Επιστροφή στο σχολείο: 4 πράγματα που πρέπει να προσέξει κάθε γονιός

Επιστροφή στο σχολείο: 4 πράγματα που πρέπει να προσέξει κάθε γονιός

Κάθε χρόνο το σχολείο δεν ξεκινά μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους γονείς που πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά και να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για μια σχολική χρονιά... χωρίς εκπλήξεις. Για να σιγουρευτείτε ότι φέτος θα πάνε όλα κατ’ ευχήν, δείτε πώς μπορείτε να οργανωθείτε και να αντιμετωπίσετε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που είναι πιθανό να συναντήσετε εσείς και τα παιδιά.

Σχολικές ιώσεις

Με το που ανοίγουν τα σχολεία, οι ιώσεις αρχίζουν να… κάνουν πάρτι στις σχολικές αίθουσες με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά να αρρωσταίνουν. Δεν σας εγγυόμαστε ότι το μικρό σας δεν θα «κολλήσει» καμία ίωση όλη τη χρονιά, όμως, για να μειώσετε τις πιθανότητες, προσπαθήστε να πάρετε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Μάθετε για παράδειγμα στο παιδί τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το να πλένει τα χέρια του σχολαστικά, ακόμα και όταν βρίσκεται στο σχολείο έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά των μικροβίων. Όπως επισημαίνει και ο παιδίατρος κ. Γιώργος Τρίμης σε σχετικό άρθρο μας, φροντίστε επίσης να μην «παραντύνετε» το παιδί όταν πηγαίνει στο σχολείο γιατί τα μικρόβια αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ευκολία στη ζέστη.

Αν το παιδί αναπόφευκτα αρρωστήσει, προτιμότερο είναι να μην πάει στο σχολείο έτσι ώστε να μην κολλήσει τους συμμαθητές του και να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του. Καλό είναι να μείνει στο σπίτι μέχρι να αναρρώσει. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και μην του δώσετε αγωγή ή αντιβίωση χωρίς την έγκρισή του.

Το αιώνιο πρόβλημα: Οι ψείρες

Όπως ξέρουμε κι από τη δική μας εμπειρία όταν ήμαστε μαθητές, οι ψείρες είναι μέσα στο πρόγραμμα όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο. Αν και στα δικά μας χρόνια, τα μέσα αντιμετώπισης περιορίζονταν στο κλασικό χτενάκι και τις φυσικές μεθόδους εξόντωσης των ψειρών όπως το ξίδι, πλέον έχουμε περισσότερες επιλογές.  Προληπτικά, λοιπόν, ελέγχετε καθημερινά το κεφάλι του παιδιού, ειδικά αν στο σχολείο του έχουν εντοπιστεί αντίστοιχα κρούσματα. Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι ακόμα και τ’ αδέρφια μεταξύ τους δεν μοιράζονται αντικείμενα όπως: χτένες, βούρτσες, κοκαλάκια, τσιμπιδάκια, λαστιχάκια, μαντήλια και κορδέλες για τα μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και για τα μαξιλάρια, τα σεντόνια, τις πετσέτες, τα λούτρινα παιχνίδια και τα κράνη για το ποδήλατο ή τα σκέιτμπορντ. Τέλος, συμβουλέψτε τα παιδιά να μην ακουμπούν με τα κεφαλάκια των φίλων τους την ώρα του παιχνιδιού. 

*Φωτογραφία: healthysurvival.org

Ακόμα, όμως, κι αν δεν προλάβετε το κακό, η αντιμετώπισή του μπορεί να γίνει αποτελεσματικά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε το κλασικό σαμπουάν του παιδιού με μία ολοκληρωμένη αντιφθειρική αγωγή που καταπολεμά τις ψείρες με φυσικό τρόπο. Έτσι, λοιπόν, το πρωί εφαρμόστε μία μαλακτική λοσιόν που απωθεί τις ψείρες με φυσικό τρόπο (τα έλαια τεϊόδεντρου, γερανιού και λεβάντας θα τις απομακρύνουν αποτελεσματικά), περιποιείται τα μαλλάκια του παιδιού. Το βράδυ, όταν έρθει η ώρα του μπάνιου, εφαρμόστε το ειδικό αντιφθειρικό σετ που περιλαμβάνει σαμπουάν και λοσιόν για ψείρες και ένα ειδικό χτενάκι για την απομάκρυνση τους.

Ύπνος VS διάβασμα: Οργανώστε το διάβασμα του παιδιού, όχι όμως εις βάρος του ύπνου

Πολλές φορές οι γονείς κάνουν ένα σημαντικό λάθος: πιέζουν τα παιδιά να διαβάσουν για να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον ύπνο. Όσο κι αν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι καλοί μαθητές, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η ξεκούραση για να καταφέρουν ν’ ανταποκριθούν στην απαιτητική καθημερινότητά τους. Τηρώντας, λοιπόν, τις ισορροπίες προσπαθήστε να οργανώσετε το διάβασμα του παιδιού σωστά. Μπορείτε για παράδειγμα να καθορίσετε εξαρχής ποιες θα είναι οι ώρες διαβάσματος και να σιγουρευτείτε ότι το παιδί ξεκινά πάντα από τα μαθήματα που το δυσκολεύουν περισσότερο έτσι, ώστε να είναι πιο ξεκούραστο και μετά να συνεχίζει με τα εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι και τα παιδιά έχουν ανάγκη τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου την ημέρα!

Σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή θα βοηθήσει το παιδί να αντεπεξέλθει καλύτερα στην καθημερινότητά του, δίνοντάς του την ενέργεια που χρειάζεται. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα ανθυγιεινά σνακ και η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται. Φροντίστε το παιδί να καταναλώνει 3 κυρίως γεύματα την ημέρα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) και μην υποτιμάτε το κολατσιό που του δίνετε για το σχολείο- θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινό και θρεπτικό. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από σχετικό άρθρο μας. 

v