Η 15 μηνών κόρη μου όταν έχει νεύρα κλαίει και χτυπάει το κεφάλι της. Τι να κάνω για να την βοηθήσω;

Η 15 μηνών κόρη μου όταν έχει νεύρα κλαίει και χτυπάει το κεφάλι της. Τι να κάνω για να την βοηθήσω;

Ερώτηση:
H κόρη μου είναι 15 μηνών. Με έχει προβληματίσει η συμπεριφορά της γιατί έχει πάρα πολλά νεύρα. Αυτές τις μέρες  άρχισε να ουρλιάζει από χαρά και από νεύρα. Αυτό που με ανησυχεί πολύ, όμως, είναι ότι από τα νεύρα της κλαίει και χτυπάει το κεφάλι της στο πάτωμα. Πρέπει να ανησυχώ και να την δει κάποιος ειδικός ή αυτή η αντίδραση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα; Κι εγώ πώς το αντιμετωπίζω; Τι να της λέω και τι να κάνω, όταν το κάνει αυτό;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: mumcentral.com.au

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η όποια συμπεριφορά ενός παιδιού είναι προσπάθεια επικοινωνίας του. Τα παιδιά προσπαθούν να επικοινωνήσουν με κάθε πιθανό μέσο το συναίσθημα, την επιθυμία και την ανάγκη τους. Αναζητούν έτσι τρόπους, ώστε να καταφέρουν να ακουστεί το μήνυμά τους και να ικανοποιηθεί το αίτημα τους. Μέσα σε αυτήν την αναζήτηση, επειδή δε γνωρίζουν, συχνά χρησιμοποιούν τρόπους μη λειτουργικούς, ακόμη και επικίνδυνους.

Ο γονέας λοιπόν, χρειάζεται να είναι εκεί τρυφερά, με διάθεση να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλει το παιδί και να του προσφέρει. Έπειτα, χρειάζεται να το διδάξει με αγάπη και επανάληψη ποιος είναι ο ασφαλής και σωστός τρόπος για να εκφράσει το παιδί του αυτό που θέλει να ζητήσει.

Η νευρομυϊκή και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού είναι τόσο γρήγορη σε αυτές τις ηλικίες που κάνει το παιδί ενεργητικό, θορυβώδες και συχνά επιθετικό. Καθώς οι νοητικές ικανότητες του παιδιού αυξάνονται ώστε να μπορεί  να κατανοεί διαφορετικά πια τον κόσμο, οι γονείς χρειάζεται να αρχίζουν να βάζουν περιορισμούς, ώστε να φροντίσουν για το παιδί και την ασφάλεια του. Οι περιορισμοί ωστόσο χρειάζεται να είναι τόσοι, ώστε να επιτρέπουν και το μεγάλωμα.

Τρυφερά λοιπόν, φροντίζετε να ακούτε την κόρη σας, να προσέξετε για την ασφάλειά της και να της μάθετε με την στάση σας και τα λόγια σας έναν νέο τρόπο να επικοινωνεί μαζί σας, που σιγά σιγά και με τη δική σας καθοδήγηση και συμμετοχή θα αναπτύξετε.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v