Ο σύζυγός μου δεν με αφήνει να εργαστώ και αυτό με πνίγει. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Ο σύζυγός μου δεν με αφήνει να εργαστώ και αυτό με πνίγει. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Καλησπέρα σας. Με τον σύζυγο μου έχουμε ένα παιδί 8 χρονών και είμαστε μαζί 12 χρόνια. Δεν με αφήνει να δουλέψω μέχρι το παιδί να γίνει 15 χρονών, όπως ισχυρίζεται. Εμένα αυτό "με πνίγει" γιατί έχω σπουδάσει και είχα άλλα όνειρα . Εργαζόμουν συνολικά 8 χρόνια μέχρι που το παιδί ήταν 3 χρονών. Δεν σέβεται την επιθυμία μου και ερωτικά δεν είμαστε καθόλου καλά. Επίσης, δεν κάνουμε δεύτερο παιδί, λόγω κάποιων προβλημάτων που ευθυνόμαστε και οι δύο γι' αυτό . Ωστόσο, το έχω αποδεχτεί αν και με στενοχωρεί που το παιδί μου δεν θα έχει αδερφάκι. Τελευταία ο σύζυγός μου κάνει κάποια προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά. Ακόμα βέβαια, περνάει πολύ χρόνο με τους γονείς του, κάτι που με ενοχλεί, γιατί δεν μου αφιερώνει όσο χρόνο θα ήθελα. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι που είναι αρνητικός στο να εργαστώ. Είμαι 5 χρόνια άνεργη και πρέπει να ξεχάσω την ανάγκη και την επιθυμία μου να εργαστώ. Προς το παρόν, οικονομικά είμαστε μέτρια έως ικανοποιητικά. Έχω σκεφτεί να χωρίσω, αλλά δεν θέλω, αν και δεν είμαστε όσο ευτυχισμένοι θα ήθελα. Τι με συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Απάντηση:

*Φωτογραφία: martianelson.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι σχέσεις, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκονται στην πορεία της εξέλιξης τους, χρειάζονται φροντίδα για να μπορέσουν να προχωρήσουν όμορφα. Από την εποχή που το ζευγάρι είναι μόνο, έως την εξαιρετικά σημαντική μετάβαση που αποκτούν ένα παιδί και γίνονται γονείς, οι αλλαγές είναι πολύ σημαντικές. Οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες και μπορούν να αξιοποιηθούν για καλό, δηλαδή για προχώρημα της σχέσης. Το ζευγάρι χρειάζεται να έχει διαρκώς έγνοια για τη μεταξύ του σχέση προκειμένου να μπορέσει να μεταβολίσει τη νέα πληροφορία και να φροντίσει να βρεθεί η νέα ισορροπία.

Στο ερώτημα σας, μοιάζει να αντιμετωπίζετε κάποιες δυσκολίες στη μεταξύ σας σχέσεις, αλλά και στον τρόπο που λαμβάνετε αποφάσεις. Οι μεταβάσεις δεν είναι εύκολες καθώς φέρνουν πολλές αλλαγές και αυτό μπορεί να δυσκολεύει. Ωστόσο είναι υπέροχες περίοδοι, αφορμές για νέα ξεκινήματα. Αποφασίσατε λοιπόν πριν 5 χρόνια ότι θα σταματήσετε να εργάζεστε για τους δικούς σας λόγους. Τώρα πια, έχετε μπει σε μια άλλη εποχή, που το παιδί σας χρειάζεται την φροντίδα σας με άλλον τρόπο και έτσι έχετε να αποφασίσετε πώς θα προχωρήσετε ξανά στα επαγγελματικά σας. Αναφέρετε ωστόσο ότι ενώ υπάρχουν δυσκολίες στη σχέση σας, το σημαντικότερο είναι το εργασιακό, ενώ δεν είστε ευτυχισμένοι στον γάμο σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα τους ανθρώπους που διεκδικούν την ευτυχία και δε δέχονται να περιορίσουν την επιθυμία και τα όνειρά τους. Έτσι λοιπόν, θεωρώ πως είναι σημαντικό σε τούτη τη φάση ζωής σας να πιάσετε τη σχέση σας ξανά, να τη δείτε και να τη φροντίσετε σε πολλά επίπεδα. 

Όσο η δουλειά κινδυνεύει να γίνει αφορμή για να το «σκάτε» από το σπίτι σας καθημερινά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντίσταση ως προς αυτήν. Όταν το ζευγάρι δεν είναι μεταξύ του καλά, το οποιοδήποτε άνοιγμα προς τα έξω μοιάζει απειλητικό. Φροντίζοντας τη σχέση του, μπορεί να ανοιχθεί χωρίς φόβο, αφού η νέα πληροφορία που ο καθένας λαμβάνει στην καθημερινότητά του, τους εμπλουτίζει και τους δυο.

Στο επίκεντρο λοιπόν, είναι η σχέση σας. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια εάν τη χρειάζεστε. Είναι υπέροχο να μην μετριάσετε το όνειρό σας. Η ευτυχία που ονειρευτήκατε σας αξίζει και δεν χαρίζεται, κατακτιέται!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v