Πώς να επιβραβεύσετε τα παιδιά σωστά χωρίς κόστος

Πώς να επιβραβεύσετε τα παιδιά σωστά χωρίς κόστος

Η επιβράβευση δεν είναι τίποτε άλλο από τη θετική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εφόσον τα όρια με τη δωροδοκία είναι διακριτά. Τα βοηθάει να θέτουν μικρούς στόχους και να βάζουν τα δυνατά τους για να τους πετύχουν, καθώς ο έπαινος και η αναγνώριση ενισχύουν την προσπάθειά τους, τονώνουν την αυτοεκτίμησή τους και συμβάλλουν στην υγιή ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να επιβραβεύονται για την καλή συμπεριφορά που υποδεικνύουν, έτσι ώστε να την επαναλαμβάνουν μέχρι να τους γίνει καθημερινή συνήθεια και τρόπος ζωής.

Η επιβράβευση, ωστόσο, δεν πρέπει να έχει τη μορφή δωροδοκίας. Καλό είναι να ορίζεται από κοινού η «ανταμοιβή» για κάθε μικρό κατόρθωμα του παιδιού και να μην συσχετίζεται (απαραίτητα) με κάτι ακριβό.

Ενισχύστε το ενδιαφέρον τους για συλλογές

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για συλλογές σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία.
Αγοράστε, για παράδειγμα,  ένα άλμπουμ για αυτοκόλλητα και κάθε Κυριακή μεσημέρι, πριν το φαγητό, περάστε χρόνο μαζί τους  κολλώντας τα αυτοκόλλητα της εβδομάδας και σχεδιάζοντας τι θα κάνετε με τα δώρα που θα κερδίσετε όταν αυτό συμπληρωθεί. Κάθε Κυριακή, τα παιδιά θα περιμένουν πώς και πώς το φακελάκι με τα αυτοκόλλητα και θα κάνουν ό,τι τους πείτε για να το κερδίσουν!

Σημειωτέον, υπάρχουν κι άλλες συλλογές που αρέσουν στα παιδιά: μικρά ζωάκια, βεντουζάκια, και χίλια δυο μικροπράγματα που θα βρείτε στα περίπτερα με 0,50 ή 0,60 ευρώ. 

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού



Ένα φακελάκι με αυτοκόλλητα και ένα μικροσκοπικό ροζ γουρουνάκι δεν αρκούν για να δείτε τα ματάκια τους να λάμπουν από χαρά. Όταν, όμως, αυτά είναι καλά κρυμμένα μέσα στο σπίτι και χρειάζεται να γίνουν πειρατές και να διαβάσουν το χάρτη του κρυμμένου θησαυρού για να ανακαλύψουν τέσσερα αυτοκόλλητα και ένα παιχνίδι έκπληξη, η χαρά τους είναι μεγαλύτερη απ’ ότι αν πέρναγαν την μέρα τους σε μεγάλα παιχνιδάδικα. Δοκιμάστε να κρύψετε λιχουδιές (κατά προτίμηση υγιεινές) για να γίνετε η καλύτερη μαμά του κόσμου!

Σπιτικά γλυκά και παγωτά με μηδέν κόστος

Μια γρανίτα, ένα σοκολατένιο γλυκό ή ένα παγωτό φράουλα είναι ικανά να μεταμορφώσουν τα μικρά τερατάκια στα πιο ευτυχισμένα, ευγενικά και καλοπροαίρετα πλάσματα του κόσμου. Φροντίστε, λοιπόν, να υπάρχει επιδόρπιο στο σπίτι βάζοντας φαντασία στην ζαχαροπλαστική και χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα. Η «γλυκιά» επιβράβευση, καλό θα ήταν να μην γίνεται συχνά παρά μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τα παιδιά θα συνηθήσουν να επιβραβεύουν τον εαυτό τους με κάτι γλυκό, συνήθεια που θα τους ακολουθεί και ως ενήλικες.

Αποταμίευση για ένα ΜΕΓΑΛΟ δώρο


Η αποταμίευση είναι μία αξία που διδάσκετε από νωρίς. Υποσχεθείτε ένα «μεγάλο» δώρο στα παιδιά σας εάν για έναν μήνα συμμαζεύουν το δωμάτιό τους ή βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Αποταμιεύστε μαζί τους ένα ποσό και στο τέλος του μήνα πηγαίνετε παρέα βόλτα στα μαγαζιά για την απόκτηση του παιχνιδιού που ήθελαν. Προτιμήστε τα μέσα μεταφοράς και συνδυάστε τη βόλτα με εποικοδομητικές συζητήσεις, μία θεατρική παράσταση ή ένα μουσείο.  Γυρίστε στο σπίτι αργά το απόγευμα, κάντε πιτζάμα πάρτι με ποπ κορν και ταινία. Η μέρα θα χαραχτεί στη μνήμη τους ως κάτι διαφορετικό και εξαιρετικό και παράλληλα θα συνδεθεί θετικά με την αξία της αποταμίευσης.

v