«Γονείς, μην χαζεύετε στα κινητά όταν τα παιδιά παίζουν στο νερό»: Γερμανοί ναυαγοσώστες προειδοποιούν

«Γονείς, μην χαζεύετε στα κινητά όταν τα παιδιά παίζουν στο νερό»: Γερμανοί ναυαγοσώστες προειδοποιούν

Οι Γερμανοί ναυαγοσώστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας υπενθυμίζουν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πηγαίνουμε με τα παιδιά για μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Σύλλογο Γερμανών Ναυαγοσωστών, τον μεγαλύτερο σύλλογο στο είδος του με 40000 εθελοντές ναυαγοσώστες, η ασφάλεια των παιδιών μας στο νερό απειλείται από τα… κινητά μας.

Ο λόγος είναι μάλλον αυτός που φαντάζεστε, αφού όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν όταν τα παιδιά κολυμπούν ή παίζουν στο νερό και στην αδιαφορία των γονιών που εκείνη την ώρα χαζεύουν στα κινητά τους.

«Λίγοι γονείς και παππούδες ακολουθούν τη συμβουλή μας: όταν τα παιδιά και τα εγγόνια σας παίζουν στο νερό, αφήστε στην άκρη τα κινητά σας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, Achim Wiese.

Και στους γονείς που ενδεχομένως πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο στις πισίνες, οι ειδικοί απαντούν: «Πολλοί αντιμετωπίζουν την πισίνα σαν παιδότοπο. Στο παρελθόν, οι γονείς και οι παππούδες αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στα παιδιά όταν έρχονταν να κολυμπήσουν στην πισίνα. Πλέον, όμως, απορροφώνται από τα κινητά τους, δεν κοιτούν δεξιά και αριστερά και δεν τους δίνουν σημασία. Είναι λυπηρό το ότι οι γονείς συμπεριφέρονται με τόση απερισκεψία σήμερα», συμπληρώνει ο Peter Harzheim, πρόεδρος της ομοσπονδίας των εποπτών πισινών.

Μέχρι τώρα στη Γερμανία έχουν χάσει τη ζωή τους 300 άτομα από πνιγμό, εκ των οποίων τα 20 ήταν παιδιά κάτω των 15 ετών. Οι αρμόδιες οργανώσεις πιέζουν τον κρατικό μηχανισμό να λάβει τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε περισσότεροι μαθητές να κάνουν μαθήματα κολύμβησης και να εξοικειωθούν με το νερό.

Και στην Ελλάδα, όμως, τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας φέτος μετράμε 180 θύματα από πνιγμό και κάτι μας λέει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί δεδομένου ότι το καλοκαίρι ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Ως γονείς, είναι υποχρέωσή μας να φροντίζουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας στη θάλασσα και να ακούσουμε τους ειδικούς, όλο και κάτι θα ξέρουν.

Πηγή: theguardian.com

v