Νεογέννητο μωράκι κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από έρπητα

Νεογέννητο μωράκι κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από έρπητα

Όταν ο νεογέννητος Ernie εμφάνισε μία κόκκινη κηλίδα στο κεφαλάκι του, κανείς δεν υποπτεύθηκε ότι είχε μολυνθεί από έναν θανατηφόρο ιό! Ο Ernie δεν παρουσίασε κανένα ανησυχητικό συμπτώματα. Η θερμοκρασία του ήταν κανονική, η σίτισή του συνεπής και οι πάνες του ίδιες. Η μητέρα του υπέθεσε, αρχικά, πως κάτι τον ερέθισε, νομίζοντας πως έχει κληρονομήσει τη δική της ευαίσθητη επιδερμίδα, αφού οι γιατροί της είπαν πως ήταν έκζεμα. Μόνο όταν οι εμφανίστηκαν κι άλλες φουσκάλες, κατάλαβε πως η αρχική διάγνωση ήταν λανθασμένη και απευθύνθηκε στο γιατρό.

«Η μόνη ένδειξη που είχα ήταν μια μικροσκοπική φουσκάλα σαν κηλίδα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.» περιγράφει η μητέρα του. «Τρεις μέρες αργότερα, εμφανίστηκαν άλλες τέσσερις φουσκάλες και μέχρι το βράδυ έβγαλε άλλες έξι. Όλα έμοιαζαν με μολυσμένες κυψέλες».

 Όταν τον είδαν οι γιατροί, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ο Ernie ήταν μόλις 14 ημερών, και μαζί με την οικογένειά του, έμεινε στο νοσοκομείο για τρεις ολόκληρες μέρες μέχρι να γίνει η διάγνωση: είχε τον ιό του απλού έρπητα.

Αυτό δεν ακούγεται σοβαρό για τους ενήλικες, αλλά για τα μωρά είναι εξαιρετικά σοβαρό και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. «Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι εξίσου θανατηφόρο με την μηνιγγίτιδα στα μωρά. Πολύ γρήγορα αρχίζει να προσβάλει τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα» εξηγεί η μητέρα του. Ο Ernie υποβλήθηκε άμεσα σε θεραπεία με αντιβιοτικά.  



Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Ernie είχε ολοκληρώσει την αντιβιοτική θεραπεία αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να ανακάμψει τελείως! Χρειάστηκαν έξι μήνες αγωγής από το σπίτι, μέχρι να είναι εντελώς σίγουροι πως το μικρόβιο είχε εξαφανιστεί πλήρως. «Μας είπαν πως αν μέχρι τα πρώτα του γενέθλια δεν επιστρέψει ξανά ο ιός, τότε θα σημαίνει πως εξολοθρεύθηκε τελείως», λέει η μητέρα του.



Ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω σωματικής επαφής, από αγκαλιές ή φιλιά, είτε από τα κολπικά υγρά της μητέρας κατά τη γέννα. Ο γιατρός επιβεβαίωσε πως ο Ernie δεν είχε πάρει το μικρόβιο από τη μητέρα του.  «Γι’ αυτό, υποθέτω πως κόλλησε από κάποιον που τον φίλησε ή τον πήρε αγκαλιά χωρίς να έχει πλύνει πολύ καλά τα χέρια του, παρόλο που είχα επιμείνει πολύ σε αυτό!» μας λέει η μαμά του, η οποία μοιράστηκε την ιστορία της για να υπενθυμίσει τους κινδύνους στους νέους γονείς και να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους να σέβονται τις επιθυμίες των γονέων.  

Όταν βρίσκεστε κοντά σε ένα νεογέννητο, η προσωπική υγιεινή είναι το παν. Θυμηθείτε να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά, να μην το φιλάτε και να σέβεστε τις επιθυμίες των γονέων. 

Πηγή: mamamia.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v