηβος, καθώς, πασχίζει να ισορροπήσει μεταξύ των  αλλαγών που αντιμετωπίζει, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του και να δει τι τον χαρακτηρίζει και του αρέσει. Θα αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα και θα προτιμήσει την παρέα με άτομα που συμμερίζονται τα χόμπι και τις απόψεις του. Σε αυτά τα τρία χρόνια όσες περισσότερες πτυχές του εαυτού του ανακαλύπτει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ανάγκη του να ανήκει σε μια ομάδα.  Οι φίλοι του θα γίνουν οι άνθρωποι που τον καταλαβαίνουν και για κάποιο διάστημα ίσως, να γίνουν πιο σημαντικοί από την οικογένεια. Φροντίστε να είστε θετική με τα νέα άτομα που θα μπουν στη ζωή του παιδιού και γνωρίστε τους και εσείς, αλλά μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στο έφηβο παιδί την αξία της μοναδικότητας και ότι η επιλογή των φίλων είναι πολύ σημαντική.

Το παιδί θα αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με την τεχνολογία και τα social media

Eίναι δύσκολο να κρατήσεις ένα παιδί μακριά από την τεχνολογία, όπως επίσης, και να διαχειριστείς το γεγονός ότι θα αρχίσει να ασχολείται με τα social media. Ειδικά στο Γυμνάσιο μεγάλο ποσοστό των μαθητών αρχίζει να έχει προσωπικούς λογαριασμούς στο facebook και το Instagram. Και ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό μας τρομάζει. Πρέπει, όμως, να έχουμε  υπόψιν μας ότι τα παιδιά μας, μεγαλώνουν σε μια διαφορετική εποχή, την εποχή της τεχνολογίας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, προς αποφυγή αντιδράσεων, να μην την δαιμονοποιήσετε. Προσπαθήστε να εξηγήσετε τους κινδύνους της χρήσης των social media και τη σημασία της ιδιωτικότητας.

Θα μοιραστείτε τις (πολλές) αγωνίες του

Το Γυμνάσιο είναι άγνωστο έδαφος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Είναι μια αλλαγή που αφορά όλη την οικογένεια. Στην αρχή, ούτε εσείς, ούτε το παιδί θα νιώθετε σιγουριά για τις κινήσεις σας, με τον καιρό, όμως, θα συνηθίσετε και θα θέσετε μια εκ νέου καθημερινότητα. Θα μοιραστείτε τις αγωνίες και τα άγχη του και θα έρθετε πιο κοντά του. Να θυμάστε, ότι όσο και να μεγαλώσει, πάντα θα χρειάζεται την καθοδήγηση και τις συμβουλές σας.

Καλή αρχή στα παιδιά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v